Hibridni avtomobili: katerega izbrati, da bo pravi?

Vinko Kernc Vinko Kernc
24.07.2020 02:20

Kot vsaka druga novost so tudi hibridno gnani avtomobili še vedno neznanka, zato pogosto tudi tisti, ki se je že odločil zanj, ne ve, kateri je zanj pravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polni hibridi so lahko naravnani predvsem na zmanjšanje porabe goriva, vse bolj pogosti so tudi takšni, ki znatno dvignejo zmogljivosti.
Vinko Kernc

Pri hibridno gnanih avtomobilih je dobro vedeti preprosto resnico; danes je namreč ta tehnika namenjena povečevanju izkoristka motorja z notranjim zgorevanjem (MNZ), kar pomeni, da je hibridna pogonska tehnika nekaj takšnega kot denimo turbopuhalo oziroma katerikoli tehnični prijem, s katerim se izkoristek pogona poveča. Torej tudi izboljšani vbrizgi, boljši program nadzorne elektronike, zmanjšanje notranjega trenja v motorju in podobno. Rečeno precej poenostavljeno: dodatek za manjšo porabo. Drži pa tudi, da je med vsemi prijemi ta hip hibridizacija daleč najbolj kompleksna reč.
Današnjo avtomobilsko hibridno tehniko smo na teh straneh že spoznali (https://www.vecer.com/hibridi-avtomobili-z-dvema-motorjema-6661395). Glede na to, da je s tehničnega zornega kota hibridnih pogonov več vrst, pa ostaja vprašanje, kateri je najbolj primeren za posameznega kupca. Tu se je treba odločati na osnovi stopnje hibridizacije, ker ta vpliva tako na izpolnjevanje zahtev oziroma načina vožnje voznika kot na ceno, ki je pri različnih stopnjah različna.

Mikro hibridna tehnika ni primerna zgolj za manjše osebne avtomobile z bencinskim motorjem, pač pa tudi za dizelsko gnane dostavnike.
Vinko Kernc
Blagi hibridi postajajo vse bolj pogosti: pripomorejo k boljši prožnosti pogona in prihranku goriva.
Vinko Kernc
Priključni hibridi so že pravi elektromobili z dosegom, ki zadošča za dnevne vožnje zgolj z elektromotorjem.
Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta