(PREDSTAVLJAMO) Dolenjski "električar": Twingo tudi v verziji I feel Slovenia

Janez Kovačič
01.01.2021 05:00
V novomeškem Revozu nastaja električna verzija twinga, ki je naprodaj tudi v posebej za slovenski trg izdelani verziji I feel Slovenia.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twingo electric se navzven od drugih izvedenk razlikuje po nekaterih modrih dodatkih, ponujajo ga tudi v varianti IFS.
Renault

Twingo z bencinskim motorjem že nekaj časa nastaja v novomeškem Revozu, sedaj se mu pridružuje še električna izvedenka. Pomembna podrobnost je, da baterija, torej srce avtomobila, prav tako nastaja na Dolenjskem. Investicija v ta del proizvodnje je bila vredna 4,8 milijona evrov, zaposlili so 24 delavcev, na uro pa lahko izdelajo 12 baterij. Sicer pa pogonski sklop električnega twinga nastaja v Franciji, na kolesa pa ga dokončno postavijo v Novem mestu. Največ električnih twingov bo šlo v Francijo, Nemčijo in Italijo.

Osnova/platforma je narejena posebej za električno vozilo, pogon je na zadnji kolesi, zato ima twingo tudi majhen obračalni krog.
Renault

Twingo electric je nastal na osnovi, ki je namenjena prav električnemu pogonu. Dimenzijsko se od drugih izvedenk nič ne razlikuje (361 centimetrov dolžine), vse skupaj ni poseglo niti v njegov prtljažnik (188-980 litrov). Navzven se twingo electric loči od drugih po nekaterih modrih dodatkih (odvisno tudi od opreme), na voljo pa je tudi v izvedenki I feel Slovenia, namenjeni izključno slovenskemu trgu.

Polnjenje je mogoče na polnilnici z izmeničnim tokom (AC) do moči 22 kW, tovarna pravi, da se baterija za doseg 80 kilometrov napolni v pol ure.
Renault

Litij-ionska baterija/akumulator s kapaciteto 22 kWh, razvita v sodelovanju s podjetjem LG Chem, je vodno hlajena, pogonski sklop - elektromotor, reduktor, polnilnik - je povzet po tistem, kar ponuja prav tako električni zoe. Elektromotor ima 60 kW/82 KM in največji navor 160 Nm, pogon je na zadnji kolesni par. Najvišja hitrost je 135 km/h, do 50 km/h twingo pripelje v štirih sekundah. Po tovarniških podatkih je doseg ob mestni/urbani vožnji okoli 270 kilometrov (po WLTP) oziroma 190 kilometrov. Avto je mogoče polniti z izmeničnim tokom (AC) do moči 22 kW, kar pomeni, da se baterija za doseg 80 kilometrov napolni v dobre pol ure. Tovarna je za električnega twinga pripravila nekaj aplikacij, ki so pri električnih vozilih pomembne oziroma praktične. Ko je avto priključen za polnjenje, je mogoče nastaviti želeno temperaturo notranjosti, voznik lahko s pomočjo aplikacije My Renault med polnjenjem in od daleč preveri napolnjenost baterije in podobno. S cenami električnih vozil je pri nas ta hip nekaj zadrege (nižja subvencija, prihajajoči zakon o davku na motorna vozila), zato zapišimo cene brez enega in drugega. V najcenejši varianti (life) stane 19.990 evrov, bolje opremljeni intens pa 22.790 evrov, medtem ko za izvedenko IFS (I feel Slovenia) cene še ni.

Renault
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta