(INTERVJU) Popolne zaščite ni: Zavarovanih je približno 30 odstotkov ukradenih vozil

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.07.2020 05:00

Boris Peršak se pri Zavarovalnici Generali ukvarja z raziskovanjem prevar, hkrati pa je direktor mednarodnega oziroma evropskega združenja preiskovalcev avtomobilskih tatvin (IAATI).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Peršak: "Trije odstotki zavarovancev uveljavijo 80 odstotkov škodnih primerov."
Janez Kovačič

Obstaja pri kraji avtomobilov trend, smer, večje število tatvin z nekakšnim skupnim (evropskim) predznakom?
"Zagotovo obstaja trend. Zadnjih deset let pri nas ukradejo največ avtomobilov, ki jih potem uporabijo oziroma prodajo za rezervne dele. Precej enako je drugje v Evropi, tudi v državah, ki so nastale po razpadu Jugoslavije. Pri nas se, in to je splošno znano, ukrade največ renaultov oziroma cliov in meganov, popularni so tudi volkswagni, med premijskimi pa audiji, toyot skoraj ne kradejo. Ker pri nas prodajo veliko renaultov, jih tudi veliko ukradejo. Pri teh je zanimivo, da kradejo starejše avtomobile. Zanimivo je tudi to, da se tako v Sloveniji kot v drugih evropskih državah zmanjšuje število kraj avtomobilov. Slovenija je, naj rečem tako, tukaj nekakšen fenomen, saj se je njihovo število v zadnjih letih zmanjšalo za več kot polovico. V letu dni izgine približno 300 vozil. Približno 30 odstotkov avtomobilov, ki jih ukradejo, je zavarovanih. To so novejši avtomobili, starejših ljudje ne zavarujejo oziroma je to odvisno od lastnika, ki mora pretehtati, kako in kaj. Kot rečeno, je kar nekaj kraj deset let in več starih vozil, vendar je statistika pomanjkljiva, kajti zgodi se, da lastniki teh kraj sploh ne prijavijo, tudi policija se s tem ukvarja manj zavzeto. Sicer pa statistika pravi, da je povprečna škoda, ki nastane s krajo avtomobila, pri nas okoli 5000 tisoč evrov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta