France premiere?* Načrt zdravljenja, imenovan Renaulution

Janez Kovačič
09.02.2021 12:00
Sredi lanskega leta je francoski finančni in gospodarski minister Bruno Le Maire dramatično sporočil: Renault brez pomoči morda ne bo preživel.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

S tem je tudi namignil, da bo francoska država vendarle jamčila za posojilo pet milijard evrov, pa hkrati potrdil tisto, česar niso vedeli zgolj redki. V Boulogne Billancourtu, na sedežu Renaulta, so že dolgo pred tem vedeli, koliko je ura. Letos objavljeni podatki o lanskem poslovanju skupine, ki ima pod seboj še Dacio, Lado in Alpino, so zgolj potrdili njeno šibko zdravje. Zdravljenje se je lahko začelo.

Pred nekaj tedni je bil objavljen prvi seznam zdravil. Niso ne nova ne nepričakovana, so iz železne zakladnice tovrstnega početja: zmanjševanje stroškov z zmanjševanjem števila modelov, motorjev, osnov/platform. Na drugi strani naj bi povečali dobičkonosnost s povečanjem marž, predvsem pa, in to je bistveno, skrčili obseg proizvodnje. Načrt zdravljenja, imenovan Renaulution, je predstavil Luca de Meo, prej preizkušen predvsem pri Toyoti in Volkswagnu, od lanskega julija na čelu francoske korporacije. Po predstavitvi je odgovoril na številna novinarska vprašanja. Le na eno, gotovo zelo pomembno tudi za nas - ali to pomeni, da bodo zapirali tovarne in odpuščali delavce -, ni bilo povsem jasnega odgovora. Gradimo pozitivno prihodnost, je dejal. Ko je Bruno Le Maire poskušal razvozlati vozel, v katerega se je zapletel Renault - težave v zvezi Renault-Nissan-Mistubishi, neuresničeno združevanjem s koncernom FCA, kadrovske rošade na vrhu ipd. -, je bil kar presenetljivo jasen: tovarna mora imeti pred očmi predvsem dogajanje doma. Njegova neposrednost je zlahka razumljiva, saj je francoska država 15-odstotna lastnica Renaulta in ima zaradi tega pri vseh pomembnih odločitvah veliko besede. Prevedeno v politični jezik, razumljiv tudi nekaj bolj neukim, je to pomenilo, da bo država jamčila za tistih pet milijard evrov posojila, v zameno pa pričakuje (zahteva) proizvodno, tehnično in poslovno orientacijo predvsem na tovarne v Franciji. France premiere*, nekakšna francoska verzija Trumpovega America first, čeprav povedana bolj obzirno in previdno. Toda vsaka politika, francoska še posebno, dobro ve, da so granitne kocke odpuščenih, ki letijo v pročelja na tujem, nekaj povsem drugega, kot če se to dogaja na Elizejskih poljanah. Novomeški Revoz je naša edina avtomobilska tovarna. Je v 100-odstotni lasti Renaulta, lani in predlani je bila največji slovenski izvoznik, neposredno zaposluje vsaj 3000 ljudi, posredno še veliko več. Ko je francoski Le Maire govoril o osredotočenosti Renaulta na domači teren, Revoza ni mogel imeti v mislih. Ko je de Meo pred nekaj dnevi potrdil, da twingo ne bo dobil naslednika, je zanesljivo vedel zanj. Zadosten razlog, da z ljubljanske Gregorčičeve pokličejo tja v Pariz?!

*Najprej Francija

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.