Elon Musk in Tesla na newyorški borzi podirata rekorde

Janez Kovačič
05.12.2020 05:00
Vrednost ameriškega podjetja se je izjemno povečala, s tem pa tudi bogastvo Elona Muska.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Zadnji teden v novembru je bil zelo donosen oziroma pomemben za ameriško Teslo in tudi njenega največjega lastnika oziroma delničarja Elona Muska. Tovarna, ki kotira na newyorški borzi, se je uvrstila na seznam 500 največjih podjetij, Elon Musk pa je tako postal drugi najbogatejši zemljan, saj zdaj zaostaja le za lastnikom Amazona Jeffom Bezosom.

Tesla je letos doživela meteorski vzpon, kajti vrednost njene delnice se je zvišala za nič manj kot 500 odstotkov. Njena kapitalizacijska vrednost je dosegla vrednost 519 milijard dolarjev, zato se je tudi uvrstila na omenjeni seznam. Na Wall Streetu pravijo, da je Tesla sedmo najvrednejše podjetje v njeni kotaciji, samo od 16. novembra, ko se je uvrstila na ta seznam, se je cena delnice povečala za 40 odstotkov. Vrednost podjetja je v tem času zrasla za fantastičnih 26 milijard dolarjev, medtem ko se je vrednost Amazona in Appla v tem času povečala za le 11 milijard dolarjev, in tudi zato govorijo o "norem borznem tednu".To tudi pomeni, da je po tej cenitvi Tesla vredna več od vseh avtomobilskih podjetij, tudi od koncerna Volkswagen, Toyote, General Motorsa, pa čeprav je njena letošnja prodaja, ki je sicer zelo ugodna, nekako 20-krat manjša. Očitno nobene posebne škode ni povzročilo niti dejstvo, da je oziroma bo morala Tesla letos že drugič na izredni pregled vpoklicati veliko avtomobilov, še manj to, da je na evropskih trgih zvišala cene modela S.

Vse tudi kaže, da je vrednost Tesle skokovito poskočila tudi zaradi zmage Joeja Bidna. V njegovem programu namreč znova veliko pozornosti namenjajo okoljskim vprašanjem, to pa je za investitorje menda dovolj velik razlog nakupa delnic Tesle.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta