(INTERVJU) Zdravnik naše rokometne reprezentance o zastrupitvi: Ne bi želel razmišljati, da bi se kdo namerno igral z zdravjem igralcem

Gordana Possnig
26.01.2021 20:19
Z Sašem Djurićem po vrnitvi v domovino o zdravstvenih težavah, ki so izbrano vrsto zdesetkale pred odločilno tekmo za četrtfinale proti gostiteljem Egipčanom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je v ponedeljek zvečer nepričakovano zgodaj in razočarana vrnila s svetovnega prvenstva v Egiptu, kjer je izpadla že pred četrtfinalnimi boji ter zasedla končno deveto mesto. Slovensko športno javnost pa bolj kot slaba uvrstitev še vedno razburja skrivnostna zastrupitev kar dvanajstih igralcev, ki se je zgodila le dan pred odločilno tekmo za napredovanje z gostitelji, to so morali izpustiti Blaž Blagotinšek, Dragan Gajić in Staš Skub​e, povsem zdravi pa niso bili niti številni drugi.

​Skrivnostno ozadje množičnih črevesnih težav Slovencev v deželi faraonov je še dodatno podžgalo pisanje danskih medijev. Direktor danske reprezentance (tudi njihovi igralci so imeli ob Hrvatih in Švedih želodčne težave) Morten Henriksen je namreč - po poročanju danske televizije TV2 - zatrdil, da so Slovenci sami odgovorni za zastrupitev s hrano, saj naj bi si bili naročili pico izven hotela. In da imajo za to dokaz - fotografije. V vodstvu Rokometne zveze Slovenije (RZS) navedbe zavračajo in pojasnjujejo, da so nekateri fantje dan pred odločilno tekmo res naročili pico, a v restavraciji v hotelu, kjer je bil organiziran mehurček. "Do neljubih težav je v vsakem primeru prišlo znotraj mehurčka," so poudarili v RZS. Več o tej temi in vsem, kar se je v dvanajstih dnevih v ozadju dogajalo v Egiptu, pa smo se ob vrnitvi v domovino v Celju pogovarjali z dolgoletnim reprezentančnim zdravnikom Sašem Djurićem.

​Kaj se je dogajalo zadnja dva dneva pred tekmo z Egiptom?

"Do takrat nismo imeli veliko zdravstvenih težav z reprezentanco. Vse se je obrnilo na glavo dan pred obračunom za napredovanje v četrtfinale, ko je prišlo do virusne okužbe med igralci. Zdravstvene težave - drisko, bruhanje, bolečine v želodču in blago povišano temperaturo - sem skušal po izbruhu rešiti na vse možne načine. Hodil sem iz sobe v sobo in skušal pomagati igralcem s težavami. Pomagati sem jim skušal z zdravili za zapiranje driske in proti slabosti, nadomestiti sem jim skušal izgubo elektrolitov. Žal treh reprezentantov nismo usposobili za tekmo, čeprav sem s seboj vzel več zdravil za tovrstne težave."

Sašo Djurić je imel v polnem kovčku več vrst zdravil, tudi za tovrstne težave.
Sherpa

Kako je potekalo življenje v egiptovskem mehurčku?

"Po prihodu so nam rekli, da bo vsepovsod enako, tako v Aleksandriji, kjer smo odigrali prve tri tekme, in nato v Kairu, kjer smo preostale tri. To pomeni, da se vsi zadržujejo v hotelu, da se razkužujejo avtobusi in dvorane, kjer smo trenirali. Vsaka reprezentanca je imela svojo jedilnico, v kateri so nam pripravljali in v katero so nam dostavljali hrano. Naročanje hrane izven hotela ni bilo mogoče. Sicer pa je bilo na prvenstvu v organizaciji veliko ljudi, zato ne morem trditi, da je mehurček deloval v celoti. To dokazuje tudi dejstvo, da sta se v času prvenstva tam okužila tudi naša sodnika Bojan Lah in David Sok, ki sta tja prišla neokužena."

Marsikomu se postavlja vprašanje, ali je bila zastrupitev naših igralcev namerna poteza. Kaj menite vi?

"Ne bi želel razmišljati, da bi se kdo namerno igral z zdravjem igralcem. So pa se težave res pojavile le na večer oziroma na dan tekme z Egipčani. Očitkov iz danske reprezentance ne bi želel komentirati, ker ne poznam vseh dejstev. V hotelu naj bi bilo sicer poskrbljeno, da je bila hrana čista in varno pripravljena. Hrane ni bilo možno dobiti izven hotela, lahko pa so si jo naročili v hotelski restavraciji. Sicer pa niso vsi igralci, ki so si naročili pico, imeli po zaužitju želodčnih težav. Težave so imeli tudi tisti, ki pice niso jedli (Gajić je to delil na twitterju, op. p). Zato tudi ne vemo, katera vrsta hrane bi bila lahko kriva za zastrupitev."

Blaž Blagotinšek je bil med nesrečniki, ki niso prišli iz garderobe. 
Epa

Kaj ste naredili pred tekmo z Egiptom? Ste se obrnili na organizatorje oziroma njihovo zdravniško službo?

"Po začetku tekme sva z direktorjem reprezentance Urošem Mohoričem odšla v zdravniško sobo v dvorani, kjer sem želel oddati zapisnik, da je dvanajst naših igralcev okuženih in da imajo vsi enake zdravstvene simptome pri svojih težavah. Na vse to mi je njihov zdravnik dejal, da naj pripeljem igralce v zdravniško sobo, da jih bodo pregledali. Ko sem to storil in jih pripeljal v sobo, pa je začel klicali organizatorje in njihovo zdravstveno ministrstvo. Nato so mi povedali, da če želimo, da je zapisnik uraden, morajo igralci na pregled v bolnišnico. Sam sem to zavrnil iz dveh razlogov: ker igralci niso bili življenjsko ogroženi in ker bi morali, če bi mehurček zapustili, ob vrnitvi v 48-urno karanteno."

Kakšna je bila sploh organizacija turnirja? Iz Egipta so prihajale informacije, da ni bilo vse tako, kot bi morali biti. Se strinjate?

"Na koronavirus smo se morali testirati vsak dan, toda organizacija ni bila na najvišjem nivoju. Komunikacija je potekala zelo počasi. Izidi PCR-testov so bili dostavljeni z zamudo. Prav tako sem že 1. januarja na svetovno rokometno organizacijo in zdravniško komisijo prvenstva poslal elektronsko sporočilo, kaj se zgodi v primeru, če igralec preboli okužbo z novim koronavirusom, pa je njegov PCR-test še vedno pozitiven. Odgovora do danes še nisem prejel. Posameznik, ki preboli virus, ima namreč v sebi še vedno mrtve celice okužbe, a takšna oseba ni kužna. Zaradi takšnih težav smo imeli težave z vratarjem Urhom Kastelicem in Tilnom Kodrinom. Bila sta pozitivna na PCR-testu, njun hitri test pa je bil negativen. Zato so ju odpeljali v hišo v Kairo, kjer so ju izolirali. Na naše pritiske so ju nato odpeljali v ustrezen hotel. V bolnišnici sta opravila zdravniške preglede, tako slikovne kot laboratorijske, kjer niso odkrili nobenih patoloških sprememb. Zato so ju ponovno testirali. Kodrinov izvid je bil dvakrat negativen, zato se je lahko priključil reprezentanci. Kasteličev pa je bil enkrat, drugič pa na meji, zato smo se odločili, da ga pošljemo domov, da ne bo še naprej v izolaciji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta