V Sloveniji je že naprodaj nova Dacia sandero

Vinko Kernc
25.01.2021 05:00
Dve generaciji sta bili (prodajno) dovolj zgovorni, da smemo verjeti tudi v novo, tretjo. Ta je že naprodaj pri nas, in sicer za od 8990 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dacia sandero (levo) in sandero stepway: odločnejši videz za oba, predvidena prodaja pa je v razmerju 1/3 proti 2/3. 
Vinko Kernc

Bi verjeli, da je sandero od leta 2017 najbolje prodajani avtomobil fizičnim osebam v Evropi? A bo kar držalo. Od leta 2007, ko so predstavili prvo generacijo, so jih prodali že 2,1 milijona. Ni presežek presežkov, bi si pa marsikatera znamka želela takšne številke …

Novi sandero je nastal na novi platformi, ki je sicer tudi v službi novih clia, capturja in juka, le da je za sandero nekoliko prilagojena. S tem je sandero pridobil boljši potencial, ko gre za varnost in tehniko.

Notranjost: ne tekmuje v prestižnosti, je pa vseeno dosti zrelejša kot doslej. 
Vinko Kernc

Še vedno sledi osnovni zapovedi te znamke - ponuditi "razumno" mero videza, tehnike, varnosti in cene. Z videzom v osnovi ostaja zvesta prejšnji generaciji, a je vseeno precej drugačna - predvsem na račun spremenjenih motornega pokrova, motorne maske, odbijača in luči v mali sliki ter spremenjenih oblikovnih razmerij v veliki.

Mersko ni velikih sprememb: je za 19 milimetrov daljša, za 37 širša in za deset nižja, a to govori tudi v prid spremembam karoserijskih razmerij. Zagotovo bodo opazni bolj nagnjena prednja šipa, širša koloteka, svetlobni podpis v obliki zvrnjene črke Y in serijska žarometa LED. In kar prav tako ni nepomembno: nekaj dobrega dela so opravili tudi na področju aerodinamike.

Vinko Kernc

Še bolj je opazna sprememba v notranjosti, ki vendarle daje opazno boljši vtis kot doslej. Poleg videza (armaturna plošča je nova) pri Dacii poudarjajo izboljšano ergonomijo v splošnem, boljše sedeže (oblika, prevleke), več nastavljivosti (voznikov sedež po višini, volanski obroč po višini in globini), nove merilnike, potovalni računalnik z več podatki, tempomat in omejevalnik hitrosti, učinkovitejši sistem prezračevanja, samodejno klimatsko napravo, pametni ključ (kartica kot pri renaultih), tri vrste infozabavnega sistema (osnovni potrebuje za uporabo vseh funkcij priklopljen pametni telefon), a tudi več prostora na zadnji klopi, do 21 litrov odlagalnih mest v kabini, po tretjini deljivo zadnjo klop in 410-litrski prtljažnik z dvojnim dnom. Seveda vse ni serijsko, klimatska naprava pa je vselej doplačljiva ne glede na paket opreme.

Vinko Kernc

Z novo platformo in konstrukcijo sedežev je sandero bolj varen v primeru trčenja, poleg tega pa ima lahko tudi sistem samodejnega zaviranja, opozorilnik za mrtve kote, sistem za pomoč pri parkiranju (tudi kamero) in sistem za pomoč pri speljevanju v klanec.

Vinko Kernc

Pri osnovni tehniki, ki je tudi vezana na platformo, izpostavljajo daljše medosje, novo prednjo premo, bolj natančen, električen volanski servo, čvrstejši nosilni okvir za pogonski sklop in izboljšano vzmetenje - tudi za manj nagibanja v ovinkih. Motorji so trije in vsi so litrski trivaljniki; dva sta bencinska (SCe, 49 kW in TCe, 67 kW) in eden bencinsko-plinski (ECO-G, 74 kW) - na slednjega še posebej opozarjajo zaradi boljše ekonomičnosti (stane enako kot TCe, porabi manj, skupni doseg pa je do 1300 kilometrov!), a tudi zaradi večje moči, ki jo doseže, ko deluje na plin (LPG).

Kar 65 odstotkov vseh sanderov so do zdaj prodali v "pustolovski" različici Stepway, ki ima v primerjavi z običajnim sanderom spremenjen motorni pokrov, drugačen odbijač, več plastike kovinskega videza, dodatne črne zaščite (vrata, koloteki) in za 41 milimetrov večjo oddaljenost od tal (skupaj 174 milimetrov). Posebnost sta tudi vzdolžna strešna nosilca, ki ju je mogoče hitro preklopiti tako, da postaneta prečna in s tem nosilca za strešne kovčke.

Vinko Kernc

Trije paketi opreme (stepway le dva) dajo skupaj z motorji devet različic v ceniku. Znesek iz uvoda zadostuje za sandero SCe 65 access, za 800 evrov je dražji essential, najcenejši ECO-G (tudi essential) stane 10.790 evrov, kot comfort pa enako staneta TCe 90 in ECO-G 100 - 12.290 evrov. Povsem enak znesek zadostuje tudi za stepway essential (TCe 90 ali ECO-G 100), stepway comfort pa stane 13.990 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta