Ford explorer, ameriški velikan prišel v Slovenijo

Vinko Kernc Vinko Kernc
21.03.2022 06:00

Explorer ima za seboj že preko 30 let zgodovine in pet generacij. Šesta je v ZDA naprodaj od leta 2019, posebej Evropi namenjena priključnohibridna različica pa je odslej na voljo tudi na našem trgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ford explorer (levo): dolžinsko je primerljiv s Q7 in range roverjem, širši od njega pa je od glavnih tekmecev le GLE coupé.
Vinko Kernc

Explorer je tipičen ameriški športni terenec: velik (dolg je malo manj kot 5,1 metra, širok več kot 2,1 metra in visok skoraj 1,8 metra), visoko od tal (204 mm) in - razen v osnovni pogonski različici - vselej štirikolesno gnan. Na našem trgu je bil naprodaj kratek čas v svoji drugi generaciji (1995), sicer pa se je Evrope v splošnem raje izogibal, ker menda na tako velike športne terence še ni bila pripravljena.

Zelo neevropske notranje mere, nenavaden pokončni zaslon, komande pa imajo enako logiko kot evropski fordi.
Vinko Kernc

Časi so se močno spremenili in Ford je dobil apetite tudi na stari celini, začenši pred časom z mustangom in zdaj (spet) z explorerjem. Ta je seveda sedemsedežnik in že v osnovi bogato opremljen vse do usnja na sedežih z ogrevanjem, masažo, hlajenjem in z desetsmerno električno nastavljivostjo, ogrevanega volanskega obroča ter sedežev druge vrste, ogrevane prednje šipe, 360-stopinjskega pregleda okolice in tako naprej.

Izpostaviti velja še 12,3-palčne digitalne merilnike in pokončen zaslon velikosti 10,1 palca, 14-zvočniški sistem B&O (pri Fordu omenjajo moč 980 vatov), skoraj meter višine nad sedali v vseh treh vrstah, pet dvanajstvoltnih vtičnic, štiri vhode USB, dvanajst mest za pločevinke oziroma plastenke in za 123 litrov odlagalnih mest.

Cena: najmanj 77.200 evrov
Vinko Kernc

Tudi prtljažnik ni malenkosten. Ker je sedemsedežnik, je osnovni sicer dokaj majhen (240 l), a v svoji največji velikosti, kjer pri preklopih sedežev delno pomaga tudi elektrika, meri 2274 litrov. Več kot dva ''kubika'', bi rekli.

Pogon je vzporedni hibrid s trilitrskim turbobencinskim V6 (261 kW), z elektromotorjem (75 kW) in s sistemsko močjo kar 336 kilovatov in 825 (!) njutonmetri. Menjalnik je desetstopenjski samodejni, pogon pa seveda štirikolesni - vozna dinamika ponuja sedem načinov, od tega so štirje namenjeni posebej terenu. Litij-ionska baterija (13,6 kWh) omogoča 42 kilometrov električnega dosega, na domači polnilni postaji pa se napolni v štirih urah in 20 minutah. Poraba po WLTP znaša borih 3,1 litra na 100 kilometrov.

Nastaviti je mogoče tudi enega od štirih načinov polnjenja, razdelilnik (štirikolesnega) pogona je elektronsko nadziran (dvanajst tipal, analiza podatkov vsakih deset sekund) in asistenčnih sistemov (ADAS) je cela vrsta. Takšen explorer je pri nas na voljo z dvema paketoma opreme, med katerima je le 900 evrov razlike. Na našem trgu naj bi letos prodali okoli 40 primerkov.

Vinko Kernc

Pri slovenskem zastopniku so istočasno predstavili tudi hibridno gnani S-max (in galaxy), ki bo odslej edini pogon za ta avtomobil(a), saj pravijo, da ima za deset odstotkov manjše izpuste od dizelskih različic, kar pomeni tudi manjšo porabo. Hibridni pogon zmore 140 kilovatov in po WLTP porabi 6,4 litra na 100 kilometrov. Paketi opreme za S-max so trije (za galaxy dva), najcenejši stane 35.380 evrov (galaxy 38.640), letos pa naj bi jih pri nas prodali okoli 120.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta