Avtomobilska inventura 2019: Clio, brexit, Tesla, elektrifikacija

Nekako v tem zaporedju, čeprav ne časovnem, bi lahko povzeli dogajanje na avtomobilskem področju v letu, ki mu skoraj bije navček.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault clio: gospodarsko izjemno pomemben za Slovenijo (proizvodnja v Novem mestu), a tudi najbolje prodajan avtomobil na našem trgu.
Vinko Kernc

Pravzaprav se je leto začelo skoraj tako, kot se je končalo – s statistiko o prodaji električnih avtomobilov. Norveška, vodilna na tem področju, je sporočila, da je bil delež električno gnanih vozil pri njih v letu 2018 31,2 odstotka, kar je bil evropski rekord. Toda Vikingi so bili tovrstni prvaki le do letošnjega novembra, ko je prišla iz Nemčije novica, da je njihova prodaja teh vozil prekosila norveško. Ampak dirka ni povsem enakopravna – 80 milijonov Nemcev proti štirim milijonom Norvežanov?!

Elon Musk in njegova Tesla

Mimo Elona Muska in njegove slovite Tesle v tem pregledu seveda ni mogoče. Za obema je precej burno leto, vendar poslovno nekaj bolj uspešno kot leto 2018. Končno je stekla dobava menda težko pričakovane tesle 3 tudi po Evropi in prav ta avto je bil proti koncu leta najbolje prodajani električni avtomobil v Nemčiji, največjem in tudi najpomembnejšem evropskem trgu. Prav zadnje decembrske dni delnica Tesle dosega visoke vrednosti, ali bo to pripomoglo k ugodnejšemu finančnemu izplenu, pa ta hip še ni jasno, kajti v prvem letošnjem trimesečju je bilo izgube za nič manj kot 702 milijona dolarjev. Elon Musk, nekakšen neugnani »deček« ne le avtomobilskega sveta, je sicer obljubil, da bodo letos dobavili 500 tisoč tesl, no, kakšen dan kasneje je številko zmanjšal za 100 tisoč. Sicer pa je mogoče te avtomobile naročiti tudi pri nas, čeprav ne na klasičen način, pač pa le preko spleta in z vsemi zadregami, ki jih prinese takšna prodaja. Sicer pa o tem nekaj več prihodnji teden.

Brexit je bil lanska evropska stalnica in bo še nekaj časa.
Epa
PSA in FCA skupaj - nastal je ali pa še bo četri največji avtomobilski koncern na obli. Kako bo deloval? No, to bo vsekakor zanimivo.
Epa
Slovenski zet Donald Trump je vedril in predvsem oblačil avtomobilsko nebo med ZDA in EU. Za sedaj je ostal le pri napovedih oziroma grožnjah.
Epa

Donald Trump in avtomobili

Avtomobilska trgovina je močno prepletena, pa ne le na relaciji Bruselj-London oziroma EU-Velika Britanija. Slovenski zet Donald Trump je spomladi ukazal svoji administraciji, naj ugotovi, ali evropski avtomobili ogrožajo ameriške nacionalne interese. Ko so ugotovili, da to drži, je Trump napovedal dodatne carine na evropske avtomobile. In potem so začeli računati oziroma upoštevati dejstva, ki so znana tudi tistim, ki se za avtomobile in avtomobilsko industrijo skoraj ne zanimajo: BMW je bil lani (in verjetno bo tako tudi letos) največji ameriški izvoznik avtomobilov, saj je bila vrednost njegovega izvoza kar 8,4 milijarde dolarjev. Drži, da Evropa ameriške avtomobile podraži za dodatnih deset odstotkov, ZDA pa evropske zgolj za 2,5 odstotka, toda drži tudi, da bi dodatne ameriške carine v precejšnji meri prizadele ameriške tovarne in izdelovalce sestavnih delov. Na tej strani Atlantika so hitro izračunali, da bi jih dodatne ameriške carine stale vsaj kakšnih 2,5 milijarde evrov, kar seveda ni mačji kašelj. In tako imamo sedaj nekakšno premirje, ki pa je varljivo, upoštevaje Trumpovo nepredvidljivost.

Električne polnilnice so vse bolj zasedene. Tudi z neelektričnimi avtomobili. 
Vinko Kernc
Elon Muska in njegova Tesla sta bila letos pogosto v središču.
Epa
Pogonske baterije elektromobilov slonijo na litij-ionski tehniki. Ta se izboljšuje, a vseeno čakamo na boljšo kombinacijo. 
Renault

Ekektrikacija v središču - kot lani

Toliko z gospodarsko-političnega avtomobilskega področja. Pa avtomobili in tehnika? Glede na čas, v katerem živimo, je prav, da pričnemo na področju elektrifikacije pogona avtomobilov. Letos je na evropske trge prišlo nekaj novih električno gnanih modelov, nekaj prenovljenih in nekaj je tudi napovedanih električnih različic za prihajajoče mesece (in pri tem so seveda oči najbolj uprte v volkswagen ID.3). Za vse velja: dosegi se povečujejo in se počasi (ali hitro, odvisno od zahtevnosti opazovalca) približujejo tistim, ki smo jih vajeni od avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem (MNZ).

Opel corsa: eden najuspešnejših malih avtomobilov v Evropi prihaja tudi z električnim pogonom.
Vinko Kernc
Renault zoe: električni prodajni prvak Evrope ima zdaj še zmogljivejšo baterijo.
Renault
Elementi pogona so pri elektromobilih povsem drugačni kot pri MNZ, a nekateri proizvajalci vseeno stavijo na skupne platforme za oba tipa. 
Opel

Skyactiv X - treba se bo še dokazati

Pri tradicionalni tehniki, torej tudi pri avtomobilski, velja neljubo dejstvo, da je vse že izumljeno in da se dogajajo zgolj izboljšave. To velja tudi za MNZ in od vsega ''novega'' velja tu izpostaviti le Mazdin motor skyactiv X. Motor, o katerem smo tudi tu že pisali, naj bi združeval prednosti bencinskega in dizelskega procesa in je od nedavnega že na voljo tudi slovenskim kupcem. Z akademskega stališča je motor briljanten – tudi zato, ker je izvedba uspela majhni Mazdi, medtem ko je veliki Daimler že pred leti odstopil od podobnega razvoja. Toda s praktičnega stališča, torej s stališča kupca oziroma voznika, se bo motor moral še dokazati.

Mazda3: tradicionalen spodnji srednji razred plus tehnično najbolj napreden MNZ skyactiv X. 
Vinko Kernc

Nič novega - ofenziva športnih terencev

Če pogledamo letošnje novosti po razredih, presenečenj ni: kar 13 je športnih terencev ali križancev. Večina njih (Q3, X5, C5 aircross, CX-30, GLE, tarraco, kamiq, RAV4 in T-cross) bo najmanj v svojem segmentu, če že ne v celem, obvladovala tudi trg avtomobilske prodaje prihodnjega leta. A vendarle (in še enkrat) ne smemo spregledati segmenta, ki se od klasičnih še najbolj drži – majhnih in srednje velikih kombilimuzin. Sem sodijo mazda3, opel corsa, renault clio, škoda scala in toyota corolla, pa tudi volkswagen golf, ki bo kmalu na našem trgu (že 8. generacija), še ni rekel zadnje …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta