(FOTO) Starodobniki so v vzponu, v zadnjem desetletju zanimanje zanje strmo narašča

Vinko Kernc Vinko Kernc
14.11.2021 04:45

Starodobniki so vsaj od druge vojne naprej priljubljen konjiček. Pomembni pokazatelji stanja so njim posvečeni dogodki, vključno s sejmom v nam bližnji Padovi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lancia-ferarri D50, 1955: 2,5 litra V8, 213 kW Foto: Auto e Moto D'epoca

Auto E Moto D\\\\\\\'epoca

Mnogi gojijo naklonjenost do star(ejš)ih stvari, naj bodo to osebne (osebni spominki) ali tuje (umetniška dela …), takšne brez materialne vrednosti ali visoko cenjene, majhne ali velike. Mednje sodijo tudi avtomobili. Ti so seveda posebna sorta.

Zakaj se človek zanima za stare avtomobile? Lahko jih spominjajo na lepa mlada leta, lahko pa (tudi) cenijo in spoštujejo tehnično zgodovino. In pri tem imajo tudi uporabno vrednost, saj lahko z njimi tudi uživajo v vožnji. Marsikateri starodobnik pa služi še enemu fenomenu: angažiranosti pri obnovi, če (ko) je te starodobnik potreben.

Tudi najbolj optimistične je presenetilo: zanimanje za starodobnike je naraslo toliko, da se cene dvigajo v nebo, na trgu pa je ogromno tudi izjemno obnovljenih primerkov. Vzporedno s tem se intenzivno razvija tudi spremljevalna industrija, ki ponuja nadomestne dele in druge storitve (obnovo delov, čiščenje notranjosti, ročno izdelavo posameznih komponent …), vse bolj obiskane pa so tudi prireditve, namenjene starodobnikom. Mednje štejemo srečanja, dirke in sejme.

Padova Auto e Moto d'Epoca

Padova ima pri tem lepo zgodovino, saj so že leta 1983 na tamkajšnjem sejmišču pripravili sejem starodobnikov, namenjen predvsem zbirateljem, ki je sčasoma prerasel v mednarodni dogodek, ki velja za enega najpomembnejših tovrstnih prireditev na svetu. Sami menijo, da gre za najpomembnejši, vsekakor pa za največji evropski dogodek, kjer se prodajajo in kupujejo starodobniki (avtomobili in motocikli) ter nadomestni deli zanje. Ob krstu je bilo na ogled 1000 vozil, obiskovalcev pa 10.000, leta 2019 pa si je 130.000 obiskovalcev lahko ogledalo že 5000 avtomobilov.

Prireditev Auto e Moto d'Epoca je na koledarju vsako leto konec oktobra. Letos so ji namenili tradicionalne štiri dni (21.-24. oktober), enajst paviljonov (hal) in 115.000 kvadratnih metrov površine, kjer je bilo 1600 razstavljavcev, na ogled (in nekateri tudi naprodaj) pa preko 5000 avtomobilov.

Razumeti oziroma ozavestiti zgornja dejstva je zgolj na podlagi teh nemogoče. V živo je povsem drugače: le redkokoga ne navduši množica razstavljenih kosov, ta v le 115 tisoč kvadratov stisnjena avtomobilska in motociklistična zgodovina, ki se zdi kot velikansko mravljišče, ujeto v predčasje.

Miki Biassion Foto: Auto E Moto D'epoca

Auto E Moto D\\\\\\\'epoca

Razstavni prostor je razdeljen na različna področja. V osnovi so ločeni avtomobili, motocikli in nadomestni deli. Nekatere avtomobilske znamke se tam tudi uradno predstavljajo, veliko je klubov starodobnikov, nekaj razstav je tematskih in tako naprej.

Padova 2021

Tudi letos je bilo v Padovi precej prostora namenjenega dirkaškim avtomobilom preteklosti. Pri oddelku, ki skrbi za zgodovino avtomobilizma pri italijanski avtomobilski zvezi ACI (njeni zametki segajo v leto 1898!), so se spomnili na zlata leta dirk turnih avtomobilov (alfa romeo GTA, 1992, Nannini in BMW M3 2500, 1992, Ravaglia) in na obdobje dirkaškega sodelovanja med Lancio in Martinijem (lancie beta montecarlo, LC1 in LC2).

Posebna razstava (v sodelovanju italijanskega nacionalnega avtomobilističnega muzeja in muzeja Veloce Classic Collection of London) je bila namenjena italijanskim zmagovalnim avtomobilom. Na piedestalu sta bila tam lancia-ferrari D50 (1955), s katero je leta 1956 Juan Manuel Fangio osvojil svetovno prvenstvo, in maserati mod. 26B, drugi dirkalnik bratov Maserati.

Starodobne dirkalnike je seveda mogoče tudi kupiti. Letos je bil čas za nakup ferrarija 250 GT drogo, 308 GTB Gr.4 in 250 GT pininfarina, pa lancio stratos, fiat ottovú, bugatti T37, bugatti T57C gangloff, alfa romeo TZ, alfa romeo 155 V6 Ti in tako naprej.

Bertone: koncepti iz preteklosti

Svoj prostor je zavzel eden velikih italijanskih karoseristov Bertone; predstavil je 16 svojih konceptov, ki ilustrirajo njegovih 50 let delovanja (1967-2020): med drugim so bili na ogled, poleg skoraj obveznega lamborghinija miure S (1967), tudi citroën camargue (1972), ferrari rainbow (1976), chevrolet ramarro (1984), bertone blitz (1992), aston martin jet2 (2004) in jaguar B99 (2011).

Za marsikoga pa je šarm vsakoletne Padove v lastni angažiranosti, saj je vendarle za ljubitelja starodobnikov najlepše enega (ali več njih) imeti, ga (jih) negovati in se z njim(i) voziti. Padova vsakokrat ponuja skoraj vse, kar si zaželite, še posebno, če je italijanskega izvora, a ni nujno.

Naprodaj je nepregledna množica starodobnikov, od do popolnosti obnovljenih pa do takšnih, za katere je jasno, da bodo zahtevali ogromno časa, denarja in potrpežljivosti, da vnovič pridobijo dovoljenje za vožnjo na cestah.

V Padovi se je zbralo preko 600 specialistov za nadomestne dele, podjetij, specializiranih za nego avtomobilov, in obrtnikov, mojstrov za restavracijo starodobnikov. Precej pomembna je tudi novica, da se v oddelku za tehnično dediščino korporacije Stellantis (poleg prikaza nekaterih obnovljenih starodobnikov) pripravljajo na zagon izdelave nadomestnih delov za svoja vozila iz preteklosti.

Da je Padova prireditev, kjer vsakdo najde nekaj za sebe, potrjuje tudi velika ponudba opreme za starodobnike in njihove lastnike. Sem, med drugim, sodijo tudi oblačila, saj se želijo številni lastniki starodobnikov v celoti prikazati v duhu časa, v katerem je nastal njihov starodobnik.

A to še ni vse. Na voljo so mnoge knjige, tudi takšne, ki niso več naprodaj v knjigarnah, o avtomobilski zgodovini na splošno ali o razvoju posameznih modelov. Zgodbe. Najde se tudi tehnična literatura za posamezne modele, knjižice z navodili za uporabo in tako naprej. Jasno, marsikdo si ne more privoščiti starodobnika ali pa zanj preprosto nima prostora in/ali časa, si pa lahko privošči njegovo miniaturo. Nepregledna ponudba! In na koncu so kot vselej tudi spominki, takšni in drugačni, pa obeski za ključe, koledarji s tematiko starodobnikov in še in še.

Tudi zaradi svoje bližine je starodobniška Padova kraj, kamor ''mora'' vsak slovenski ljubitelj starodobnikov. Ne navdušita zgolj velikost in ponudba; na trenutke se zazdi, kot da so najlepše avtomobile že naredili in da so današnji zgolj še konfekcija, izdelana po istem kopitu. Preverite lahko že prihodnjo jesen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta