Davek na motorna vozila: 1. januar kot dan D

Janez Kovačič
02.12.2020 05:00
Težko je natančno napovedati, kako bo novi davek vplival na cene avtomobilov, a je zdaj nesporno, da bodo električni in najdražji cenejši.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po novem letu, ko naj bi začel veljati novi zakon o DMV, se utegnejo cene avtombilov precej spremeniti. Toda preveč optimistično bi bilo pričakovati, da se bodo prav vsi avtomobili zgolj pocenili. Foto: Večer
Večer

V teh dneh se precej ali celo veliko govori o zakonu o davku na motorna vozila (DMV), ki ga je pred desetimi dnevi sprejela slovenska vlada in o katerem smo že obširno pisali v Večeru. V resnici je to šele predlog, ki ga mora pred parlamentarno obravnavo po hitrem postopku obravnavati še odbor za finance. Če bo šlo vse tako, kot predvidevajo, bo zakon o DMV začel veljati 1. januarja prihodnje leto. Prinesel bo nekaj občutnih sprememb, bistveno pa je predvsem to, da se avtomobili z novim letom ne bodo podražili, pač pa se bodo nekateri celo pocenili.

Naj na kratko povzamemo osnovne spremembe, ki jih pri obdavčenju avtomobilov prinaša novi zakon o DMV. Osnova za določitev DMV bodo po novem vrsta goriva (bencin ali dizel), izpust ogljikovega dioksida (CO2) in emisijski standard Euro. Upoštevaje izpust CO2 in vrsto goriva, zakon določa pet razredov, in to v evrskih zneskih (zdaj še veljavni zakon o DMV pozna deset razredov in je odmerjen v odstotkih od osnovne/tovarniške cene vozila), pri emisijskem razredu Euro pa je določenih sedem razredov (od Euro 1 do Euro 6d oziroma višji od Euro 6d) prav tako v fiksnih evrskih zneskih, pri čemer so ti za bencinsko gnana vozila manjši od tistih, ki jih poganja dizelsko gorivo. Seštevek vsega tega predstavlja osnovo za odmero DMV. Tega bodo po novem zakonu prišteli k osnovni/tovarniški ceni in nato odmerili davek na dodano vrednost (DDV) v višini 22 odstotkov.

Dve pomembni spremembi

Med dosedanjo obravnavo predloga o DMV sta se zgodili dve omembe vredni spremembi. Najprej je izpadlo določilo, da lahko vlada sama in brez parlamenta poveča dajatve za 50 odstotkov (!), nato pa se je zgodila še pomembna sprememba pri obdavčitvi električnih baterijskih vozil oziroma tistih z izpustom CO2 do 50 g/km. Pri teh po je sedanjem predlogu DMV ne bo, kar pomeni, da se Slovenija pridružuje številnim evropskim državam z enakim sistemom obdavčenja. V to skupino se bo ob električnih baterijskih vozilih (EBV), ki imajo ničelni izpust CO2, po sedanjih izračunih uvrstilo le še nekaj priključnih hibridov. Če bi še veljal stari merilni protokol o izpustu CO2 in porabi goriva NEDC, bi bilo drugače, novi in s 1. januarjem dokončno veljavni protokol WLTP pa je te vrednosti postavil bistveno višje.

Električni baterijski avtomobili z ničelnim izpustom CO2 se bodo zanesljivo pocenili, saj zanje davek na motorna vozila ne bo veljal.
Večer

Jasno je tudi, da je odpravljen dodatni davek na motorna vozila, pogosto imenovan davek na luksuz. Ta je bil uveljavljen leta 2012, z njim pa so dodatno obdavčili osebne avtomobile z gibno prostornino motorja nad 2500 kubičnimi centimetri in motocikle z motorjem nad 1000 kubičnimi centimetri. Namen je bil družbeno in socialno plemenit, toda v praksi se je izkazal za neučinkovitega, kajti prav ta davek je lahko (in tudi je) podražil ta vozila celo za do 50 odstotkov davčne osnove. Tudi zaradi tega se je prodaja teh avtomobilov še bolj zmanjšala, saj je javna skrivnost, da so številni našli druge poti nakupa oziroma registracije, država pa od tega ni imela veliko. Prav pri teh avtomobilih bodo razlike po novem največje, saj se bodo njihove cene bistveno znižale. Ampak dejstvo je tudi, da je pri nas prodaja takšnih avtomobilov skromna.

Previdni optimizem v avtomobilskih vrstah

O predlogu zakona o DMV in vsem, kar prinaša ali bo prinesel, smo povprašali tudi zastopnike avtomobilskih tovarn, katerih podaljšek so trgovci z avtomobili. "O konkretnih spremembah cen trenutno še težko govorimo, ker zakon še ni bil sprejet," pravi Marko Škriba, direktor programa Volkswagen pri Porscheju Slovenija. "Šele ko bo dokončno sprejet in bodo znane vse podrobnosti, bomo lahko skupaj s proizvajalci uskladili in oblikovali nove cenike, kar tudi zahteva določen čas. Ne glede na to pa si bomo pri Volkswagnu po najboljših močeh prizadevali, da bomo našim kupcem zagotovili avtomobile po najboljših možnih cenah, tudi v okviru akcijskih cen, če ne bo mogoče takoj spremeniti rednih cenikov. Pozdravljamo tudi izločitev električnih vozil iz obdavčitve, kar je zagotovo zelo pozitivna gesta, ki kaže, da država s spodbujanjem trajnostne mobilnosti misli resno. Davek na motorna vozila bo po novem odvisen izključno od ekoloških meril. S tem bo zagotovljeno, da bodo vozila z enakim vplivom na okolje obdavčena enako. Menimo, da bo z novim zakonom o DMV Slovenija dobila sodoben, evropsko primerljiv davčni zakon, ki bo pomagal doseči skupne cilje na področju trajnostne mobilnosti, zato si želimo, da bi bil čim prej sprejet."

Uvoz rabljenih avtomobilov bo prav tako urejen na novo, DMV pa bo odmerjen ob upoštevanju starosti vozila.
Večer

"Veseli smo, da je bil davek na električna vozila ukinjen in da spremembe ustrezno upoštevajo nove kalkulacije emisij po WLTP. Klub vsemu pa obžalujemo, da bodo pri vozilih s termičnim motorjem učinki nove obdavčitve vidni na večjih, težjih avtomobilih. V segmentu najbolj prodajanih vozil, kot sta clio in captur, bo znižanje davka v povprečju znašalo do nekaj deset evrov. Večji in težji ko je avto, večja bo davčna razbremenitev - pri nas torej velik križanec koleos ter velika limuzina in karavan talisman in to v verzijah z najmočnejšimi motorji. Glede na to, da večino prodaje na slovenskem trgu predstavljajo vozila iz nižjih segmentov, obžalujemo dejstvo, da torej za večino naših kupcev spremembe ne bodo prinesle opaznih sprememb na cenikih. Po drugi strani velja opozoriti, da zahteva usklajevanje z novimi pravili Euro 6Dfull, ki začnejo veljati 1. januarja 2021 in še dodatno znižujejo meje emisij, od vseh proizvajalcev vgradnjo dodatnih depolucijskih tehnologij v vozila. To povzroča višanje cen. V najbolj prodajanem segmentu B cene novih tehnologij presegajo pozitivne učinke sprememb davčne zakonodaje," pa sporoča Francois Delion, generalni direktor Renault Nissan Adriatic.

"Če bo predlagani zakon sprejet, se bo večina vozil pocenila za od nekaj deset do nekaj sto evrov, odvisno od modela vozila, pa je zapisal Primož Tiringar, direktor Toyote Slovenija. Občutno znižanje cen pričakujejo pri dražjih, tako imenovanih premium vozilih, zaradi ukinitve davka na luksuz. Tako pri modelih, kot so toyota land cruiser in lexus LS, LC, RX, pričakujejo tudi za do nekaj tisoč evrov nižje cene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.