Po cepljenju umrla stanovalka doma za starejše. Na vladi pojasnili razlog za smrt

M.R.
05.01.2021 12:41
Po cepljenju proti novemu koronavirusu je v domu starejših občanov umrla stanovalka. Vendar pa naj ne bi umrla zaradi cepljenja, temveč zaradi ponovljenega srčnega infarkta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(Fotografija je simbolična)
Twitter/STA

Govorec vlade Jelko Kacin je potrdil, da je po cepljenju proti covidu-19 umrla starejša oseba, ki je bila nameščena v enem izmed domov starejših občanov. Pojasnil je, da se je pri tej osebi ponovil infarkt, ki ga je doživela že pred cepljenjem.

"Ali gre za ta primer ali ne, v tem primeru ne morem potrditi, ker ne razpolagam z lokacijo stanovalke, vem, da je iz doma starejših občanov," je povedal govorec in dodal, da je bila takoj po smrti izdana strokovna ocena, da smrt ni povezana s cepljenjem, temveč zaradi ponovljenega srčnega infarkta.

"To je vse, kar v tem trenutku vemo. Na podlagi tega je po normalni, ustaljeni proceduri prišlo tudi do oblikovanja komisije, ki mora biti sestavljena iz neodvisnih strokovnjakov, nikakor ne iz hiše, kjer je nastopila smrt, to je normalen postopek, zato bi prosil novinarje, da nihče ne prejudicira medsebojne povezanosti. Mislim, da bo ministrstvo za zdravje poskrbelo, da bo čimprej prišlo do validacije vseh teh elementov in dokončnega sporočila za javnost," je še pojasnil. 

Nato je še odgovoril na novinarsko vprašanje, da za zdaj še ni znano, kdaj bo o tem primeru govorila komisija za cepljenje. "Brž, ko bo znano, vas bomo seznanili s končnim rezultatom, ker ne želimo, da bi kdor koli izvajal pritisk na delo neodvisne komisije," je dodal.

Že včeraj so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potrdili, da so v zvezi s cepljenjem prejeli eno prijavo neželenega učinka po cepljenju ter eno prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem v enem od domov za starejše. O tem so obvestili ministrstvo za zdravje, ki bo sklicalo komisijo za cepljenje, da primer podrobno prouči, so še sporočili včeraj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta