(FOTO) Toyota pripravlja majhna športna terenca/križanca, z mislijo na evropski avtomobilski okus

Janez Kovačič Janez Kovačič
18.04.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Yaris cross se bo zapeljal v razred manjših športnih terencev/križancev, prav v tistega, ki je izjemno zanimiv in uspešen tudi na slovenskem trgu. Izvedenka premiere edition bo na voljo samo v prvem letu izdelave in zgolj s prednaročilom.
Toyota

Veliko presenečenje niti ni – japonska Toyota, lani največja avtomobilska korporacija na obli in pionir uvajanja hibridov, se uklanja tržni lakoti po športnih terencih/križancih tudi v najmanjših razredih. Zato dve novosti: aygo X prologue, ki bo nadaljeval tržno zgodbo najmanjše toyote na evropskih tleh, in yaris v cross izvedbi. Oba avtomobila sta oziroma bosta zgrajena na osnovi GA-B, razlika je ob vsem drugem v času rojstva: X prologue je ta hip še precej v embrionalni fazi, medtem ko se yaris cross tudi na slovenski trg pripelje septembra.

Aygo X prologue je navzven nedvomno samosvoj športni terenec/križanec.
Toyota

Toyota aygo je nastajal na skupnem tekočem traku s citroënom C1 in peugeotom 108 v češkem Kolinu. Toda oba francoska tekmeca v najmanjšem razredu (A) sta bolj ali manj preteklost, Toyota je postala tudi lastnica češke tovarne in z aygom vztraja v razredu, ki se tekmecem ne zdi tržno donosen. Vsaj zanimivo bo videti, kdo je pravilno oziroma bolj točno napovedal prihodnost v tem avtomobilskem segmentu, ki se mu s twingom odpoveduje tudi francoski Renault.

Aygo X prologue je navzven nedvomno atraktiven športni terenec/križanec, narejen s skladu s Toyotino zavezo "nič več dolgočasnih avtomobilov". Kolesa so skoraj izjemno velika, vratne kljuke pogreznjene v karoserijo (kar verjetno ne bo ostalo pri serijski različici), blatniki napihnjeni kot pri dirkalnikih, zunanji vzvratni ogledali sta videti kot kameri, zadnje okno skoraj izjemno veliko. Tovarna ni objavila nobenih tehničnih podrobnosti oziroma podatkov, na voljo ni niti slike armature oziroma notranjosti. Napovedujejo, da se bo na trgu pojavil prihodnje leto in do tedaj bo veliko bolj jasno, kaj vse se bo zgodilo (ali pa ne) v tem mini razredu.

Pričakovano je, da bo sredi armaturne plošče yarisa cross kraljeval velik multifunkcijski zaslon, o prostornosti/udobnosti sedenja spredaj in zadaj za zdaj lahko le ugibamo.
Toyota

Yaris cross pa je skoraj pripravljen na tržno predstavitev. Izvedenko elegant so pokazali že lani, sedaj dodajajo še varianti premiere edition in adventure. Avto bo še povečal konkurenčno gnečo v tudi pri nas zelo uspešnem razredu manjših športnih terencev/križancev (razred B), v oblikovnem pogledu pa tisto, kar že nekaj časa ponuja večji CH-R. Izvedenka adventure je še nekoliko robustnejša, medtem ko hoče biti premiere edition nekaj bolj premijski (velika kolesna platišča, usnjeno oblazinjenje ipd.). Ta različica bo na voljo le prvo leto izdelave in v prednaročilu.

Toyota

Povsem pričakovano je, da bo yaris cross v vseh izvedenkah na voljo tudi kot hibrid, možno bo izbirati med dvo- ali štirikolesnim pogonom (AWD). Pri tem bo sistem samodejno preklapljal med pogonom na prednjo os in 4x4, pri čemer bosta na voljo dva vozna programa (trail oziroma teren in sneg). Pri motorjih so informacije precej skope: za začetek 1,5-litrski bencinski agregat (85 kW/116 KM), točno tak, kot poganja običajnega yarisa. In seveda so skopi tudi z informacijami o cenah, vsaj za zdaj.

Toyota
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta