Kako pozimi lahko dodatno podpremo svoj imunski sistem?

Uredništvo Bonbon
06.01.2021 06:00
Celice nam bodo hvaležne za vsak kakovosten vir vitaminov in mineralov, kar nam brezpogojno poplačajo z močnim imunskim sistemom in vitalnostjo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vsak letni čas ima svoje zakonitosti in poseben ritem narave, ki se mu v veliki meri prilagaja tudi naše telo. Po tradicionalni kitajski medicini je jesen čas elementa kovine, s katerim so povezana pljuča in debelo črevo. To pomeni, da moramo v tem času ta organa čim bolj okrepiti, sicer nas bo imunski sistem težko ščitil pred vdorom virusov, patogenih klic in toksinov.

S sezonskimi živili vsekakor sledimo potrebam po ključnih hranilih, vendar žal to pogosto ni dovolj. Vzroki za to so različni: pomanjkljivi viri hranilno bogatih živil, pomanjkanje časa za pripravo obrokov, stres in izpostavljenost številnim negativnim okoljskim dejavnikom so le eni izmed njih. Imunski sistem zato velikokrat omaga, ko nas želi zaščititi pred vdorom teh vsiljivcev. Določeni vitamini in minerali so lahko v takšnih primerih, samostojno ali v kombinaciji, naši rešitelji.

Z vitaminom D nad viruse in prehlad

Raziskave se pokazale, da ima le četrtina prebivalstva v krvi normalne koncentracije vitamin D, več kot četrtini pa ga kronično primanjkuje. Ni čudno torej, da je vse več posameznikov kronično utrujenih, depresivnih, mišično oslabelih ter da so rakava in avtoimunska obolenja v tako velikem porastu. Ker vitamin D vzdržuje normalno funkcijo imunskega sistema, je v kombinaciji z vitaminom C zelo pomemben pri preprečevanju infekcij in raznih bolezni. Vitamin D je pravzaprav hormon, ki ima zelo različne naloge, uravnava tudi več kot tisoč genov, pospešuje diferenciacijo, zorenje celic in protitelesni odziv. Ima tudi ključno vlogo pri ravnovesju kalcija v krvi. Rečemo mu še vitamin sonca, saj ga pridobivamo s sintezo v koži pod vplivom UVB-žarkov, vendar le v obdobju od aprila do konca septembra. Zato je še toliko bolj pomembno, da v preostalih mesecih poskrbimo za njegov dodatni dnevni vnos. Evropska agencija za varnost hrane določa, da so sprejemljive zgornje meje dnevnega vnosa vitamina D za otroke od rojstva do enega leta starosti 25 µg (1000 IE), od prvega do desetega leta 50 µg (2000 IE), za otroke od enajstega leta, nosečnice in doječe matere pa 100 µg (4000 IE).

Profimedia

Brez vitamina C ne gre

V raznih stresnih okoliščinah, ob boleznih in vnetjih, enolični prehrani in če kadimo, se vitamin C porablja bistveno hitreje kot sicer. Njegov dodatni vnos je takrat še toliko bolj priporočljiv. Je močen antioksidant, ki nas ščiti pred okužbami, oksidativnim stresom in celo pred razvojem presnovnih bolezni, kot je rak. Poveča tvorbo belih krvnih celic in tako ohranja ravnovesje v zaščitni vlogi imunskega sistema.

Cink - brez njega prav nobena celica ne more pravilno delovati

Je dejavnik več kot 300 encimov v vitalnih kemijskih procesih. Ne pozabimo: če celice ne delujejo, tudi mi ne moremo normalno delovati, se gibati in uživati. Ob njegovem pomanjkanju se poveča dovzetnost membran in celic za oksidativni stres, ovirana je normalna funkcija celic in stopnja vnetja se poveča. Preprosto povedano: imunski sistem je pod stresom.

Profimedia

Ne pozabite tudi na histidin

Histidin je esencialna aminokislina z aromatskim obročem, ki je telo ne more proizvesti samo. Pomembna je za imunski sistem, sintezo nekaterih hormonov ali snovi, potrebnih za delovanje ledvic, prenašanje živčnih dražljajev (histamin) in izločanje prebavnih sokov. Sodeluje pri nastajanju rdečih krvnih celic in globinov ter omogoča vezavo železa v hemoglobin in mioglobin. V celicah zaradi posebnih lastnosti vzdržuje kislinsko-bazično ravnovesje, veže kovinske ione in deluje kot antioksidant.

Celice nam bodo hvaležne za vsak kakovosten vir vitaminov in mineralov, kar nam brezpogojno poplačajo z močnim imunskim sistemom in vitalnostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta