Baterijski hranilnik Tesla v tovarni Talum v Kidričevem

Srečko Klapš Srečko Klapš
09.10.2020 06:05

Premoščal bo morebitne izpade električne energije in zagotavljal večjo stabilnost prenosnega omrežja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Bernard, direktor podjetja Ngen, ki je postavilo baterijski hranilnik v Talumu.
Andrej Petelinšek

Podjetje Ngen iz Žirovnice, ki ga vodi Roman Bernard, je včeraj na območju tovarne aluminija Talum v Kidričevem zraven elektrolize odprlo že drugi baterijski hranilnik električne energije znamke Tesla, ki je največji v širši regiji. Prvega so postavili pred natanko letom dni na Jesenicah, obe investiciji pa sta veljali po 15 milijonov evrov.

"Dvanajst baterijskih blokov lahko shrani 30 megavatnih ur električne energije s priključno močjo 15 megavatov. Danes je težko reči, v kolikšnem času se taka naložba povrne, a ocenjujemo, da v obdobju od osmih do desetih let," je dejal Bernard in dodal, da je njihova ekipa sama razvila programske rešitev, ki samostojno upravljajo vse naprave, vključene v portfelj agregatorja.

Shranjujejo viške sončne energije

"Za zdaj smo priključeni na primarno omrežje in izkoriščamo vse učinke, ko prenosno omrežje zazna viške ali manke energije. Za to poskrbi sistemski operater Eles, mi storitev izvedemo, saj s hranilki zmanjšujemo ta odstopanja, s čimer uporabnikom znižujemo stroške," je še dejal Bernard in dodal, da ob sončnem dnevu, kot je bil včeraj, sončne elektrarne proizvedejo več energije, kot je uporabniki lahko porabijo.

V Talum da niso prišli naključno, saj gre za velikega porabnika električne energije s potrebno infrastrukturo in priključki na prenosno omrežje: "Tako bomo lažje nudili stopitve primarne, sekundarne in terciarne regulacije, omogočali bomo ustvarjanje dinamične tarife in optimirali izkoriščanje električne energije iz sončnih elektrarn." Platformo za vse omenjeno razvijajo v skladu z NNC-standardi Evropske unije. Poleg Taluma pa je njihov večji uporabnik še ljubljanski Tetol.

Pospešek prehodu v brezogljično družbo

Ngen je pred kratkim pričel ponujati tudi manjše baterijske hranilnike za gospodinjstva. Po Bernardovih besedah ima taka šestkilovatna sončna elektrarna zmogljivost hranilnika 14 kilovatnih ur: "To jim bo lahko prineslo dodatne prihranke pri stroških električne energije. Uporaba manjših hranilnikov pa bo lahko pomagala reševati tudi težave s povečanjem priključne moči."

Po Bernardovih besedah bo zaradi novih porabnikov - tudi električnih avtomobilov - poraba električne energije še bistveno večja, zaradi razpršenosti pa distribucijska podjetja ne bodo sposobna prenesti vseh dodatnih bremen.

Podjetje Ngen je poleg Bernarda pred dvema letoma soustanovil Damian Merlak, slovenski milijonar, ki je obogatel z borzo za kriptovalute. Že v prihodnjem letu ustanovitelja načrtujeta širitev v tujino, saj želijo v tem delu Evrope ustvariti mrežo povezanih sistemov v energetskem omrežju, ki bodo kos izzivom ob prehodu v brezogljično družbo. Včerajšnjega slovesnega odprtja baterijskega hranilnika v Talumu se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta