WLTP: medvedja usluga

Vinko Kernc Vinko Kernc
08.09.2020 03:00

Koliko goriva porabi neki avtomobil? Tema je menda stara skoraj toliko kot avtomobil. Še v sedemdesetih letih so bile navedbe avtomobilskih znamk o porabi goriva nezanesljive, zvečine neprimerljive, saj najprej obvezujočih standardov sploh ni bilo, kasneje uvedeni pa so bili močno ohlapni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtomobili bodo z novim WLTP prav zaradi njega zvečine dražji. 
Vinko Kernc

Nekaj reda je leta 1992 končno napravil NEDC. Toda prodaja vozil je hitro naraščala, s tem tudi število lastnikov, zaradi vse višjih cen goriva pa je poraba postajala eden ključnih podatkov, ki jih je kupec oziroma voznik želel poznati. S številom kupcev je naraščalo tudi število slogov vožnje, od najbolj varčnih do najbolj zapravljivih. V takšnem pestrem okolju se je le redkokdo s porabo našel znotraj vrednosti po NEDC. Kupci oziroma vozniki so postajali vse bolj nejevoljni. Na koncu je postal pritisk kupcev premočan, hkrati pa so pod vplivom vse močnejših okoljskih zavedanj v razvitem svetu vlade uvedle davek na motorna vozila na podlagi izpustov ogljikovega dioksida (CO2), ki je toplogredni plin in zato posredno škodljiv tudi človeku.
Tu je treba posebej izpostaviti naslednjo povezavo:
Poraba vozila je neposredno povezana z izpustom CO2!
Kaj to pomeni v praksi? Istemu avtomobilu sta se v trenutku povečala poraba goriva in izpust CO2.
Nemogoče je trditi, lahko pa sklepamo, da so v večno denarja lačnih vladah to vedeli vnaprej in so zato z odprtimi rokami čakali bolj resničen standard WLTP. Zakaj? Veliko težje kot preprosto dvigniti davek je počakati (ali pri tem celo malo pomagati), da si potrošnik sam zaželi nekaj v dobri veri, da mu bo to olajšalo življenje, na koncu pa se pokaže, da ga bo to drago stalo. Kot bi rekli: kupci so si naredili medvedjo uslugo.
Davek na količino izpusta CO2 je torej že bil v času NEDC. Standard WLTP je postal resničen leta 2017, dokončno pa bo v celoti zapovedan 1. januarja 2021 in vladam bi bilo najbolj všeč, če bi zakoni glede izpusta CO2 ostali nespremenjeni. Proizvajalcem in kupcem to seveda ni pogodu in si želijo, da se zakoni spremenijo tako, da se avtomobili ne bodo podražili za toliko, kot se (preračunano) poviša izpust CO2.
Vlade pa … se menjajo, spreminjajo, spravljajo predloge v predale in čakajo na dan D. Nekaj zagotovo drži: WLTP bo podražil večino avtomobilov. Razen tistih, ki bodo imeli izpust CO2 manjši od 95 gramov na kilometer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta