Cene avtomobilov v novem letu: Tresla se je gora, a …

Janez Kovačič Janez Kovačič
20.01.2021 05:00
Delni pregled januarskih cen avtomobilov na slovenskem trgu kaže, da so šle cene v vse smeri - navzdol, navzgor ali pa so ostale enake kot lani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolj ali manj je očitno, da novi zakon o DMV ni bistveno vplival na cene nekaterih najbolje prodajanih avtomobilov oziroma njihovih osnovnih izvedenk, saj so ostale enake ali pa so se malenkostno znižale. Drži pa, da so bile takšne napovedi že pred sprejetjem omenjenega zakona.
Večer

Lahko bi rekli, da se ni zgodilo nič pretresljivega. Tik pred koncem lanskega leta sprejeti novi zakon o davku na motorna vozila (DMV) je verjetno zbujal veliko upanja, da se bodo avtomobili po 1. januarju pocenili. Naj na kratko ponovimo: novi zakon o DMV je bil nujen zaradi tega, ker je 1. januarja dokončno začel veljati novi merilni standard oziroma protokol WLTP. Ta je nadomestil zastareli protokol NEDC, s tem pa na novo določil način merjenja porabe in vrednosti izpušnih plinov. Vrednosti po WLTP pa so bistveno višje kot po NEDC, zato je bilo treba spremeniti DMV, saj bi se drugače avtomobili s prvim januarskim dnem podražili - nekateri manj, drugi bolj. Po novem so osnova za določitev DMV vrsta goriva, izpust CO2 in emisijski standard Euro, hkrati pa je bil uveljavljen tudi ničelni DMV za električna vozila oziroma tista z izpustom CO2 do 50 g/km. Za povrh je bil odpravljen dodatni DMV, imenovan tudi davek na luksuz, ki je bil uveljavljen leta 2012 in je bistveno podražil predvsem avtomobile z motorji nad 2500 kubičnih centimetrov. Kaj se je zgodilo s cenami po 1. januarju?

Euro 6d povišal cene?

V tabeli je zbranih nekaj cen avtomobilov različnih znamk in razredov. Očitno je, da so se cene najbolj znižale pri najdražjih oziroma zmogljivih avtomobilih, saj prej opisanega davka na luksuz ni več. Hkrati tudi ni mogoče prezreti, da so se kljub vsemu podražili nekateri premijski avtomobili, ki nimajo motorjev z gibno prostornino večjo do 2500 kubičnih centimetrov. Po drugi strani je opazno, da so pocenitve pri nekaterih najbolj "ljudskih" avtomobilih skromne ali so cene ostale enake, lahko so tudi nekoliko višje. Zakaj? Z modelskim letom se cene običajno spremenijo, in to navzgor. Prvega januarja so morale tovarne motorje prilagoditi novemu okoljskemu normativu Euro 6d full, kar ni zastonj. Ali so ta strošek prenesle na zastopnike oziroma posledično trgovce, je težko ugotoviti oziroma povedati. Lansko leto je bilo za avtomobilske tovarne izjemno problematično in je zaradi tega težko verjeti, da vsaj del stroškov, ki so nastali zaradi novih tehničnih zahtev in skromnejše prodaje, ne bi prenesli na kupce oziroma trg. Torej je možno, da je tudi to izničilo nekaj pozitivnih učinkov novega zakona o DMV.

Pri električnih baterijskih vozilih (EBV) bi smeli pričakovati nižje cene zaradi ničelnega DMV, a se bo šele čez čas pokazalo, ali se je to tudi zgodilo.
Renault

EBV pod povečevalom

Zanimive so nove cene električnih baterijskih vozil (EBV) oziroma tistih z izpustom CO2 do 50 g/km. Čeprav DMV zanje ni več, so cene nekaterih ostale enake oziroma nespremenjene, nekateri avtomobili pa so se celo nekoliko podražili, vendar smo jih v našem pregledu zajeli premalo, da bi bilo mogoče iz tega potegniti splošen sklep. Če so se podražili ali pa so cene ostale enake, je to mogoče pojasniti s spremembo cen za modelsko leto in vsemi težavami avtomobilskih tovarn v letu, ki je za nami. In vendar je to vsaj nekoliko presenetljivo. Prav EBV bodo letos pod posebnim povečevalom, saj se je njihova prodaja lani tudi pri nas podvojila. Udarec jim je zadala še decembra znižana subvencija s prejšnjih 6000 evrov na sedanjih 4500, saj je bolj ali manj znano, da je zlasti pri fizičnih kupcih prav subvencija eden pomembnih razlogov nakupa.

Nobenega dvoma ni, da so se cene krepko znižale predvsem pri najdražjih avtomobilih oziroma tistih z motorji nad 2500 kubičnih centimetrov. Toda posel s temi pri nas ni izjemen.
Mercedes-Benz
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.