Aleš Hojs odgovarja Violeti Tomić o tem, kako dobro pozna Bojana Belno: Če bi šel malo guglat ...

M.R.
22.03.2021 18:44
Koliko časa minister za notranje zadeve Aleš Hojs pozna podjetnika in vidnega člana SDS Bojana Belno, je zanimalo poslanko Levice Violeto Tomić. Minister ji je odgovoril.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Aleš Hojs je pojasnil, da je Belno spoznal, ko se je oktobra lani mudil na meji med Slovenijo in Avstrijo, kjer si je skupaj z avstrijskim kolegom Karlom Nehammerjem ogledal vajo z droni.
Sašo Bizjak

Poslanka Levice Violeta Tomić je ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa vprašala, ali je bil Bojan Belna njegov osebni prijatelj. "Da ne bomo slišali od drugje, pa me zanima vaš odgovor. In celo občasni svetovalec? In kaj vam je svetoval, na katerem področju," je vprašala. 

Nato je vprašala še, ali lahko zagotovi, da o "spornih poslih" Belne, ki je sicer tudi vidni član SDS (predsednik občinskega odbora SDS v občini Šentilj), res ni vedel ničesar. "Tako, da nenazadnje pa celo državo in državljane zanima ali nam res lahko obljubite, da se ne boste vmešavali v postopke, kot to pač radi počnete, in da boste zagotovili res pošteno in neodvisno obravnavo kaznivega dejanja ne glede na to ali gre za vašega osebnega prijatelja in izjemno uspešnega vidnega člana stranke SDS," je zaključila svoje vprašanje. 

Hojs je odgovoril, da je Belno spoznal oktobra lani, ko se je z avstrijskim notranjim ministrom Karlom Nehammerjem udeležil vaje z droni na slovensko-avstrijski meji. "Takrat sem v bistvu na svojo pobudo, zato ker vedno, kadar grem na teren, obiščem tudi predstavnike naše stranke, se mi zdi prav, da nekako kot minister držim ta kontakt z ljudmi, ki na terenu delajo z našim članstvom, pa nenazadnje, ki nekako zagovarjajo naše stališče, gospoda Belno tudi spoznal," je pojasnil minister. Dodal je, da je takrat Belno videl "prvič in zadnjič", poleg tega pa še pristavil, da sta se fotografirala tudi ob kapelici. 

Hkrati je Hojs dodal, da Belna nikakor ni njegov prijatelj. "Torej evidentno ne vem od kje ste dobili, ampak to je evidentna laž. Zdaj kdo je s kom slikan. Glejte, gospa spoštovana poslanka, a veste, da sem skoraj prepričan, da če bi šel malo guglat, sem skoraj prepričan, da vas bom našel na kakšni sliki z eminentnim županom največjega mesta Ljubljane, ki se je prav v tej zvezi tudi znašel v zelo čudnih poslih, ne. Ne bom rekel povezano s prostitucijo, ampak vsi smo lahko brali o tem kako so bile določene službe pogojevani ali pa določena služba pogojevana z določenimi storitvami. Torej, pa me ne boste slišali, da ste vi njegova prijateljica, pa da ste vi bi rekel, podpornica tega in tako naprej. Torej ne bom se spustil na ta nivo," je še dodal Hojs. 

Hojs je še dejal, da po njegovih informacijah niso točne trditve, da naj bi se Belna "okoristil za ne vem koliko denarja, da je on izvajal storitve organiziranega kriminala v smislu prekupčevanja ali pa tihotapljenja ljudi, da je on organiziral prostitucijo". "Če pa so, je pa meni vseeno, če je on predsednik SDS na najvišji ravni, ali pa predsednik ta zadnjega lokalnega odbora. Za to mora odgovarjat," je še povedal Hojs.

Poslanka Violeta Tomić v parlamentu (fotografija je simbolična).
Robert Balen

Zavrnjena prošnja za mednarodno zaščito

Tomićeva je nato Hojsu odgovorila, da je ljubljanski župan Zoran Janković politično mnogo bližje "vam kot nam, kar se je lepo pokazalo pri deložaciji Roga". Nato pa je ministru dejala, naj razloži, kako je lahko bila zavrnjena "prošnja za mednarodno zaščito matere in njenima mladoletnima hčerkama, čeprav so v Slovenijo pribežale po nepredstavljivo okrutnem dejanju". "Namreč izvorni državi so prosilko zaradi politične pripadnosti njenega moža, posilile uniformirane osebe in to vpričo njenih hčera," je pojasnila.

Odgovoril ji je, da se sam s konkretnimi postopki ne ukvarja. "Za to so pri nas pristojne službe. Te ljudje izvajajo zakon tako, kot ga morajo, se pravi v okviru Zakona o upravnem postopku in sam se seveda v konkretno zadevo nisem šel. So mi pa zatrdili, da so upoštevali vse zakonske podlage, vse mednarodne bi rekel sodbe in vse tisto, kar je bilo potrebno upoštevati. In na žalost, to pa je žalostno, je pač zakonodaja taka, da ta konkreten primer ni padel v tisti segment, kjer bi bila gospa oziroma njeni otroci upravičeni do azila. To ni krivda ne naših uslužbencev, ne mene. Morda pa vas, ki ste tako zakonodajo sprejeli." ji je odgovoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta