Dan D 1. januarja? Avtomobilska industrija in članice EU zaradi izpustov pred velikimi izzivi

Janez Kovačič Janez Kovačič
27.08.2020 05:00

Kljub vsemu, kar se je letos zgodilo na evropskem avtomobilskem prostoru, se zdi, da se zaveze Evropske unije pri okoljski (avtomobilski) zakonodaji ne spreminjajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav se je v letošnjem letu občutno povečala prodaja tako električnih avtomobilov kot hibridov, to za dosego okoljskih zavez ne bo dovolj.
Vinko Kernc

V prvi vrsti gre za vprašanje ogljikovega dioksida (CO2), po splošni oceni enega najbolj škodljivih toplogrednih plinov. V vsakem primeru pa so avtomobilska industrija in z njo tudi članice EU pred velikim izzivom.
Za osvežitev spomina: po sedanjih načrtih naj bi 1. januarja prihodnje leto v Evropski uniji začela dokončno veljati zaveza, po kateri povprečni izpust CO2 avtomobilov, ki jih bodo prodajali (oziroma prodali) na evropskih trgih, ne bi smel preseči 95 g/km. Podatki za lansko leto - letošnjih seveda še ni - kažejo, da je bil povprečni izpust CO2 v EU 122,4 g/km oziroma se je znova zvišal. To pomeni, da imajo tako države kot avtomobilske tovarne pred seboj nalogo, ki jo bodo res težko izpolnile. Še posebno utegnejo biti na trnih avtomobilske tovarne, saj jih čakajo, če ne bodo izpolnile zahtev, visoke globe - 95 evrov kazni za vsak presežen gram izpusta CO2 nad 95 g/km za vsak avtomobil! Kot je znano sedaj, bodo v kvoto šteli 95 odstotkov vseh izdelanih vozil določene tovarne že v letošnjem letu, 5 odstotkov najbolj "umazanih" ne bo vštetih. Povsem jasno je, da imajo in bodo imele v tem pogledu največ težav tovarne, ki imajo v svojem programu avtomobile z zmogljivimi bencinskimi motorji (šest- in osem- ali morda še kakšen dvanajstvaljnik), ki so po tej strani tudi najbolj problematični. Vse skupaj dodatno zapleta še dejstvo, o katerem smo pisali prejšnji teden, namreč da v Evropi in seveda v EU zadnja štiri leta skokovito upada delež dizelskih motorjev. Ti so vsaj glede izpustov CO2 manj problematični kot bencinski, po drugi strani pa je problem tudi to, da prodaja električnih in hibridnih avtomobilov ne raste tako hitro, kot so upali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta