Raziskava: Tri četrtine vseh novih avtomobilov v petih letih bo povezanih

Gr.G.
12.11.2020 10:23

Še pred nekaj leti so pri zagotavljanju povezljivosti vozil bili v prednosti proizvajalci luksuznih avtomobilov, danes pa so tudi povezani avtomobili srednjega razreda nekaj povsem običajnega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V svetovni splet in med seboj se ne povezujemo zgolj posamezniki, temveč tudi različne druge elektronske naprave, pa seveda avtomobili. Analitska družba Counterpoint Research napoveduje, da se bo globalni trg povezanih avtomobilov v naslednjih petih letih več kot podvojil. Tako naj bi bilo med leti 2020 in 2025 prodanih 270 milijonov takšnih vozil. Podatki se nanašajo na že vgrajeno komunikacijsko tehnologijo v same avtomobile, dodatno k tem pa je mnoga vozila mogoče povezati tudi s pomočjo pametnih mobilnikov, opozarjajo.

Kitajska pripomogla pri okrevanju

Analitik družbe Aman Madhok je pojasnil, da se je tržišče povezanih vozil v letu dni povečalo za zdravih 18 odstotkov, v drugem četrtletju letošnjega leta je bilo prodanih blizu 7 milijonov takšnih avtomobilov. "Povezljivost v avtomobilih se še naprej povečuje in leta 2020 bo polovica vseh prodanih avtomobilov po vsem svetu imela vdelano to funkcionalnost," tako Madhok, ki je odgovoril tudi na vprašanje, kakšen vpliv je pandemija novega koronavirusa imela na tržišče. "Četudi na letnem nivoju tržišče beleži rast, so se pošiljke v primerjavi s prvim četrtletjem 2020 zmanjšale za 5 odstotkov. Okrevanje prodaje avtomobilov na Kitajskem je do neke mere pripomoglo k okrevanju globalnega trga."

Opel

Pri tem analitiki opažajo, da proizvajalci avtomobilov že posegajo po najsodobnejših tehnologijah. S 4G LTE povezljivostjo je bilo opremljenih skoraj 88 odstotkov prodanih vozil v drugem četrtletju, avtomobili s povezljivostjo v omrežje pete generacije 5G pa bodo v serijsko proizvodnjo prišla prihodnje leto. "Do leta 2025 bo vsak peti povezani avtomobil zagotavljal povezavo z omrežjem 5G. Kitajska in ZDA bosta skupaj predstavljali večino prodanih avtomobilov s 5G povezljivostjo v naslednjih petih letih," pa je napovedal raziskovalec Fahad Siddique.

Služijo z naročninami na storitve

V Evropi povezljivost avtomobilov spodbuja uredba EU, ki se imenuje eCall. Sistem eCall je zamišljen tako, da vozilo, udeleženo v prometni nesreči, samodejno pokliče na telefonsko številko 112 in posreduje ključne podatke o nesreči: natančno lokacijo, čas nezgode in smer potovanja. Cilj sistema eCall je skrajšati odziv reševalcev za vsaj 60 odstotkov v večini primerov in lokacij, s tem pa rešiti več življenj. Na drugi strani pa v ZDA in na Kitajskem povezljivost narekujejo zahteve voznikov po storitvah, ki zahtevajo mobilno komunikacijo. Proizvajalci so medtem že ugotovili, da lahko povezljivost vozil uporabijo kot močan prodajni argument, dodatne zaslužke pa si obetajo tudi od sklenitve naročnin za določene storitve.

V drugem četrtletju 2020 je bilo prodanih blizu 7 milijonov povezanih avtomobilov.
Reuters

Skupina Volkswagen ima po informacijah Counterpointa največji tržni delež povezanih vozil, v drugem četrtletju 2020 so predstavljala 15,5 odstotkov vseh povezanih vozil, sledi General Motors z 12,6 odstotka in Toyota z 8,9 odstotka. 7,1 odstotka si je zagotovil Ford, 6,9 odstotka skupina Renault Nissan Mitsubishi, 6 odstotkov Daimler, 43 odstotkov pa ostali proizvajalci. Vodja raziskave Peter Richardson je ob tem izpostavil, da so še pred nekaj leti pri tem prednjačili proizvajalci luksuznih avtomobilov, Mercedes Benz in BMW, pa GM. Danes je povezljivost nekaj običajnega tudi pri avtomobilih srednjega razreda. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta