Leto, ki ga je že tri mesece za nami, ne bo šlo v pozabo

Janez Kovačič Janez Kovačič
13.04.2021 13:00
Zanesljivo si ga bo zelo dobro zapomnila tudi avtomobilska industrija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rolls-royce

Leto 2020. je postavilo mejnike, ki bodo imeli status prelomnosti oziroma biblijskega štetja: pred pandemijo in po njej. Ta hip je sicer nemogoče vedeti, kdaj se bo začelo obdobje po pandemiji, toda nekaj številk letošnjega prvega trimesečja bi morda zadoščalo za domnevo, da je vsaj vzklilo.

Dogajanje na slovenskem avtomobilskem prostoru nima tolikšne teže oziroma pomembnosti, da bi lahko govorili o evropski, kaj šele globalni avtomobilski pomladi. Kaže pa smer, v katero se bodo v prihodnje razvijali tudi drugi trgi: že dolgo znana tržna lakota po športnih terencih, ki so lahko tudi križanci, se očitno še ne bo kmalu unesla. To kažejo tudi načrti avtomobilskih tovarn. Zgolj ali predvsem športni terenci, če se tu in tam pojavi kakšen, ki ni v tem razredu oziroma kategoriji, se zdi kot pomota ali eksperiment. Vprašanje je, kdaj so se trgi tako enotno in tako zavzeto navduševali nad zgolj eno vrsto avtomobilov. A nekaj utegne biti precej nesporno: od višine se zlahka zvrti in utegne se zgoditi, da se bo tovrstna ljubezen končala prej, kot domnevajo. In ne bi bilo prvič.

Prvo letošnje trimesečje ne slovenskim ne številnim drugim evropskim trgom ni prineslo kakšnega izjemnega veselja. Se je pa v drugačni luči pokazal marec. Videti je tako, kot bi se v tretjem letošnjem mesecu zbudili iz dolgega, morečega spanca. Toda ta tržni poljub ni prebudil le slovenskega trga, pač pa kar številne evropske. Če se niso zmotili (!), potem je bilo italijansko tržno navdušenje nad novo pločevino prav marca megalomansko, saj naj bi se prodaja povečala za nič manj kot 497 odstotkov. Veliko skromnejše je bilo marčevsko navdušenje na drugih velikih evropskih trgih, tistih, ki narekujejo tempo in smer avtomobilskega dogajanja, pa vendarle je bilo. Toda skoraj izjemne, po svoje neverjetne prodajne pluse je vsaj nekoliko mogoče pojasniti: na Apeninskem polotoku, pa ne le tam, so se lani v tem času spopadali s povsem drugačnimi problemi kot razmislekom o tem, ali je pravi čas za nakup novega avtomobila. Končno se je tudi tam, kjer je bil virus manj uničujoč, pokazalo, da je celo odhod k frizerju potrditev tako želene nekdanje normalnosti. Čudno? Daleč od tega.

Je pa pandemijska kriza znova potrdila znano in velikokrat dokazano: v slabem in še posebno po tistem, ko morda ni več tako slabo, gre nekaterim dobro in celo izjemno. Sloviti, čaščeni, malikovani in v nemške lastniške barve odeti britanski Rolls-Royce ima za seboj najuspešnejše trimesečje v svoji 116-letni zgodovini! Njihov vzpon je simetričen vzponu milijarderjev, saj jih je sedaj 660 več kot lani. Nekaterim je že vzklilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.