Novi model iz Wolfsburga ali kaj drugega? Serijsko izdelavo volkswagna bodo začeli prihodnje leto

Vinko Kernc
22.11.2021 05:00

Pri Volkswagnu so predstavili nov model družine ID. Sami ga uvrščajo med prestižne cestne terence (SUV) kupejevskega videza.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Volkswagen ID.5: na zadnji klopi je kljub kupejevski strehi višine za le dvanajst milimetrov manj kot pri ID.4.

Volkswagen

Pravijo tudi, da je to model s karoserijsko obliko prihodnosti, kar menda drži - kupejevski športni terenci, rojeni leta 2008 s predstavitvijo X6, se vse pogosteje pojavljajo v ponudbi številnih znamk. ID.5 ima kratka previsa, tudi ne gre oporekati navedbam, da ima eleganten in dinamičen videz, pri katerem je imela precej besede tudi aerodinamika; na to namiguje tudi integriran spojler na zadku.

O notranjosti še ni kaj dosti podatkov, edina razlika je vidna v obliki armaturne plošče in gumbov pod infozabavnim sistemom. Foto: Volkswagen

Volkswagen

Na novi koncernski platformi za električna vozila MEB nastali ID.5 je dolg skoraj 4,6 metra (različica GTX je za slaba dva centimetra krajša), medosna razdalja pa meri 2,77 metra, kar je natanko toliko kot pri ID.4. Prtljažnik je v osnovni postavitvi velik 549 litrov, kar je nekaj litrov več kot pri ID.4, za okoli 15 litrov več kot pri Audijevem Q4 sportback e-tronu in za več kot 30 litrov manj kot pri škodi enyaq.

Za prednji del se zdi, kot da je na las podoben tistemu od ID.4, je pa ključna razlika v zadku: ker gre za kupejevsko različico, se začne streha prej položno spuščati in se nadaljuje v zadnjo šipo, ki se zaključi v že omenjeni spojler, nekoliko drugačen pa je tudi zadnji odbijač. ID.5 ima tudi črno streho in boka v celoti v barvi karoserije - pri ID.4 je spodnji del črn.

Prestižnost želi dokazati z bogatejšo serijsko opremo od ID.4, vključno z matričnimi lučmi LED spredaj, z lučmi LED v trirazsežnostnem videzu zadaj, pa tudi s pogonsko ponudbo, ki se začne više kot pri ID.4. ID.5 je namreč vselej opremljen z (naj)večjo možno pogonsko baterijo 77 neto kilovatnih ur ter s pogonsko močjo elektromotorjev od 128 preko 150 (obakrat gre za le zadnji pogon) do 220 kilovatov za različico GTX z dvema motorjema ter s štirikolesnim pogonom.

Volkswagen

Pri Volkswagnu izpostavljajo še novi softver 3.0, ki bo, med drugim, omogočal brezžične posodobitve, naknadno aktiviranje dodatnih funkcij, komunikacijo na odziv Hello ID, navigacijo in podatke o prometu v resničnem času in še kaj. Ko gre za elektroniko, iz Wolfsburga sporočajo še, da bo pri ID.5 elektronski nadzor dinamike vozila povezan s številnimi drugimi nadzornimi sistemi vse do štirikolesnega pogona AWD.

Tehnično je ID.5 v tesnem sorodu z ID.4, Q4 sportback e-tronom in enyaqom, med neposrednimi tekmeci pa so med drugim še EQC, ioniq 5, EV6 in model Y. Pri Volkswagnu so mu sicer nadeli drugo ime, tehnika in videz prednjega dela pa vendarle pričata, da gre pravzaprav za (kupejevsko) različico modela ID.4. Tako kot denimo Q4 e-tron in Q4 sportback e-tron pri sestrskem Audiju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta