Nove generacije novomeškega twinga ne bo

Janez Kovačič Janez Kovačič
01.02.2021 13:11
Po poročanju nekaterih francoskih medijev oziroma časopisov naj bi se Renault odločil, da ne bo predstavil nove generacije oziroma naslednika sedanjega twinga.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

To niti ni tako nepričakovana novica, saj majhni avtomobili v zadnjih letih kljub vsemu niso niti tržno zanimivi niti donosni. Vsekakor pa to ni ugodna novica za novomeški Revoz, sestavni del Renaulta, v katerem nastaja ta mali avtomobil.

Lani so v tej dolenjski avtomobilski tovarni, ki je v 100-odstotni francoski lasti in zaposluje nekaj več kot 3000 ljudi, izdelali 141.715 avtomobilov. Največ je bilo prav twingov (68.585), izdelali pa so še 57.682 cliov, 7584 električnih izvedenk komaj rojenega električnega twinga in še 7866 smartov forfour v električni izvedbi, ki tam nastajajo v okviru projekta Edison oziroma sodelovanja med Daimler AG in Renaultom. Zmogljivosti novomeške tovarne so sicer precej večje (predlani so naredili dobrih 199 tisoč vozil), toda okoliščine na evropskih trgih, kjer prodajo večino twingov in cliov, so bile lani zelo problematične.

Težko je reči, kaj to pomeni za Revoz, še posebej ob novi poslovni in siceršnji strategiji, ki jo je pred časom predstavil prvi človek Renaulta Luca de Meo. V ospredju te nove filozofije (Renaulution) je poudarek na kvaliteti, okoljski prijaznosti in elektrifikaciji ob hkratnem zmanjševanju obsega izdelave. De Meo na tiskovni konferenci pred nedavnim ni odgovoril na vprašanje, ali ta novi načrt predvideva tudi zapiranje tovarn in s tem posledično odpuščanje zaposlenih, kajti v zadnjih dveh letih skupini Renault ni šlo dobro.

Twingo sedanje, sicer pa že tretje generacije že nekaj časa nastaja v Novem mestu, pri čemer gotovo ni posebej spodbudno, da se končuje tudi izdelava električne različice smarta forfour. Ta se seli na Kitajsko, kjer bo Daimler AG, ki je lastnik tovarne Smart, verjetno nadaljeval njegovo izdelavo v sodelovanju s kitajskim Geelyjem. Novomeški Revoz je bil leta 2019 in tudi leto prej največji slovenski izvoznik, saj je 98 odstotkov vsega, kar je naredil, izvozil v Francijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta