(FOTO) Kia EV6: Dvojajčni dvojček iz Južne Koreje

Vinko Kernc Vinko Kernc
24.11.2021 05:00

Isti geni, a vendarle drugačen videz, morda tudi značaj. To je kia EV6, prvi avtomobil te znamke, razvit na platformi, namenjeni zgolj električnim vozilom. Na našem trgu stane od 44.239 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kia EV6: dolgo medosje, do 21-palčna platišča in 170 milimetrov od tal - slednje je skoraj toliko kot pri kii sportage.

Vinko Kernc

Genetika iz uvoda je seveda koncernska: Kia namreč sodi pod okrilje Hyundaia, ki je na novi platformi E-GMP (globalna modularna platforma za električno gnana vozila) tudi pri nas nedavno predstavil svoj ioniq 5, zdaj pa so pri Kii našemu trgu namenili svojo različico EV6.

EV6 je znotraj tudi oblikovno bolj tradicionalen kot ioniq 5, a je morda ravno zato tudi očesu prijetnejši. Foto: Vinko KERNC

Vinko Kernc

To pomeni, da sta si vozili pod kožo v marsičem podobni. Čeprav je platforma modularna in bo pri Kii nosila večino električno gnanih vozil od EV1 do EV9 (ali vsa), so se pri koncernu očitno odločili najprej predstaviti podobno veliki (in zatorej konkurenčni) vozili. EV6 sodi (glede na številčno oznako) med večje elektromobile: v dolžino meri 4,68 metra, v širino 1,88 in v višino 1,55 (s paketom GT-line je malce daljši in širši), je pa med osema kar 2,9 metra, kar pomeni veliko notranjega - predvsem dolžinskega - prostora.

Identična kot pri ioniqu 5 je ponudba pogonov. Pogonski bateriji sta dve (58 in 77,4 kWh), pogona sta prav tako dva, zadnji ali vsekolesni. Pri prvem sta moči zadaj nameščenega motorja 125 ali 173 kilovatov, pri vsekolesnem (po en motor spredaj in zadaj) pa sta različici zmogljivosti tudi dve, in sicer s sistemsko močjo 168 ali 239 kilovatov. Izhajajoč iz tega, so torej možne štiri različice pogonov.

Vinko Kernc

Pri elektromobilih je še vedno pomembna informacija o dolžini polnjenja. EV6 se na domači vtičnici od 10 do 100 odstotkov napolni v slabih 25 oziroma slabih 33 urah (odvisno od izbrane zmogljivosti), na običajni hitri polnilnici (50 kW) od 10 do 80 odstotkov v 63 oziroma 73 minutah, na najzmogljivejših polnilnicah pa v 18 minutah, pri čemer sprejema šibkejša baterija 180 kilovatov, zmogljivejša pa 240 kilovatov moči. Pri tem velja omeniti, da je Kia vključena v sistem Ionity, ki takšne polnilnice ima, v Sloveniji pa so ta hip (le) tri.

V zadnjem času pomeni skupna platforma tudi druge skupne tehnologije, kar velja tudi za ioniq 5 in EV6. Oba ponujata dva velika, 12-palčna zaslona na armaturni plošči za merilnike in infozabavni sistem, projicirni zaslon (HUD) z razširjeno resničnostjo, naprednejše asistenčne sisteme (vključno s samovoznostjo druge stopnje), parkiranje na daljavo s pomočjo pametnega telefona, prilagodljive matrične LED-žaromete in podobno. Ko gre za tehniko notranjosti, so pri Kii nekoliko bolj konservativni, kar jim gre šteti v plus, saj je v EV6 na voljo tudi nekaj klasičnih gumbov, ki so dosti bolj ergonomski od tipkanja po zaslonu.

Vinko Kernc

Kiin EV6 je po ceniku nekoliko dražji od ioniqa 5, cene zanj se prično pri 44.239 evrih za 58 kWh, 125 kW air (kar je za dobrih 500 evrov več kot osnovni ioniq 5), za 1200 evrov je dražji s paketom Water, za nadaljnjih 3600 pa s paketom GT-line. V ceniku so ta hip le štiri različice, četrta je GT (74,4 kWh, 430 kW), ki stane 63.329 evrov, to pa je že preko 3300 evrov več kot pogonsko primerljivi ioniq 5. Pet EV6 so pri nas že prodali, nova pošiljka naj bi prišla kmalu, a zagotovo ne bo zadovoljila vseh preko tisoč potencialnih kupcev, ki so se z njo pri nas že peljali, morda pa tudi ne novinarskih hiš, ki objavljajo preskuse avtomobilov.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta