Aleksandra Pivec odstopila pred glasovanjem: "S tega mesta odstopam, ker ne želim, da mi sodi politika"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
05.10.2020 10:59

Z današnjim dnem je tudi izstopila iz stranke Desus

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Poslanke in poslanci na današnji izredni seji državnega zbora (DZ) na predlog premierja Janeza Janše odločajo o predlogu za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Glasove za njeno razrešitev so z izjemo SNS obljubili v opoziciji, pa tudi v koalicijskih partnericah, a je vseskozi ostajala dilema, ali bo sploh prišlo do glasovanja ali pa Pivčeva utegne še pred tem odstopiti. Kljub njenim napovedim, da se bo na novembrskem kongresu vnovič potegovala za predsednico Desusa in zatrjevanjem, da na terenu uživa zadostno podporo, pa je naznanila še odhod iz upokojenske stranke. 

Robert Balen

"Razrešujete me, ker sem pri svojem delu dajala prednost stvarnim problemom preprostih ljudi, se posvečala kmetom, gozdarjem, ribičem, obrtnikom, starejšim ljudem, državljankam in državljanom republike Slovenije. Pri svojem delu nisem dajala prednosti zadovoljevanju političnih in strankarskih interesov ter ozkih interesov političnih elit," je povedala Pivčeva v začetku. V dolgem facebook zapisu je sicer sporočila, da današnji dan "predstavlja pomembno prelomnico ne samo za mene osebno, ampak je pomemben mejnik v političnem prostoru Slovenije. Z njim smo prišli do zaključne točke dolgega obdobja medijskih in političnih diskreditacij Aleksandre Pivec, ki je očitno postala moteč element slovenskega političnega prostora".  Nadalje Pivčeva, ki je na čelo kmetijskega resorja stopila leta 2018 v času vlade Marjana Šarca, piše, da primera tako "načrtnega in pritlehnega rušenja posameznega politika" v zgodovini Slovenije težko najdemo. Ocenjuje, da se je stopnjeval od najave kandidature za predsednico Desusa, preko vstopa v aktualno koalicijo in do današnjega dne: "Zato si organizatorji zaslužijo posebno priznanje. Davkoplačevalci in volilci pa vpogled v ozadje zakulisne igre, kjer štejejo osebni interesi, potrebe države in družbe pa so potisnjene v ozadje." Ministrica piše, da bo razreševanje v DZ priložnost, da pred poslankami in poslanci spregovori "o teh igrah". In še: "Tistim, ki me boste na moji poti na zadnjo 'sodbo' pospremili v DZ, naj povem, da mi boste s tem dali še dodaten pogum in moč, da svoje zadnje dejanje opravim odločno in pokončno, kot zmorem in znam." Napoveduje pa: "Ker pa so številni od mojih začrtanih projektov, ki jih Slovenija in slovensko podeželje potrebujeta, ostali nedokončani, moj umik ne pomeni konca mojega političnega delovanja, ampak predstavlja zgolj izziv za nov začetek."

Robert Balen

Spomnimo, Pivčeva se je kot kmetijska ministrica in takrat še predsednica stranke Desus v poletnih mesecih v javnosti zapletala s pojasnjevanjem svojih službeno-zasebnih obiskov v Izoli in na Krasu. Odpovedala se ji je celotna poslanska skupina z vodjo poslancev Francem Juršo na čelu in zahtevala njen odhod z mesta predsednice stranke. Ko je naposled odstopila, je niso želeli videti niti v vladi v vlogah kmetijske ministrice in podpredsednice vlade. Pretekli teden je zato premier Janša na pobudo Desusa, ki je v primeru obstanka Pivčeve na ministrskem mestu že pričel zaostrovati pogoje za sodelovanje v koaliciji, DZ predlagal njeno razrešitev. Svet stranke Desus pa je na zadnji dopisni seji poleg predloga, naj Pivčeva odide z ministrskega mesta, predlagal njeno zamenjavo z doslej državnim sekretarjem Jožetom Podgorškom

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta