Adijo, stara z A+, A++ in A+++: Potrošniki smo v pomoč pri odločanju dobili novo energijsko nalepko

Gr.G.
02.03.2021 08:06
Novo energijsko nalepko najdemo na prodajnih mestih, kjer so z njo označeni pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, hladilniki in zamrzovalniki, vinske vitrine in računalniški ter televizijski zasloni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gospodinjski aparati so od 1. marca na energijski nalepki označeni zgolj z razredi od A do G,  podrazredov, označenih s plusi, pa ni več. Nalepka je tako bolj preprosta in razumljiva, so zapisali pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Novo energijsko nalepko najdemo na prodajnih mestih, kjer so z njo označeni pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, hladilniki in zamrzovalniki, vinske vitrine in računalniški ter televizijski zasloni.

Pri ZPS izpostavljajo, da primerjava med staro in novo nalepko zaradi spremenjene vsebine ni mogoča. Pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ ima lahko po novem oznako energijskega razreda C. Trgovci morajo staro nalepko na izdelkih iz prve skupine aparatov zamenjati z novo v 14 delovnih dneh, torej najpozneje do 18. marca, medtem ko se bo za druge skupine izdelkov uvajala pozneje. Za svetila stopi v veljavo 1. septembra letos, za klimatske naprave in ventilatorje 1. januarja 2022, za sušilne stroje 1. junija 2022, sesalniki pa bodo z novo nalepko morali biti opremljeni šele 1. marca 2023. 

Prenovljena nalepka se od stare ne razlikuje le po novi lestvici, novost je tudi koda QR (v zgornjem desnem kotu), ki potrošniku omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, tiste, ki jih na nalepki ni, dodaja ZPS. Vse, kar mora kupec storiti, je, da s pametnim mobilnikom prebere kodo in obišče spletno stran. Potrošniška organizacija pojasnjuje tudi, da bo energijsko najbolj učinkovit razred A na začetku skoraj prazen, saj bodo le tako proizvajalci imeli dovolj manevrskega prostora za izboljšave in razvoj še varčnejših izdelkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta