(FOTO) Poglejte si kabriolete za voznike hedoniste

Matej Kačič
20.07.2020 05:00

Kabrioleti so bili v avtomobilski zgodovini vedno zelo opazni, pri vsakem proizvajalcu so pomenili vrhunec poželenja in graditelje ugleda znamk. Tako je tudi danes in čeprav je ponudbe manj kot nekoč, avtomobili zgoraj brez ohranjajo naravo prvinskega užitka, ki ga ob rohnenju motorja spremlja še svež veter okoli glav potnikov. Svoboda v vožnji pod milim nebom je namreč nekaj posebnega in kdor je poskusil, to dobro ve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Porsche

Za tiste, ki prisegajo na športne terence

Volkswagen T-Roc cabriolet
Športni terenci so aktualna zgodba o uspehu in če so ob klasiki v ponudbi tudi takšni z mišicami, zakaj ne bi bili tudi tisti zgoraj brez? Recept za križanje športnega terenca in kabrioleta sicer ni nov, vendar pa Volkswagen z modelom T-roc ob tem stavi še na tradicijo, ki sta jo gojila hrošč in golf ter širok krog zvestih kupcev. Za osnovo brezstrešnega križanca so vzeli kar svoj priljubljeni VW T-roc ter mu nadeli klasično platneno streho iz treh slojev. Streha se odpre in zapre v devetih oziroma 11 sekundah, če striptiz izvajate do hitrosti 30 kilometrov na uro. Kot je pri Nemcih v navadi, niso avtomobilu zgolj odrezali streho, ampak so se temeljito posvetili tudi mehanizmu. Streha se tako kot harmonika zloži za zadnja sedeža, pokrije pa jo kar sprednji lok, vse skupaj pa z ojačitvami vred tehta manj kot 200 kilogramov. T-roc cabrio v kabini pričakovano posnema običajni model, poganjata pa ga dva dobro poznana bencinska motorja. Vstopni stroj je tako litrski trivaljni TSI-motor s 85 kilovati (115 konjskimi močmi), kdor si želi več moči in poskočnosti pa bo izbral štirivaljni 1,5-litrski motor s 110 kilovati oziroma 150 konjskimi močmi, ki je v prid varčnosti opremljen tudi z izklapljanjem valjev.

Volkswagen T-Roc Cabriolet 
Volkswagen

Za tiste, ki si želijo kar največ pozornosti

Lexus LC500 convertible
Japonska luksuzna znamka je s športnim modelom LC500 navdušila malodane vse, saj kupe zlahka očara s čudovito estetiko ter ponuja izjemno vozno doživetje. Eksotika, ki ni le za redke izbrance, in obline, ki prebudijo čustva vsakič, ko jih pogledaš. Skoraj 4,8 metra dolg in domala dva metra širok avtomobil je Lexusove oblikovne poteze postavil na vrhunsko estetsko raven, hkrati pa vzdihe izvabil z dolgim in nizkim motornim pokrovom, razširjenimi boki, kratke kabine in odsekanega zadka, kjer se žarometi kot dežna kapljica zlivajo v odbijač in blatnik. A Lexusu kot da to ni bilo dovolj, zato so za letošnje poletje pripravili še njegovo brezstrešno različico - LC500 cabrio. In znova poželi navdušenje. Čeprav ima novinec namesto elegantne strehe platno, deluje skladno, brez estetskih napak, pravo erupcijo čustev pa izvabi 15 sekund pozneje, ko se streha s pomočjo elektrike zloži v zadek. Zares spektakularno obliko nadgradi prava stvar v nosu, petlitrski V8 motor z močjo 341 kilovatov oziroma 464 konjev. 

Lexus LC500 convertible 
Lexus

Za tiste, ki prisegajo na ikone

Porsche 911 targa
Model 911 je kultni športnik, ki se oblikovno komajda kaj spreminja že več kot pol stoletja, poleg kupeja pa sta kupcem na voljo tudi brezstrešni kabriolet in - targa. Delno brezstrešna različica z nekaj manj prepiha ostaja nekaj posebnega tudi v najnovejši reinkarnaciji, saj je nad glavama potnikov odprto nebo. Porsche 911 targa ima namreč tako kot prva iz leta 1965 značilno širok in v srebrno obarvan strešni varnostni lok, nad prednjima sedežema v 19 sekundah električno pomičen strešni del ter neprekinjeno zadnje steklo. Kot se za 911 spodobi za pogon skrbi zmogljiv trilitrski šestvaljni bokser z dvema turbopolnilnikoma, ki v osnovi zmore 283 kilovatov oziroma 385 konjskih moči, v različici targa 4S pa kar 331 kilovatov oziroma 450 konjskih moči. Moč in pogon zadostujeta za vratolomne pospeške in visoke hitrosti tudi med zavoji, napredna elektronika za varnost v še tako mokrih pogojih, a podobno kot različica zgoraj brez se 911 targa morda še najbolj imenitno počuti tudi v umirjenih ritmih vzdolž mondene obale.

Porsche 911 targa 
Porsche

Za tiste, ki cenijo športno eleganco

Mercedes-Benz E-Class cabriolet
Pri Mercedesu nove modele predstavljajo kot po tekočem traku, vseeno pa razred E z mnogimi različicami ostaja osrednji model te prestižne nemške znamke. V polno so zadeli tudi z njegovo različico zgoraj brez. Mercedes E cabriolet je namreč drzen, zanimiv in zelo opazen avtomobil ter pravi magnet za poglede, v nadaljevanju leta pa bo kupce osvajal stilsko prenovljen. Spredaj je tako več kroma in sijočih elementov, blago spremenjene reže hladilnika poudarjajo športnost in dinamični značaj avtomobila, minimalnih popravkov je bil deležen zadek. Ne glede na oblikovne spremembe ostaja razred E kot kabriolet prava klasika, prostorsko velikodušni notranjosti so namenili nove barvne kombinacije, leseni in aluminijasti dodatki v kombinaciji z ogljkovimi vlakni pa skupaj z novimi sedeži izžarevajo športnost. Glavna posebnost kabrioleta razreda E ostaja električno pomična streha, ki se odpre v 20 sekundah ter pri hitrostih do 50 km/h in je na voljo v rjavi, modri, rdeči in črni barvi. Mercedes je v prenovljenem E-ju ohranil sistema Aircap in Airscarf, ki užitek med vožnjo dvigujeta na višjo raven. Aircap je sicer ščitnik pred vetrom, ki se dvigne nad gornjim robom vetrobranskega stekla in usmerja tok vetra nad glavami potnikov, sistem gretja airscarf pa skozi odprtine v sedežih in naslovnjalih za glavo usmerja zrak navzgor proti vratu, kar je še kako dobrodošlo v hladnejših dneh.

Mercedes-Benz E-class Cabriolet 
Mercedes-benz

Za tiste, ki prisegajo na ekologijo

Smart EQ ForTwo cabrio
Puristi bi prisegli, da užitek v vožnji zgoraj brez lahko prinesejo le bencinski stroji, če zmorejo grmeti in rjoveti s pomočjo šestih in več valjev, še toliko bolje. A vožnja in prepih okoli ušes sta lahko prijetna tudi z električnim pogonom in ničelnimi izpusti, kar dokazuje prenovljeni Smart fortwo cabrio. Oblikovno so mestnega malčka doletele spremembe na prednjih in zadnjih žarometih ter obrazu, glavna novost pa je v zadku, kjer je pod prtljažnim prostorom zdaj nameščen elektromotor, ki razvije 60 kilovatov oziroma 80 konjskih moči. Električni pogon se tudi kabrioletu odlično poda, saj ponuja iskriva pospeševanja, odzivnost v slogu velikih ter predvsem tiho delovanje in ničelne izpuste, baterija z zmogljivostjo 17,6 kilovatne ure pa zagotavlja 132-kilometrski doseg. In prepih? Tega zagotavlja 1,8 kvadratna metra velika trislojna in dva centimetra debela platnena streha, del nje pa je tudi stekleno in ogrevano zadnje okno. Ožja in snemljiva stranska loka se ob neuporabi pospravita v pokrov prtljažnika, za dviganje in spuščanje strehe pa se sploh ni treba nikoli ustaviti ali upočasniti.

Smart EQ 
James Roberts
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta