Elektrifikacija z letnikom 2021: Novi hibrid ali električni avto, to je zdaj vprašanje

Miran Varga Miran Varga
02.02.2021 06:00
Pripravili smo vam pregled letošnjih ključnih novosti na trgu e-vozil, tistih, ki jih bo poganjala elektrika – bodisi v blažji ali ekskluzivni vlogi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota Yaris
Toyota

Po teh hibridih in »električarjih« se nam bodo letos cedile sline. Gremo lepo po abecedi:

Audi e-tron GT

Če vam je e-tron GT znan, naj vas spomnimo, da ste ga lahko že videli v filmu Maščevalci: Zaključek, kjer se je pojavil v obliki konceptnega avtomobila. Ob zaključku lanskega leta nas je dražil tudi v domačih reklamah za novodobne božičkove sani, letos pa bo serijska različica te športne limuzine ugledala luč sveta in bo videti na moč podobna privlačnemu konceptu. Mehansko si bo podvozje in pogonski sklop delil s Porschejem Taycanom, pri čemer naj bi odvisno od različice zmogel med 510 in 637 konjskih moči. Audi pravi, da bo njegov električni izstrelek s premijsko ceno premogel dva stalno gnana sinhrona motorja (po enega na vsaki premi), razkošno odmerjena baterija pa naj bi z enim polnjenjem zagotavljala okoli 400 prevoženih kilometrov. Srečne lastnike bo razveseljeval tudi s podporo za ultra hitro polnjenje (150 kW).

Audi e-tron GT
Audi

Citroën ë-C4

Citroën letos veliko stavi na povratek na trg petvratnih limuzin, saj te v Evropi še vedno predstavljajo skoraj četrtino vseh vozil. Novi C4 bo na voljo z motorji z notranjem zgorevanjem, a tisti pravi energični značaj bo imel 100 % električni ë-C4, ki ga bo poganjal električni motor s 136 konjskimi močmi, baterija pa bo lahko shranila energijo za do 350 km dosega. Kompaktna petvratna limuzina stavi na vsakodnevno uporabnost in udobje, saj se osredotoča na elemente dobrega počutja. Udobje v vožnji zagotavljajo vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki in res udobni sedeži, pa tudi notranjost je glede na mere vozila zelo prostorna, prostora za kolena je dovolj tudi na zadnji klopi. Všeč so nam domiselna odlagalna mesta in nosilec za tablico pred sovoznikom.

Citroën ë-C4
Citroen

Dacia Spring

Daciin električni prvenec obljublja, da bo eden najbolj dostopnih e-avtomobilov nasploh. Recept za to je že znan – z uporabo že znanih koncernskih sestavnih delov ter ob relativno šibkem pogonu in bateriji bo Spring bržkone letos najbolj dostopno e-vozilo na slovenskem trgu. Poganjal ga bo elektromotor z močjo 40 konj, ki bo omogočal vožnjo s hitrostjo do 125 kilometrov na uro. Ker je Spring namenjen predvsem mestni vožnji, je zelo okreten in s petimi vrati še vedno zelo praktičen. Vgrajena baterija zmogljivosti 26,8 kilovatne ure bo ob nizki porabi »motorčka« nudila mestni doseg skoraj tristo kilometrov, poleg tega pa se bo na 30-kilovatni polnilnici z enosmernim tokom napolnila v slabi uri. Dacie Spring bodo prvi deležni ponudniki e-mobilnosti po evropskih državah, a naj bi uvoznik hitro poskrbel, da bo na voljo tudi končnim kupcem.

Dacia Spring
Dacia

Preberite nov tematski časopis v celoti

 
 

Ford Kuga Hybrid

Pri Fordu pospešeno delajo na elektrifikaciji svojih vozil, pri čemer pa dajejo prednost hibridom. Zgovoren primer je SUV Kuga, ki je na voljo kot blagi hibrid, priključni hibrid in klasični hibrid. Torej se zmorejo še vedno voziti, če baterijam zmanjka energije. Z vidika praktičnosti je bržkone najbolj uporaben klasični hibrid, ki ga poganja 190-konjski 2,5-litrski bencinski motor z Aktinsonovim ciklom delovanja, vozilo pa ima vgrajeno še »drobno« baterijo zmogljivosti 1,1 kWh, ki je ni treba polniti preko kabla, temveč je zato samodejno poskrbljeno z regeneracijo energije ob upočasnjevanju in zaviranju vozila. Elektromotor omogoča tudi vožnjo povsem na elektriko, a le na krajše razdalje, prvenstveno pa je njegova naloga, da povečuje zmogljivosti in omogoča bolj varčno vožnjo. Ford pravi, da ima hibridna Kuga, opremljena z brezstopenjskim menjalnikom, porabo v rangu dizelsko gnanih vozil. Kupci imajo na voljo tudi izbiro sprednjega ali štirikolesnega pogona.

Ford Kuga
Ford

Hyundai Ioniq 5

Uspeh modela Ioniq, ki je na voljo z najrazličnejšimi e-pogonskimi sklopi, tudi hibridnim in električnim, je Hyundaiju dal misliti. Južnokorejski proizvajalec je zato sprejel odločitev, da znamka Ioniq stopa na samostojno pot. Že prihodnji mesec bo svetu razkril nov model, o novincu z imenom Ioniq pa je že nekaj znanega. Šlo bo za električnega križanca s precej agresivno zunanjo podobo, ki bo, tako Hyundai, v notranjosti nagovarjal digitalna čustva voznika in potnikov. Na cesti ga bomo takoj prepoznali po novih LED-lučeh v obliki črke U, futuristično prečiščena notranjost pa obljublja veliko zaslonsko površino in izobilje prostora. Prvi avtomobil z namenske platforme E-GMP je na papirju impresiven, saj bo štirikolesno gnan, kolesa pa bodo na cesto prenašala kar 313 električnih konjev, medtem ko naj bi kupci lahko izbirali med baterijama zmogljivosti 58 ali 78 kWh, kar bi lahko pomenilo doseg med 400 in 500 kilometrov.

Hyundai Concept
Hyundai

Nissan Ariya

Ko je Nissan pred desetletjem je predstavil električno vozilo Leaf, so le redki verjeli, da bo zanj našel pol milijona kupcev. Za konec letošnjega leta pa japonski pionir e-mobilnosti napoveduje nov hit, vozilo Ariya, katerega naloga bo ponuditi eleganten prevoz brez emisij. Križanec s petimi vrati za prav toliko potnikov ima presenetljivo agresiven videz, v robove potisnjena kolesa pa zagotavljajo dolgo medosno razdaljo in obilo prostora v notranjosti. Tam bomo našli izjemno minimalistično zasnovano kabino z udobjem dnevne sobe. Proizvajalec navaja, da bo Ariya z enim polnjenjem lahko premagala od 360 do 500 kilometrov, odvisno od zmogljivosti vgrajene baterije. Na voljo bo tudi s štirikolesnim pogonom e-4ORCE, vožnja z zgolj eno stopalko (e-Pedal) pa zabavnejša, obenem pa bo Ariya izdatno napredna na področju avtonomne vožnje in parkiranja.

Nissan Ariya
Nissan

Opel Corsa-e

Nova Opel Corsa-e naj bi bila električni avtomobil za vsakogar. Električne gene si deli z bratranci iz koncerna PSA, kar je le plus, saj 136-konji elektromotor v odraslem mestnem avtomobilu zagotavlja odlične zmogljivosti, 50 Wh baterija pa doseg preko 330 kilometrov, pri čemer jo je na polnilnicah s hitrim polnjenjem do 80 % zmogljivosti moč napolniti v vsega pol ure. Corsa-e razveseljuje in razvaja z odlično založenostjo z opremo, saj je že v osnovni opremi na voljo s samodejno klimatsko napravo z daljinskim upravljanjem (in toplotno črpalko), električno parkirno zavoro, funkcijo zagona brez ključa ter digitalnimi merilniki. Med aduti, s katerimi se loči od mestnih konkurentov, pa so doplačljivi prilagodljivi matrični žarometi brez bleščanja. Veseli tudi bogat nabor asistenčnih sistemov, od prepoznavanja prometnih znakov in informacijskih tabel (!), radarskega tempomata, aktivne pomoči pri vožnji in parkiranju … K praktičnemu vstopu v svet e-mobilnosti veliko pripomore aplikacija Free2Move, ki zagotavlja pregled razpoložljivih javnih polnilnic in dodatnih informacij ter hkrati omogoča tudi plačilo pretočene električne energije.

Opel Corsa
Opel

Škoda Enyaq

Češki avtomobilski velikan ima letos odličnega asa v rokavu. Novi električni športni terenec Enyaq bo na voljo s petimi močmi elektropogona in tremi zmogljivostmi baterije (za doseg med 340 in 510 km), že vstopna različica pa bo ponudila veliko, saj bo v zadku nameščen motor poganjal zadnji kolesni par. Markantna zunanja podoba bo še začinjena pri dražjih različicah, kjer bo veliko Škodino masko krasil »osvetljeni kristalasti obraz« z animirano funkcijo prihoda domov in začetka vožnje, ki bo postavil piko na i odličnim LED matričnim žarometom z dinamičnimi smerniki. Kot se za vozila Škoda spodobi, bo Enyaq nudil nadpovprečno notranjo prostornost in zgledno ergonomijo, predvsem na račun v dveh ravninah zasnove sredinske konzole. Nadpovprečno veliko prostora (in redu) bo tudi v prtljažniku z dvojnim dnom. Seveda ne bodo manjkale številne pametne rešitve, kot so strgalo za led, dežnik, čistilo za polnilni kabel, zaščitni pokrovček za polnilno vtičnico in predal za polnilni kabel pod dnom prtljažnika.

Škoda Enyaq
Škoda

Toyota Yaris Cross

Hibrid oziroma večživka v več pogledih je tudi novi Yaris Cross, ki bo na voljo proti koncu leta. Unikatni športni terenec združuje izkušnje pri snovanju mestnih avtomobilov in izročilo športnih terencev znamke Toyota. Inženirji so zato poskrbeli za višjo oddaljenost od tal, pametni štirikolesni pogon in osveženo različico hibridnega pogona. Yaris Cross bo nagovarjal meščane z ambicijami po aktivnem življenjskem slogu, tiste, ki se radi odpravijo tudi v naravo. Vozniki bodo cenili nekoliko višji položaj za volanom, saj jim ta zagotavlja boljši pregled nad dogajanjem na cesti. Vozilo bo poganjal novi 1,5-litrski 3-cilindrski bencinski motor Atkinsonovega cikla v navezi z e-CVT menjalnikom, kombinacija pa bo poskrbela za presenetljivo nizko porabo goriva.

Toyota Yaris
Toyota

Volkswagen ID.4

Volkswagen za novega ID.4 pravi, da je izdelan za velike cilje. Navduši nova in prečiščena prostorska zasnova z obiljem prostora, koncernski elektromotorji s pogonom na zadnji kolesni par pa zagotavljajo odlične zmogljivosti, odvisno od zmogljivosti baterije pa električni doseg med 360 in 520 kilometrov. Inženirji so veliko časa namenili digitalizaciji ter intuitivnemu upravljanju, s katerim je vse popolnoma preprosto. Urbani SUV preseneča z obračalnim krogom malih avtomobilov. S tehniko in udobjem v notranjosti ID.4 ponazarja, kako privlačna je lahko električna mobilnost. Od večine električnih vozil se novi ID.4 loči še po nečem – vleče lahko prikolico, saj je priprava za vlečno kljuko zasnovana za vlečne obremenitve do 750 oziroma 1.000 kg (prikolica brez oz. z zavorami). Ko je ne potrebujemo, pa je vlečna kljuka praktično skrita pod odbijačem.

Volkswagen ID.4
Porsche Slovenija

 

Preberite nov tematski časopis v celoti

 
 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta