Vokal postane instrument, instrument vokal

Pred nocojšnjim koncertom Zvezdane Novaković v dominikanskem samostanu na Ptuju z Ladiesaxophone Quartetom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zvezdana Novaković & LSQ/Village LadieS
Osebni Arhiv

V dominikanskem samostanu na Ptuju bosta nocoj, 10. oktobra, nastopila vsestranska glasbenica, vokalistka in instrumentalistka ter skladateljica Zvezdana Novaković in LSQ/Village LadieS - Ladiesaxophone Quartet. Tvorijo ga Petra Horvat (Hrvaška) na sopranskem saksofonu, Weronika Partyka (Poljska), alt saksofon, Betka Vizjak (Slovenija), tenor saksofon, in Jovana Joka (Hrvaška) na baritonu. Projekt so navdihnile ljudske pesmi, skladbe temeljijo na melodijah tradicionalne glasbe. V sodelovanju s skladatelji iz Hrvaške, Poljske in Slovenije bodo premierno izvedene tri skladbe.
"Ko ustvarjam projekte, nikoli ne razmišljam, ali je kaj normalno, konvencionalno, varno ... Zmeraj razmišljam, kaj je pravilno za določeni projekt, in ko je že vse postavljeno, začnem materializirati ..., najprej metafizika in potem fizika. Tokrat sodelujem s štirimi damami na saksofonih, inspirativnimi personami in izjemnimi ustvarjalkami, čista poezija," pravi Zvezdana Novaković, ki je znana po nekonvencionalnih, za naše prilike zelo drugačnih koncertih in tudi sestavih. Sodelovali ste s skladatelji iz Hrvaške, Poljske in Slovenije, pa tudi sami ste skladateljica pri tem projektu?
"Na programu v dominikanskem samostanu bodo premierno izvedene skladbe, ki sem jih napisala za zasedbo LSQ. Je pa bil projekt Village LadieS z nekoliko drugačnim programom že junija letos v Mestni galeriji v Ljubljani in je nastal kot letni koncert LSQ-ja. Kvartet je k sodelovanju povabil skladatelje iz različnih držav, da v duhu folklore napišejo kompozicije za vokal in kvartet saksofonov. K sodelovanju so me v startu povabila dekleta, ki za svoj letni koncert vsako leto izberejo posebnega gosta. Ker pa je bilo ustvarjanje z LSQ res izpolnjujoče in vredno nadaljevanja, sem se odločila, da zgodbo nadaljujem. Napisala sem nove aranžmaje ljudskih skladb, v katerih pa smo si v zvočni barvi in interpretaciji izjemno podobne. Moja želja je bila, da vokal postane instrument in instrument vokal. Želela sem, da saksofoni pripovedujejo ljudsko zgodbo. Nekatere skladbe se ne igrajo na tipično klasičen način, temveč se približajo avtentičnemu surovemu zvoku, ki imitira kakšen ljudski instrument ali pa ljudsko petje."
Dominikanec na Ptuju je za vas novo prizorišče, pa hkrati domače?
"Dominikanec ni prav novo prizorišče, kajti pred leti sem tam nastopila s projektom Slovena Voices, h kateremu sem povabila ljudske pevke iz Bolgarije. Mi je pa dominikanec izjemno pri srcu in sem neskončno ponosna na ta sveti prostor. Gre za monumentalno dvorano, ki ima najlepši odmev, kar jih poznam. Seveda je dvorana namenjena izključno akustični glasbi, še posebno hvaležna pa je za vokalno glasbo. Ima potencial gostiti vrhunske mednarodne festivale srednjeveške, zgodnje ali komorne glasbe. Vsekakor je dominikanski samostan eden izmed biserov slovenske kulturne dediščine in želela bi si, da bi bil tako tudi sprejet."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta