Od količine k vrednosti, je bistvo nove strategije skupine Renault

Janez Kovačič
30.01.2021 05:00
Ob zmanjševanju obsega izdelave naj bi se skupina Renault še bolj usmerila v elektrifikacijo vozil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Študija renaulta 5 je po eni strani dokaz pomena tradicije, po drugi pa spremenjenih okoliščin, pred katerimi se je znašel Renault. Zanimivo pri tem avtu ni le to, da je pred desetletji nastajal tudi v novomeškem Revozu, pač pa, da ga je oblikoval Gilles Vidal, ki je bil še do lanskega poletja pri konkurenčnem Peugeotu, potem pa presedlal k Renaultu. Foto: Renault
Renault

Francoska avtomobilska skupina Renault (ob matični tovarni še Dacia, Lada in Alpina) ima za seboj zelo turbulentno obdobje. Skupina ostaja pomemben del zdaj že kar znamenite zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, ki jo je precej ali zelo prizadel škandal s Carlosom Ghosnom, nekdanjim prvim človekom zveze, hkrati pa ji pandemično leto 2020 ni prizaneslo. Zdaj skupina, ki jo od 1. julija lani vodi Luca de Meo, predstavlja novo filozofijo oziroma strategijo z oznako Renaulution. Precej nesporno je, da so na pomolu velike spremembe.

Dacia bigster concept je nedvomno potrditev nadaljevanja sedanje usmeritve romunske tovarne, ki se je v zadnjih letih dobro zasidrala tudi na zahodnoevropskih trgih, po drugi strani pa s to študijo nadaljuje tradicijo športnih terencev. Foto: Renault
Renault

Strategija je razdeljene na tri dele, časovno pa zajema obdobje do leta 2025, v nekaterih primerih še naprej. V ospredju je zahteva po večji finančno/poslovni učinkovitosti in tehnični naprednosti, pri čemer je v poudarek na elektrifikaciji sedanjih in obstoječih modelov/avtomobilov vseh tovarn znotraj skupine. Ampak bistveno je predvsem to, da bi se skupina po novem preusmerila od količine k vrednosti. To med drugim pomeni, da bodo zmanjšali število osnov/platform s sedanjih šestih na tri in število pogonskih sklopov z osmih na štiri. Vsi novi modeli bodo na trge pripeljali v manj kot treh letih, do leta 2025 pa naj bi obseg proizvodnje s štirih milijonov v letu 2019 zmanjšali na 3,1 milijona. To je verjetno eden najpomembnejših zasukov v primerjavi z dosedanjimi načrti skupine.

Varčevanje, varčevanje

Povsem pričakovano je, da je de Meo izpostavil tudi nove finančne cilje, saj brez tega ni mogoče doseči boljših rezultatov. Do leta 2023 naj bi skupina dosegla več kot triodstotno maržo iz celotnega poslovanja, hkrati naj bi zmanjšali stroške naložb in stroškov raziskav/razvoja na okrog osem odstotkov prihodkov. Že do leta 2025 naj bi dosegli petodstotno maržo iz poslovanja in šest milijard evrov skupnega denarnega toka, kar naj bi prineslo povečanje dobička za najmanj 15 odstotnih točk v primerjavi z letom 2019.

Mobilize EZ-1 je avto, ki naj bi se vozil predvsem po mestih, hkrati pa potrditev resnih načrtov z novo enoto Mobilize znotraj francoske avtomobilske skupine. Foto: Renault
Renault

Brez racionalizacije seveda ne bo šlo. Do leta 2025 naj bi pri fiksnih stroških prihranili tri milijarde evrov, prihranki pri variabilnih stroških naj bi bili do 600 evrov na vozilo do leta 2023. Bolj ali manj je očitno, da se bodo tukaj še najbolj lomila kopja, pri čemer Luca de Meo na izrecno vprašanje, ali zmanjševanje stroškov pomeni tudi zapiranje tovarn ali odpuščanje zaposlenih, ni odgovoril jasno oziroma nedvoumno. Gradimo pozitivno prihodnost, je bil njegov odgovor.

Renaulution predvideva ustanovitev štirih poslovnih enot, in sicer že zdaj znanih (Renault, Dacia-Lada, Alpina), medtem ko je nova enota Mobilize. Te bodo sicer samostojne, a povezane na različnih področjih. Načrtujejo, da bodo do leta 2025 te enote predstavile 24 novih vozil, pri čemer jih bo polovica v tržnih razredih C in D, najmanj deset jih bo električnih. Seveda je precej v ospredju Renault, ki hoče do omenjenega leta postati vodilen v avtomobilski elektrifikaciji oziroma z najbolj zeleno ponudbo teh modelov na stari celini, pri čemer naj bi še bolj poudaril pomen hibridnih pogonov, katerih delež naj bi bil 35-odstoten. Ob tej priložnosti so postavili na ogled tudi študijo novega renaulta 5, avtomobila, ki na določen način izraža bistvo Renaulta, precej časa pa je nastajal tudi v novomeškem Revozu.

Novo ime Mobilize

Tudi Dacia in Lada ostajata pomemben del skupine, pri čemer je očiten poudarek na tržni dosegljivosti in zanesljivosti. Do leta 2025 bosta tovarni povili sedem novih avtomobilov, od tega bosta dva v tržnem razredu C. Vsaj omembe vredna je tudi namera, da naj bi bili romunski in ruski avtomobili veliko bolj okoljsko prijazni oziroma z manjšimi izpusti CO2. Študija Dacie Bigster Concept ob tem že nakazuje prihodnjo usmeritev romunske tovarne, ki hoče s tem nadaljevati tradicijo doslej kar uspešnih športnih terencev na evropskih trgih pa tudi drugje.

Seveda niso pozabili na doslej precej obrobno športno Alpino, ki pod svojim imenom po novem združuje tudi druge Renaultove športne oddelke in se bo posvečala razvoju ekskluzivnih in inovativnih športnih avtomobilov; v načrtu je tudi razvoj električnega športnega avtomobila v sodelovanju z britanskim Lotusom.

Mobilize je povsem nova poslovna enota, ki naj bi do leta 2030 ustvarila več kot 20 odstotkov prihodkov vse skupine Renault. Naloge te enote je de Meo strnil v tri poslanstva: pripomogla naj bi k povečanju deleža rabe vozil, omogočila učinkovitejše ohranjanje njihove vrednosti in se ob tem še veliko bolj posvetila doseganju tako nujne ogljične nevtralnosti. Ob tem so predstavili prototip Mobilize EZ-1, ki naj bi bil namensko zasnovan avtomobil za mestno souporabo.

Renault
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta