Vsaka generacija je dodala pomemben delež

Matic Sever Matic Sever
24.03.2018 06:22
Zgodovina slovenskega prostora ni bila v prid vrtnarstvu. Čeprav se je pred vojno pojavilo kar nekaj vrtnarij in tudi meščanstvo je že nekaj časa gojilo dokaj bogato vrtnarsko kulturo, mestni parki pa so bili marsikje zgledno urejeni, se je večina tega sesulo v prah v vojnem obdobju in po njem. S to prelomnico je ugasnilo veliko vrtnarske dejavnosti, a nekaj posameznikov se je borilo za obstoj svojih vrtnarij. Urbankovi tako lahko z velikim zadovoljstvom danes povedo, da so ena od tistih družin, ki ni klonila in še danes uspešno vodi ter razvija drugo najstarejšo še delujočo vrtnarijo v državi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ded Franc ml. v tropskem rastlinjaku.
Arhiv družine Urbanek
Morda veste, zakaj se je vaš pradedek odločil za vrtnarijo?
Katja
Kakšna je bila vrtnarija po videzu na samem začetku? Katere dejavnosti je obsegala, je šlo le za razmnoževanje ali tudi storitve v obliki zasajanja vrtov, aranžiranja …?
Katja
Kakšen je bil trg med obema vojnama, je bilo takrat dosti povpraševanja po okrasnih rastlinah?
Jože
Druga svetovna vojna je marsikje in marsikomu prinesla spremembe, predvsem podjetniki so jo slabo odnesli. Kaj se je dogajalo pri vas?
Jože:
Kako to, da pradedek ni obupal in se raje zaposlil v kateri od novih tovarn? Je vztrajal zaradi ljubezni do vrtnarjenja?
Jože:
Kako zelo se je v vseh preteklih obdobjih do danes spreminjal kupec? Zanima me tudi kultura kupcev, so na vašo vrtnarijo in na vrtnarja pri vas vedno gledali enako ali so tudi tu nastale spremembe?
Katja
Štefka
V Sloveniji je le še ena starejša še delujoča vrtnarija. So imeli vaši predhodniki stike z njimi? Kako je bilo nasploh glede navezovanja stikov in izmenjave znanja nekoč?
Jože
Zanimive so pripovedi starejših generacij o načinih gojenja rastlin nekoč. Kakšni so bili ti procesi pri vas, so uporabljali povsem druge prijeme in tehnike?
Jože
Od kod znanje za na primer ogrevanje rastlinjakov? So se vaši predhodniki tega izučili v tujini ali po svoji logiki gradili in preizkušali načine, ki bi dali dober rezultat?
Jože
Lončkov za gojenje rastlin, kakršnih poznamo danes, nekoč ni bilo …
Štefka
Vaša dediščina so tudi skrivnostni recepti mešanic substratov za določene rastline. Nam lahko poveste kaj več o tem?
Jože:
Nista pa ostala le vrtnarija in vrtnarsko znanje, skrbno in uspešno čuvate tudi rastlinske dragocenosti, ki ste jih kot nekakšno družinsko zlato prejeli v oskrbo. Kateri so ti sedaj že zelo stari primerki rastlin?
Andreja
Stanhopea oculata
Paphiopedilum
Paphiopedilum insigne
Coelogyne cristata
Espostoa lanata
Ficus lyrata
Cycas revoluta
Jeseni se ne morem nagledati vaših ciklam! Njihova kakovost presega večino tistih, ki jih vidim drugod. Kako jih gojite?
Katja
Kako to, da danes vrtnarija združuje gojenje tako pestrega nabora rastlin in da ponuja tudi kotiček za aranžiranje in prodajo lončnic?
Štefka
Kdo vodi vrtnarijo danes in kako ste si razdelili delo?
Katja
Kakšna je po vašem prihodnost vrtnarstva v Sloveniji?
Katja
Imate kakšne posebne načrte za razvoj podjetja ali želite ostati v obstoječih okvirih?
Katja
Članek je bil objavljen v marčevski številki revije ROŽE IN VRT.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta