Korenjaka Toyota highlander in (prenovljeni) hilux v Sloveniji

Vinko Kernc
13.03.2021 05:00
Eden za drugim potrebujeta deset metrov prostora, visoka sta več kot 1,8 metra, oba poganjajo vsa štiri kolesa, trebuh imata 20 oziroma 30 centimetrov od tal in na tehtnici skupaj pokažeta štiri tone.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota highlander: od daleč prepoznaven veliki športni terenec morda najbolj klenega videza Foto: Toyota
Toyota

Velikost in posledično masa ter štirikolesni pogon so jima resda skupni, a sta to vendarle precej drugačni vozili. Highlander, denimo, je veliki ''ameriški'' športni terenec, ki ima za seboj že tri generacije. Oblikovno se v osnovi (z izjemo vedno bolj položne zadnje šipe) drži že leta 2000 zakoličenega videza, detajli znotraj silhuete pa so pri četrti generaciji dosti bolj izraziti kot doslej. Tudi kupcem na stari celini utegne biti všeč.

Toyota hilux: osma generacija, ki je z zmogljivostmi in opremo tekmece najmanj dohitela Foto: Toyota
Toyota

Le malo manj kot pet metrov dolžine pomeni tudi veliko notranjega prostora; zadnja bočna vrata odpirajo veliko luknjo, druga sedežna klop je za 18 centimetrov vzdolžno pomična, dostop do tretje vrste sedežev (ki podrta ustvari povsem ravno dno) je olajšan in tam naj bi bilo prostora tudi za dve odrasli osebi.

Toyota highlander Foto: Toyota
Toyota

Veliko poudarka so namenili notranjemu udobju, vključno z zvočno izolacijo, udobnim vzmetenjem, nizkim težiščem, seveda pa tudi bolj uporabnim rečem. Infozabavni sistem ima 12,3-palčni zaslon, merilniki pa sedempalčnega, dodan je projicirni zaslon (HUD), klimatska naprava je triobmočna, ozvočenje je znamke JBL, zadnji kameri so dodali pranje in asistenčni sistemi so ta hip najnaprednejši od vseh toyot.

Toyota highlander Foto: Toyota
Toyota

Pogonu je namenjen najzmogljivejši Toyotin hibrid ta hip: sistemske moči je 182 kilovatov, zagotavljajo pa jo trije motorji - bencinski (140 kW) in dva enaka elektromotorja (40 kW), pri čemer je eden nameščen na zadnji osi. To zadostuje za pospešek do 100 km/h v 8,3 sekunde, normna poraba (WLTP) pa je od 6,6 do 7,1 litra na 100 kilometrov.

Toyota highlander Foto: Toyota
Toyota

Medtem ko je highlander bolj družinski in cestni, je terenski pickup hilux bolj namenjen ''življenjskemu slogu''. Na voljo je sicer tudi kot delovno vozilo (enojna in podaljšana kabina), a je tudi pri nas bolj priljubljen z dvojno kabino. S prenovo je v marsičem znatno izboljšan, začenši z videzom - s povsem novim prednjim delom (novi so še platišča in zadnje luči) je bolj drzen in avanturističen, še posebno s paketom Invincible, ki prinaša spremembe zunaj in znotraj.

Toyota hilux Foto: Toyota
Toyota

Znotraj so novi merilniki, osrednji (osempalčni) zaslon z infozabavnim sistemom (hitrejši odziv, izboljšani meniji, navigacijski sistem, posodobitve preko spleta) in zvočniki JBL, sicer pa ima hilux zdaj tudi pametni ključ nove oblike, parkirna tipala spredaj in zadaj, izboljšano podvozje s hitrostno prilagodljivim volanom vred in - motor! Dosedanjemu 2,4-litrskemu (110 kW) se je pridružil 2,8-litrski dizel (150 kW), ki bo bolj uporaben tako na avtomobilski cesti kot na terenu.

Toyota hilux Foto: Toyota
Toyota

Pri slovenskem zastopniku menijo, da bodo letos pri nas prodali kakih 50 highlanderjev; ta stane, odvisno od paketa opreme, od 50.000 do 61.500 evrov. Skoraj še enkrat toliko (94) kanijo prodati prenovljenih hiluxov. Pri njem je s cenami bolj zapleteno (tri karoserije), zato je v ceniku 13 različic. Najcenejši stane 29.900 evrov (single cab 4×2 country) tisti bolj osebni pa se začnejo pri 33.100 evrih (double cab 2,4 4×4 comfort) in končajo pri 45.850 evrih za double cab 2,8 AT 4×4 invincible.

Toyota hilux Foto: Toyota
Toyota
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta