Subvencije: Manj za električne avtomobile, nič za priključne hibride

Janez Kovačič Janez Kovačič
26.03.2020 05:05

Subvencija za električna baterijska vozila je po novem nižja za 1500 evrov, brez nje so ostali priključni hibridi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropa in Slovenija upata na hitro rast prodaje električnih baterijskih vozil, priključnih hibridov in hibridov, saj je to povezano z ambicioznimi okoljskimi načrti. Veliko vprašanje je, ali se bodo načrti uresničili.
Epa

Slovenski okoljski javni sklad (Eko sklad) je objavil javna poziva za spodbude oziroma posojila pri nakupu okolju prijaznih vozil. Bistvena razlika v primerjavi z lanskim letom je ta, da pri nakupu električnih baterijskih vozil (EBV) podeljujejo 6000 evrov nepovratne spodbude (subvencije), medtem ko ni več subvencij za priključne hibride. Slovenija se s tem prilagaja nekaterim drugim evropskim državam, ki prav tako zmanjšujejo ali celo ukinjajo subvencije za priključne hibride, hkrati pa ohranja spodbude za večji razmah električnih baterijskih vozil.

Še lani 4500 evrov

Eko sklad ob subvencijah ponuja tudi posojila za nakup teh vozil tako za fizične kot pravne osebe, vendar so v ospredju zanimanja subvencije. Zmanjšanje spodbud za električna baterijska vozila z lanskih 7500 evrov - to je bila ena višjih spodbud znotraj EU - na letošnjih 6000 evrov in ukinitev spodbud za priključne hibride sta posledica želje, da bi imel sklad do konca razpisa (verjetno) dovolj denarja za vse kupce oziroma vloge, ki bodo prispele na njegov naslov. Pri priključnih hibridih gre za razmeroma radikalno potezo, saj je Eko sklad še predlani ponujal oziroma odobraval 4500 evrov subvencije pri nakupu posameznega vozila, lani pa 2000 evrov.

Lani so fizični kupci subvencije najpogosteje porabili za nakup Hyundaieve električne kone, ki pa gre dobro v promet tudi v drugih pogonskih izvedbah.
Hyundai

Letos 5,5 milijona evrov

Sicer pa so subvencije sklada pomemben generator večje prodaje električnih baterijskih vozil in prej tudi priključnih hibridov na slovenskem avtomobilskem prostoru. Obseg subvencij raste od leta 2011, lani je bilo za to odobrenih 5,7 milijona evrov. Ta denar oziroma subvencije so bile v skoraj enakem znesku razdeljene med fizične in poslovne kupce, številke od leta 2015 pa kažejo, da vse bolj za EBV-vozila in vse manj za priključne hibride. Še tole: sklad je lani podelil omenjenih 5,7 milijona evrov subvencij, izplačanih pa je bilo le pet milijonov evrov, kar pomeni, da nekateri tega niso izkoristili.

Smart fortwo in smart forfour v električni varianti sta pri poslovnih kupcih pobrala največ subvencij.
Smart
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta