Prodaja avtomobilov v EU: Izjemni in nenavadni marec, tudi v Sloveniji

Janez Kovačič Janez Kovačič
29.04.2021 05:00
Posel z avtomobili se je v tretjem letošnjem mesecu v EU zelo napihnil, še najbolj v Italiji, Španiji, Franciji, Avstriji in tudi Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropski trg se je marca nenavadno napihnil, kar je verjetno predvsem posledica lanskega dogajanja.
Epa

Podatki evropskega združenja proizvajalcev vozil Acea kažejo, da marčevsko izrazito povečanje prodaje osebnih avtomobilov v Sloveniji (plus 157 odstotkov) v Evropski uniji ni bilo nekaj izjemnega. Prodaja je izjemno poskočila tudi na največjih evropskih trgih, tistih, ki dajejo ton in smer evropskemu avtomobilskemu poslu. Na letni ravni, torej v prvem trimesečju, pa je bila rast prodaje zelo zelo zmerna.

V EU se je prodaja osebnih avtomobilov v letošnjem tretjem mesecu povečala za visokih 87,3 odstotka. To je za avtomobilske tovarne veliko olajšanje, kajti prodaja v prvih dveh letošnjih mesecih je bila v globokem minusu. Razlage, zakaj je marec tako odskočil, so različne, a jasno je, da primerjava z lanskim marcem, ko je pandemija neprodušno zaprla trgovine z avtomobili, ni ustrezna. Ampak kljub temu je presenetljiv orjaški naval kupcev na italijanskem, francoskem, španskem, avstrijskem in deloma tudi nemškem avtomobilskem prostoru. Tako se je posel v Italiji marca v primerjavi z lanskim mesecem povečal za nič manj kot 497,2 odstotka. Precej so zaostali drugi veliki trgi, čeprav je bilo marca v Franciji kupcev za 191,7 odstotka več, pa tudi v Španiji je prodaja izrazito poskočila (plus 128 odstotkov). Veliko bolj uravnotežen je bil nemški avtomobilski trg, sicer največji v EU. Tam se je prodaja povečala "le" za 35,9 odstotka, kar pa seveda ni skromno.

V druščini držav, kjer so bila povečanja največja, so bile ob prej naštetih še Slovenija, Avstrija (177,1 odstotka več) in Grčija (plus 140 odstotkov), medtem ko je bila rast drugje zgolj dvomestna. Edini prostor oziroma trg, ki se marca ni dokazal s pozitivnim predznakom, je bil nizozemski. Tam je bilo kupcev v tem izjemnem in hkrati nenavadnem mesecu za 18 odstotkov manj.

Pričakovano pa je bilo letošnje prvo trimesečje v EU dokaj skromno, vendar ne v negativnem. Prodaja avtomobilov se je povečala za 3,2 odstotka na 2,6 milijona, pri čemer je k temu bistveno pripomogel marec s prodajo 1,06 milijona vozil. Znova sta v tem času odskočili Italija (28,7 odstotka več) in Francija (plus 21,1 odstotka), medtem ko je bila Nemčija še vedno v rdečem (6,4 odstotka manj).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta