Trajnostna mobilnost naj velja za vse, tudi starejše

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
27.01.2022 09:05

Ko ti trgovec na proda le avtomobila, temveč misli tudi na širšo skupnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Mobilnost je bila v osnovi zamišljena za olajševanje življenja ljudi. Morda na začetku ni bila dostopna širšim množicam, a od tistih začetkov je minilo že veliko desetletij, v katerih se je svet zelo spremenil. Mobilnost je s časom postajala vedno bolj dostopna in demokratična vrednota. Kljub vsemu obstajajo določene skupine prebivalstva, ki so v tem oziru še vedno nekoliko zapostavljene. A tudi starejši in tisti, ki imajo različne telesne omejitve, si zaslužijo, da se, kadarkoli se jim zahoče oziroma se za to pojavi potreba, odpeljejo po opravkih ali zgolj med ljudi, v daljavo.

Toyota Slovenija s svojim delovanjem in aktivnostmi že vrsto let dokazuje, da se zaveda širše družbene odgovornosti. V Sloveniji sodelujejo z Rehabilitacijskim zavodom Soča, AMZS in proizvajalci ročice BDF ter podpirajo pobudo Heroji furajo v pižamah.

Morda so v javnosti najbolj znane Toyotine herojske nočne vožnje za dober namen, s katerimi želijo mlade prepričati, da ne bi vozili pod vplivom alkohola. Toyota Adria je bila namreč eden prvih partnerjev omenjenega projekta, ki je iniciativa Zavoda Vozim in letos »vozi« v peto leto. »Herojem« so tudi podarili avtomobil, predelan in prilagojen za vožnje invalidov.

Sploh ob poletnih zabavah je bilo vinjenih mladih, ki so potrebovali prevoz, precej.

»Žal si pred tem dejstvom ne moremo zatiskati oči, lahko pa opozarjamo družbo in mlade, da kljub vsemu ravnajo odgovorno, do sebe in svojih dragih, ter se za volan nikoli in nikdar ne usedejo pod vplivom niti kančka alkohola,« je povedal Kensuke Tsuchiya, direktor Toyota Adria, ki se je nočnih herojskih voženj udeležil že drugič, in dodal: »Korporacija Toyota mobilnost razume precej širše kot zgolj izdelovanje avtomobilov. Smo v fazi, ko se želimo iz izdelovalca čedalje boljših avtomobilov transformirati v dobavitelja enakopravne mobilnosti za vse. Prepričani smo, da bomo skozi to filozofijo znali še bolj ceniti individualnost in se osvoboditi ustaljenih vzorcev mišljenja, diskriminacije in predsodkov.«

Arhiv Naročnika

Sopotniki starejših

Zavod Sopotniki s partnerji je lansko leto v uporabo prejel električno hibridno vozilo Toyota RAV4 in tako začel novo poglavje Sopotniki 2.0. To gradi na obstoječih prizadevanjih za izboljšanje kakovosti bivanja starejših na območju občin Divača, Hrpelje-Kozina in Sežana, z novim vozilom pa bo poskrbljeno za njihovo boljšo mobilnost – za prevoze do zdravstvenih zavodov, trgovin in drugih opravkov. Ker Toyota Slovenija ob vsakem prodanem hibridu v znak spoštovanja okolja zasadi drevo v sklopu akcije »En hibrid. Eno drevo.«, je predaji vozila v uporabo sledila še zasaditev drevesa pri INFO centru Parka Škocjanske jame.

Marko Zevnik, direktor Zavoda Sopotniki, je ob tem povedal: »Projekt na območje uvaja dodatno vozilo, ki bo znatno povečalo kapacitete prevozov za starejše, hkrati pa želimo v prostovoljstvo vključiti nove ranljive skupine, z razvojem nove aplikacije pa v obstoječi model trajnostne mobilnosti dodati intermodalnost, da bodo lahko naši uporabniki na prostovoljstvu temelječo storitev zavoda Sopotniki uspešno dopolnjevali z obstoječimi oblikami javnega prevoza. S tem zasledujemo tudi trende, ki jih v mobilnosti narekujejo pametna mesta in skupnosti.«

Sodelovanje družbe Toyota Slovenija in zavoda Sopotniki spada v kontekst pobude Mobilnost za vse (Mobility For All), s katero želi korporacija Toyota na globalni ravni osveščati javnost o pomenu demokratičnega dostopa do mobilnosti, ne glede na kakršnekoli omejitve.

»Na Japonskem je skrb za starejše pomemben del družbe. In zato smo se tako razveselili sodelovanja z zavodom Sopotniki. Ponosni smo, da smo del tega projekta in da bomo čim več ljudem olajšali življenje in jim pričarali kakšen nepozaben trenutek,« je dodal Tsuchiya.

Kako v praksi poteka medgeneracijsko sodelovanje in prinaša žarke sreče v srca ljudi, pa lahko preberete tudi v članku Človek človeku sopotnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.