Novomeški Revoz: Oblaki nad našo edino avtomobilsko tovarno?

Janez Kovačič
10.02.2021 05:00
Z napovedjo, da renault twingo, ki nastaja le v novomeškem Revozu, ne bo dobil naslednika, postaja aktualno vprašanje, kako naprej.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twingo od druge generacije nastaja v novomeškem Revozu, drugje ga ne izdelujejo. Prva generacija je bila izjemno uspešna, precej manj druga in sedaj tretja, kar je morda eden od razlogov za njegovo negotovo prihodnost v Novem mestu.
Vinko Kernc

V okoliščinah, ko se avtomobilska industrija v tako rekoč vseh državah sooča s številnimi problemi, ki so ob vsem drugem tudi posledica pandemije, novica o tem, da se je ali bo izteklo produkcijsko življenje nekega avtomobila, ni nič posebnega. Avtomobilska industrija je bila že pred covidom-19 pred izjemnimi izzivi in to še posebno v Evropi oziroma Evropski uniji. Toda nekaj povsem drugega je, ko objavijo, da avtomobil, ki nastaja le v Sloveniji, ne bo dobil naslednika. To se je oziroma se bo zgodilo z Renaultovim twingom.

Slovenija je kljub svoji geografski in siceršnji majhnosti dovolj pomembno kolesce zlasti v evropskem avtomobilskem prostoru. Imamo številne izdelovalce sestavnih delov, pa naj gre za tako imenovano prvovgradnjo ali oskrbo z rezervnimi deli. Na tem seznamu je približno 300 slovenskih podjetij, ki neposredno zaposlujejo okrog 16 tisoč ljudi, k slovenskemu BDP prispevajo okoli deset odstotkov vrednosti oziroma po podatkih za leto 2019 dobre štiri milijarde evrov. Posebno mesto pa ima v slovenskem gospodarskem prostoru novomeški Revoz. V okviru francoske avtomobilske korporacije je tudi edina tovarna, ki izdeluje twinga. Ta je lani oziroma zadnja leta predstavljal produkcijsko osnovo Revoza.

Odhaja tudi smart forfour

Lani so v tej tovarni izdelali 141.715 avtomobilov, leto prej 191 tisoč, 2018. pa dobrih 209 tisoč. Rekordno številko so dosegli leta 2009, ko je iz tovarne pripeljalo 212.680 avtomobilov. Lani je bilo največ twingov (68.585), sledil je clio V (57.682), ob tem pa so naredili še 7584 električnih izvedenk clia in 7866 smartov forfour v električni varianti. Že predlani je Daimler AG, ki skupaj z Renaultom v okviru projekta Edison v Revozu od leta 2014 izdeluje smarta forfour, sporočil, da se sodelovanje končuje. Leta 2022 naj bi na Kitajskem stekla izdelava novega smarta, pri čemer bo ta nastajal v okviru nove družbe, kjer bo sodelovala tudi kitajska avtomobilska korporacija Geely. Natančnejši načrti, ali se bo to res zgodilo, še niso znani. Toda nobenega dvoma ni, da smart odhaja iz Novega mesta. To med drugim pomeni, da bodo Revozove proizvodne zmogljivosti še nekaj manj zasedene. Če se dokončno uresniči napoved, da sedanji twingo, ki naj bi v proizvodnji ostal do leta 2024, ne bo dobil naslednika, je vprašanje, kako naprej. Od sredine leta 2019 v Revozu izdelujejo tudi zadnjo oziroma peto generacijo clia. To je avtomobil, ki gre dobro v promet, kar je za Revoz in seveda Renault dobro, saj je bil lani najbolje prodajano vozilo v svojem razredu na evropskih trgih (227 tisoč prodanih vozil). Toda clia ob tem izdelujejo še v tovarni v turški Bursi in deloma tudi v francoskem Flinsu.

Smart forfour se počasi poslavlja, po novem naj bi nastajal na Kitajskem. Gre za skupni projekt Renaulta in Daimlerja AG, ki ga je finančno, tako kot izdelavo twinga in clia, podprla tudi slovenska država.
Vinko Kernc

Že nekaj časa je znano, da skupina Renault, ki jo sestavljajo še romunska Dacia, ruska Lada in francoska Alpina, ni v dobrem poslovnem in finančnem položaju. Lani je bilo prodanih 2,94 milijona avtomobilov, kar je bilo za 21,3 odstotka manj kot leto prej. Na stari celini je bilo prodanih 1,44 milijona avtomobilov te skupine (od tega v EU 1,14 milijona), kar je bilo za kar 25,8 odstotka manj oziroma je bil padec večji kot padec prodaje v Evropski uniji (minus 23,6 odstotka). Rast so dosegli pri prodaji električnih avtomobilov, kjer je Renault ohranil vodilno mesto na evropskih trgih, saj so jih lani prodali več kot 115 tisoč, od tega je bilo nekaj več kot 100 tisoč električnih zoejev. Prvič po desetih letih je skupina izkazala negativen poslovno-finančni rezultat. Prav zaradi tega je bil nujen načrt prestrukturiranja in nove strategije, tako imenovani Renaulution, ki jo je pred mesecem predstavil od lanskega 1. julija prvi mož skupine Luca de Meo.

Od količine k vrednosti

Ta načrt, ki je strateško razdeljen na tri dele in zajema obdobje do leta 2025, napoveduje velike spremembe. Če ob tem izpustimo tudi načrt racionalizacije in zmanjšanja stroškov, ki je tako ali tako pogoj uresničitve Renaulutiona (samo pri fiksnih stroških naj bi skupina do leta 2025 prihranila okoli tri milijarde evrov, medtem ko naj bi se dobiček v primerjavi z letom 2019 povečal za najmanj 15 odstotkov), je bistvena predvsem usmeritev v zmanjšanje obsega proizvodnje. Po prejšnjem načrtu naj bi ta dosegla štiri milijone vozil, po novem pa naj bi jo zmanjšali na vsega 3,1 milijona. To pomeni, da se skupina po de Meovih besedah usmerja od količine k vrednosti, pri čemer to vključuje tudi nekatere druge ukrepe (zmanjšanje števila osnov/platform, zmanjšanje števila motorjev, hitrejši razvoj oziroma čas, ki je potreben od zasnove do ponudbe vozila na trgih ipd.). Skupina je torej pred velikim izzivom, pri čemer ji gotovo ni v prid, da je pretežno usmerjena na evropske trge (izjema je Lada z Rusijo), ki pa jih je pandemija prizadela veliko bolj kot druge. In jasno je, da je pred velikim izzivom tudi Revoz.

Tovarna
Tovarna
Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.