Vlagajmo, da pozimi ne bomo lačni

Verovnik Sanja
02.10.2017 10:55

Kaj lahko v zimskih dneh, ko vrt bolj ali manj počiva, še bolj tekne kot domači pridelek, po možnosti vložen v lično stekleno posodo!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock
Shutterstock

Vloženo zelenjavo in sadje lahko kupimo v trgovinah, a roko na srce - že vlaganje ima svoj čar, kaj šele nepozabni okusi kumaric, paprik, marmelad, čilijev, ob katerih greje misel na to, da je vse, prav vse, kar smo vložili, prišlo naravnost z domačega vrta, za katerega smo skrbeli sami.

Vlaganje je tradicija

Če se danes komu zdi vlaganje zamudno opravilo, naj povemo, da ni. Že naše stare mame in kasneje mame so pravile, da jim čas za vlaganje pravzaprav pomeni sprostitev pa tudi veselje, ki ga lahko v domači kuhinji podelimo z družinskimi člani. Predvsem otroci so nam lahko pri tem opravilu v veliko pomoč.

Osebni Arhiv

Pridelek naj bo svež in zdrav

Prvo pravilo vlaganja je, da mora biti pridelek vedno svež in zdrav. Dobro je, da čim prej zavihamo rokave in se lotimo dela. Zelenjavo in sadje poberemo z vrta, tik preden se lotimo vlaganja, hkrati pa pazimo, da nista preveč zrela, poškodovana ali da nista že začela gniti. Vredno si je zapomniti, da je čistoča ključnega pomena. Seveda lahko zelenjavo in sadje, če nimamo vrta, tudi kupimo. A to storimo le na tržnici, pri domačih pridelovalcev, za katere vemo, da so pridelki njihovi.
Poleg zelenjave in sadja potrebujemo tudi kozarce za vlaganje. Popolnoma v redu bodo klasični litrski stekleni kozarci s pokrovčkom na navoj. Po želji lahko uporabimo tudi manjše. Možno jih je kupiti, vsekakor pa je bolje, da uporabimo tiste, ki smo jih vse leto pridno shranjevali od raznih marmelad, kislih kumaric, ajvarja …

Anina Kuhinja

Kis lahko nadomesti olje

Sama štejem k vloženemu razne marmelade, ajvarje, lutenice pa seveda kumarice, paprike, rdečo peso. Tako da so sestavine odvisne od tega, kaj vlagamo oziroma kaj pripravljamo. "Za klasično vlaganje zelenjave so to seveda kis za vlaganje, sol, sladkor in zelenjava po želji." Zakaj kis? Kis uničuje bakterije. Za zelenjavo, ki naj bi imela kislo-pikanten okus, izberemo nearomatiziran kis, na primer beli vinski kis, katerega kislost ne presega sedmih odstotkov. Je pa za vlaganje imenitno tudi olivno olje. Najbolje je, če izberemo hladno stiskano olje, ki bo dalo tudi posebno aromo. Hkrati je olivno olje tudi prava zakladnica vitamina E in je naravno sredstvo proti oksidaciji. Nekateri dodajo vloženi zelenjavi belo vino, saj se v kombinaciji s kisom ustvari odličen prevretek, v katerem lahko dobro in dolgo hranimo zelenjavo, saj jo poleg kisline ohranja tudi alkohol.
Ena od nepogrešljivih sestavin pri vlaganju pa je seveda sol, prastaro sredstvo za konzerviranje, ki živilom odvzame odvečno vlago. Predvsem je primerna za zelenjavo, ki vsebuje več vode, na primer za kumarice, papriko ... Za vlaganje je najboljša očiščena morska sol, ki ne vsebuje nobenih kemičnih dodatkov.
Kot pika na i so tu še začimbe. Za kisle pridelke, kot so na primer kumarice, so odlična gorčična zrna, primeren dodatek kislo vloženi zelenjavi je lovorov list, ki ga je dobro pred uporabo nalomiti, da sprosti eterična olja. Uporabljajo se tudi piment in koromačeva semena pa seveda poper.

Shutterstock

Kozarci naj bodo čisti

Anina Kuhinja
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta