(TEST) Renegade je Jeepov najmanjši športni terenec, ki zmore biti kos tudi resnejši terenski preskušnji

Janez Kovačič
23.05.2021 05:00
Če bi še obstajala nekdanja delitev, bi spadal med resnejše, morda zmogljivejše športne terence (suv). Ampak ti se že nekaj časa ločijo predvsem dimenzijsko - majhni, srednje veliki, veliki, morda premijski. Renegade, najmanjši jeep, bi bil resnejši. In je še "džip", vsaj nekoliko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na zunaj je renegade bolj oglat kot večina konkurentov, prepoznavna je prednja maska, značilne so plastične obrobe koles, tudi okrogle prednje luči. Če bi imel na zadku pripeto rezervno kolo, bi bil v tem pogledu še resnejši. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Karoserijsko je vendarle bolj samosvoj: bolj oglat od konkurentov, z opaznejšim odmikom od tal, tudi s štirikolesnim pogonom in zaporo diferenciala. Zlasti slednja je že zdavnaj izginila iz suvov. Renegade jo ima, a seveda ni mehanska, temveč elektronska (4WD lock). Štirikolesni pogon je sodobnejše, naj rečem električne vrste, kar postaja pri športnih terencih vse bolj pogosto. Razlog je znan: renegade je priključni hibrid, kar pomeni, da pogonski sklop sestavljata 1,3-litrski bencinski agregat in elektromotor, zraven spada še litij-ionska baterija s kapaciteto 11,4 kWh.

Sedi se nekaj višje, nazaj se vidi kar solidno, da je njegov DNK še vedno bolj terenski kot zgolj športni, dokazuje tudi ročaj pred sovoznikom. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc
Prtljažnik je volumensko skromen, so pa polnilne kable skrili pod dno, kar koristi njegovi uporabnosti. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Pogonska shema je že kar uveljavljena: bencinski motor poganja prednji kolesni par, elektromotor zadnji, kar pomeni, da elektrifikacija športnim terencem vsaj pri priključnih hibridih vrača nekaj nekdanjega terenskega DNK. Z vsem tem se zmore odpadnik (renegade) lotiti tudi kakšnega resnejšega terenskega izziva. Na bolj spolzkem je sicer vsaj za hip občutiti malenkosten zdrs zadnjega, električno gnanega kolesnega para, a kakšne tragedije ni; ker je na voljo kar pet voznih profilov (sneg, blato, pesek ipd.), se najmanjši jeep znova nekoliko približa "džipu".

Oznaka 4xe pove marsikaj: štirikolesni pogon zagotavlja (tudi) elektrika. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Baterijo na domači polnilnici polniš nekaj več kot tri ure, tovarna obljublja 50 električnih kilometrov, v resnici jih zmore nekako 40 ali pa še kakšnega manj. Nič novega, v tem pogledu je renegade pravi priključni hibrid. Notranjost ostaja malce ameriška, ne smeš prezreti pravega terenskega ročaja pred sovoznikom. Sedi se višje, zadaj ni kakšnega razkošja, lepo je, ker so polnilni kabli spravljeni pod dvojno prtljažno dno, rezervoar za bencin je zaradi baterije volumensko preskromen.

Renegade je terenec, ki noče biti zgolj športen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta