Oblačila grejejo telo, kaj pa pozimi ščiti naš občutljivi obraz? Tako si lahko pomagate ...

Bonbon Bonbon
12.11.2020 06:00

Vsak letni čas postavlja svoja pravila nege. Pozimi potrebuje koža še posebno skrbno nego, saj jo moramo zaščititi, dodatno vlažiti in preprečiti njeno staranje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Topla oblačila nas ščitijo pred mrazom, vendar koži niso v nobeno pomoč pri tem, da bi ohranila svoje obrambne sposobnosti, vlažnost, prožnost in mehkobo. Za to potrebuje nego, primerno letnemu času in koži.

Omilite stres

Pozimi za to obstaja več razlogov. Dolgo je veljalo, da so celice kože navadni prejemniki sporočil. Toda dermatološke raziskave so pokazale, da koža in možgani nenehno komunicirajo med seboj. Koža torej poleg tega, da sporočila sprejema, ta tudi oddaja. Te ugotovitve so prispevale k razumevanju, zakaj stres negativno deluje na kožo. Med opazovanjem kože učencev med izpitom so ugotovili, da je njen zaščitni sloj postajal šibkejši, prepustnejši. Običajnemu stresu zaradi dela in številnih obveznosti, ki jim je večina žensk izpostavljena vse leto, se pozimi pridruži še vremenski stres, zato je zelo pomembno, da nego kože pozimi prilagodimo njenim novim potrebam, medtem ko najpomembnejši del nege postane zaščita.

Profimedia

Nova krema

Verjetno ste že vsaj enkrat pomislili na to, da ne bi bilo dobro zamenjati kreme, ker se je vaša koža že navadila na nek proizvod. Toda pri tem ne gre za navajenost kože, marveč za njene drugačne, spremenjene potrebe. Med zimskimi meseci je dobro izbrati proizvode z drugačno teksturo in sestavo od tistih, ki jih uporabljate spomladi ali poleti. Pozimi se namreč upočasni izločanje žlez lojnic, zaradi česar se zmanjša naravna zaščitna vloga sebuma. Posledica tega je, da je koža bolj nagnjena k izsušitvi, luščenju in draženju. Poleg tega suh in hladen zrak povečuje izhlapevanje vode iz kože, zato zlasti suha koža tedaj, ko se temperatura zraka spusti pod ničlo, potrebuje kremo z bogatejšo teksturo. Celo normalni in zmerno suhi koži bo bolj ustrezala krema z bogatejšo sestavo, torej krema za nego suhe kože. To pravilo velja tako za kožo na obrazu kot kožo preostalega telesa.

Popolna hidracija

Vsaka koža, ne glede na starost in naravne lastnosti, potrebuje vodo, zato bi ji morali pomagati, da jo čim dlje ohrani v sebi. Vaši koži primanjkuje vlage, če je na dotik zategnjena in hitro pordeči, če izgubi naravni lesk in svežino, medtem ko so vse nepravilnosti in majhne gubice še bolj izražene.

Pomoč mastni koži

Tudi mastni koži in taki, ki se občasno lušči, je treba dodatno zagotoviti vlažnost, saj ji prav tako grozi dehidracija, zlasti pozimi, ko se zmanjša izločanje sebuma in oslabi hidrolipidni film kože.

Preprečite rdečico in draženje

Če je vaša koža pogosto pordela, če imate poškodovane kapilare, bi morali poleg tega, da ji zagotavljate dovolj vlage, spodbuditi tudi površinsko prekrvitev. Obstajajo aktivne snovi, ki delujejo na stene kapilar, izboljšajo njihovo prožnost in s tem tudi odpornost proti mrazu in spremembam temperature. Če koža skeli, je vroča in boleča na dotik, to pomeni, da jo mraz in veter resno ogrožata in da zato potrebuje nego s posebnimi proizvodi za občutljivo in reaktivno kožo. Če na koži opazite te pojave, je priporočljivo, da za njeno dnevno nego uporabite proizvode, ki jo bodo ščitili in spodbujali površinsko prekrvitev, medtem ko ponoči uporabite kreme z aktivnimi snovmi, ki jo bodo nahranile in pomirile.

Canstockphoto

Previdnost na snegu

Na višjih območjih ima koža poleg UV-žarkov tudi druge sovražnike, med drugim mraz in suh zrak. Pri temperaturi minus pet stopinj Celzija na koži skorajda ni hidrolipidnega sloja. Zunanji zrak je zelo suh, zrak v zaprtih prostorih pa pogosto pretopel.

Omehčajte kožo

Zaradi gretja in oblačil, ki stiskajo in drgnejo kožo, se pozimi pogosto pojavljata srbečica in luščenje, zlasti na nogah in rokah. Stopala, kolena in lakti postanejo grobi zaradi skupkov odmrlih celic. Luščenje, srbenje in neprijeten občutek zategovanja boste preprečili, če boste vsak dan zjutraj in zvečer na telo nanesli vlažilni losjon ali kremo. Koža ju bo vpila v trenutku, tako da na površini ne bo nobenih mastnih sledi in se boste lahko kmalu po nanosu oblekli.

Profimedia

Naj koža diha

Res je, da koža ne diha, vsaj ne v dobesednem pomenu besede, vendar kljub temu potrebuje kisik, ki ga dobiva preko krvi. Kisik spodbuja celični metabolizem, izmenjavo snovi, izločanje toksinov. Več kisika pride v kožo, bolj čista je polt. To najbolje dokazuje videz kože po daljši izpostavljenosti cigaretnemu dimu - polt postane sivkasta in brez leska.

Pomembno je očistiti in prečistiti kožo

Previdno in temeljito odstranjevanje ličil je obvezno vsak večer, saj z njim koži omogočimo, da okreva in čim bolj vpije aktivne snovi iz proizvodov za nočno nego. Čez dan se v koži nabirajo toksini in onesnaževalci, ki jih je treba čim bolj odstraniti. Tudi jutranje čiščenje je neizogibni del nege, saj z njim s površine odstranimo znoj in sebum, ki ju je koža izločila ponoči. Hkrati z njim kožo pripravimo na to, da čim bolj izkoristi aktivne snovi iz proizvodov za dnevno nego. Za čiščenje in prečiščevanje kože je zelo pomemben tudi piling, v veliko korist pa je še masaža, ki spodbuja prekrvitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta