Trgovina z ljudmi: Najemnika kluba Tropicana izpustili iz pripora

Vesna Lovrec
18.03.2021 17:53
Zlatko Župec, glavni v združbi, ki je v bordelu v Šentilju menda kar devet let zlorabljala ženske za prostitucijo, se brani s prostosti. Sodišče je pritrdilo njegovemu odvetniku Roku Berdenu, da ni ponovitveno nevaren
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Devetdeset kriminalistov in policistov je prejšnji teden opravilo hišne preiskave na 13 lokacijah v Šentilju. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Trinajst hišnih preiskav, pet aretacij, zaseg gotovine, na kupe dokumentov in elektronskih naprav je bil prejšnji teden rezultat dolgoletne akcije kriminalistične policije, ki je od leta 2016 preiskovala sumljivo dogajanje v nočnem klubu Tropicana v Šentilju. Zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z ljudmi, ki se je v nočnem klubu odvijala že od leta 2012, so morali v policijsko pridržanje lastnik kluba in dolgoletni občinski svetnik SDS Bojan Belna, Samo Robar, Leonardo Kozar, najemnik kluba Zlatko Župec in njegova žena. Vseh pet so preiskovalci v petek privedli pred preiskovalnega sodnika, v pripor pa je moral le glavni v združbi Zlatko Župec. A tudi on za zapahi ni ostal dolgo. Z okrožnega sodišča v Mariboru so nam sporočili, da je izvenrazpravni senat ugodil pritožbi zagovornika in pripor zoper obdolženega odpravil.

Ovadba zajema 460 strani

Rok Berden: "Uporabnikom spolnih storitev sta poglavitni zasebnost in tajnost, kar jim zaradi medijskega poročanja ni več zagotovljeno."
Osebni arhiv

Župec je tako že od torka na prostosti, nam je potrdil tudi njegov odvetnik Rok Berden. Zatrjevanje, zakaj pri osumljenem ne obstaja ponovitvena nevarnost, je zagovornik v pritožbi strnil v tri točke. Spomnil je, da kriminalisti Župca bremenijo, da je dejanje storil kot vodja združbe in v sostorilstvu, vendar pri drugih osumljenih ponovitvena nevarnost ni bila ugotovljena oziroma tožilec zanje pripora sploh ni predlagal. "To pomeni, da obdolženi ne more računati na njihovo pomoč oziroma njihovo sodelovanje, navsezadnje bi drugi ovadeni s tem tvegali, da se jim odvzame prostost," se je z odvetnikom strinjal zunajobravnavni senat. Berden je zrušil tudi trditev, da bi Župec z očitanim kaznivim dejanjem nadaljeval zato, ker nima drugih sredstev za preživljanje. Senat pa mu je pritrdil tudi v tem, da ponovitvene nevarnosti ni več zaradi medijske odmevnosti primera in s tem razpada bordela. "Uporabnikom spolnih storitev sta poglavitni zasebnost in tajnost, kar jim zaradi medijskega poročanja ni več zagotovljeno," je neobstoj ponovitvene nevarnosti v pritožbi argumentiral mladi advokat.

Poleg omenjene peterice so kriminalisti očitke o vpletenosti v trgovino z ljudmi naprtili še trem osumljenim in dvema pravnima osebama. Glede na to, da so kazensko ovadbo spisali na dolgih 460 straneh, se obeta dolgotrajen proces, ki pa se ne bo pričel prav kmalu. Preiskovalna sodnica je zoper glavno peterico sicer že uvedla sodno preiskavo, a ve se, da se v primerih, v katerih so vsi obdolženi na prostosti, ne mudi tako zelo. Kot smo poročali, kriminalisti združbi očitajo, da je s trgovino z ljudmi in z zlorabo prostitucije pridobila najmanj 207.500 evrov protipravne premoženjske koristi. Vpleteni vanjo naj bi bili od leta 2012 do 10. marca letos izkoriščali najmanj 38 žensk iz različnih držav, večinoma iz Dominikanske republike, žrtve pa so bile tudi iz Slovenije.

Prvo uradno naznanilo o sumljivem dogajanju v klubu Tropicana, kjer je bila v preteklosti diskoteka Yucatan, so kriminalisti prejeli že leta 2016, a se dolgo ni zgodilo nič. "S klasičnimi metodami policijskega dela je preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj zelo oteženo. Predvsem iz razloga nepripravljenosti žrtev, da spregovorijo, seveda v povezavi s strahom in podrejenim položajem, v katerega jih postavijo člani hudodelskih združb," je šef mariborskih kriminalistov Beno Meglič prejšnji teden pojasnjeval na tiskovni konferenci.

Nobena žrtev ni prosila za zaščito

Komaj leta 2019 je policija preiskovanje nadgradila s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Osumljenim je prisluškovala, kasneje pa v primer vključila tudi tajna delavca, ki sta delala pod krinko in zbrala dokaze, da so ženske spolne storitve v klubu morale ponujati vse dni v tednu od 21. do 4. ure. Cena je bila 140 evrov za uro. Tajni delavec je za spolno storitev plačal prav na dan zaključne akcije. A v klub prejšnji teden ni prišel sam, ampak je vanj vdrlo več deset policistov, ki so v objektu identificirali štiri žrtve trgovine z ljudmi. Ponudili so jim vključitev v takojšnjo krizno namestitev, a se za to ni odločila nobena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta