Izjemno prvo trimesečje za Rolls-Royce

Janez Kovačič Janez Kovačič
26.04.2021 05:00
Britanska tovarna v nemškem lastniškem objemu ima za seboj najboljše prve tri mesece v vsem svojem obstoju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cullinan, športni terenec, ki zanesljivo ni za vsak žep.
Rolls-Royce

Slovito avtomobilsko ime, načeloma britanski Rolls-Royce (RR), ki pa je že kar dolgo v nemških rokah oziroma bavarskega BMW, ima za seboj različne čase. Preteklo leto ni bilo prav izjemno, je pa zato izjemno letošnje prvo trimesečje.

Kot sporočajo iz britanskega Goodwooda, so v letošnjih treh mesecih prodali /dobavili 1380 avtomobilov. Ne zdi se veliko, toda to je bilo za 62 odstotkov več kot v primerljivem lanskem času in celo bolje kot v enakem obdobju 2019. To pomeni, pravijo v RR, da je bilo letošnje prvo trimesečje najboljše v vsej 116-letni zgodovini te tovarne. Prodaja se je povečala na nekaterih najpomembnejših trgih, torej na Kitajskem, v ZDA in azijsko-pacifiškem območju. Evrope po pričakovanju ne omenjajo.

Kot pravijo, gresta izjemno dobro v promet predvsem dva modela: večni ghost, ki je bil povsem nov lani, in superluksuzni športni terenec cullinan. Naročila za oba so se raztegnila tudi v drugo polovico tega leta, kar morda pomeni, da ima RR pred seboj najuspešnejše leto doslej.

Kot je ob tem dejal Torsten Müller-Ötvös, izvršni direktor RR, so očitno dobro izpolnili želje oziroma zahteve kupcev, pri čemer "je rezultat posledica izjemnega dela in prizadevanja vseh zaposlenih". Očitno je, da se prav pri tej tovarni pozna lansko tako rekoč izjemno povečanje bogastva najbolj bogatih, ki so ključni kupci.

Seveda ob vsem tem ni presenetljivo, da tako dobro prodajajo cullinana, orjaškega in prestižnega športnega terenca. Avtomobili sicer nastajajo izključno v Goodwoodu, kjer je zaposlenih okoli 2000 ljudi. Sicer pa še ni povsem pozabljena zgodba iz leta 1998, ko sta se za nakup te tovarne potegovala tako Volkswagen (VW) kot BMW. Najprej se je zdelo, da je zmagal BMW, ki je za nakup RR – ta je bil tedaj v lasti družbe Vickers – ponudil 340 milijonov funtov, vendar je bila ponudba VW za točno 100 milijonov funtov ugodnejša. Zapletlo se je zato, ker je Vikers del pravic prodal VW (tudi slovito Spirit of Ecstasy, skulpturo s krili na motorni maski vozil RR), tisti del pravic, ki je ostal v lasti Rolls Royca Holdingsa, ki je bil sestavni del Vickersa in se je ukvarjal z izdelavo letalskih motorjev, pa BMW. Leta 2003 je vse prevzel BMW in prvi avto pod novim lastnikom oziroma novo družbo je bil phantom. V programu je trenutno pet modelov – omenjeni phantom, ghost, wraith, dawn in cullinan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta