Renault se osredotoča na proizvodnjo doma. A tovarne ima tudi v drugih državah, pri nas je lastnik Revoza

Janez Kovačič Janez Kovačič
25.12.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V procesu prestrukturiranja se je Renault odločil, da se odpove tudi svojemu sedežu v pariškem Boulogne-Billancourtu. Foto: Tovarna

Tovarna

Trije od štirih pomembnih francoskih sindikatov, ki delujejo tudi v Renaultu, so z vodstvom tovarne dosegli poseben sporazum. Strinjajo se, da se število zaposlenih v Renaultovih francoskih tovarnah zmanjša za 1700, hkrati pa so dobili zagotovilo, da tovarn in obratov oziroma tehnoloških centrov ne bodo zapirali. Povrh naj bi v prihodnjih letih začeli izdelovati devet novih modelov oziroma avtomobilov, pretežno električnih.

Ko je Luca de Meo, od lani prvi človek Renaulta, letos predstavil svoj načrt Renaulution, je bilo v njem zapisano, da se bo število zaposlenih v vseh Renaultovih tovarnah zmanjšalo za okoli 15 tisoč. Od tega naj bi bilo ob delo zgolj v francoskih tovarnah okoli 4600 zaposlenih. Nova strategija temelji tudi na zmanjšanem obsegu proizvodnje, vse to pa je tudi posledica slabih poslovnih rezultatov v letu 2020, ko je bilo izgube za okoli osem milijard evrov. Skoraj izrazita osredotočenost na proizvodnjo v Franciji je tudi ali predvsem posledica dejstva, da ima francoska država v Renaultu 15-odstotni lastniški delež in zato veliko besede pri vseh pomembnih odločitvah.

Luca de Meo je nedvomno pod pritiskom francoske države.

Tovarna

V skladu s tem sporazumom so določili tudi kraje oziroma tovarne, v katerih bodo nastajali nekateri novi ali prenovljeni Renaultovi modeli. V električnem središču na severu Francije naj bi tako nastajal megane e-tech, prihodnji renault 5, dostavniški kangoo v električni izvedbi pa prihodnji električni športni terenec in še eno novo vozilo. V tovarni v Cleonu, ki je zdaj središče izdelave motorjev z notranjim zgorevanjem, bodo začeli izdelovati novi 100-kilovatni električni motor. V tovarnah v Dieppu in Sandouvillu bo nastajalo novo vozilo sestrske Alpine in električni traffic ipd. Hkrati je bilo dogovorjeno, da ne bodo zaprli tehničnih centrov v Lardyju in Aubevoyeju. Jasno je, da o novomeškem Revozu, ki je v lasti Renaulta, niso nič rekli ali zapisali ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta