Ali v Sloveniji res ne bo več revnih upokojencev?

Tanja Fajnik Milakovič
10.03.2021 06:20
Sindikat upokojencev sprejeti dvig najnižjih pokojnin podpira, minister Janez Cigler Kralj pa meni, da je treba ločiti pokojninski sistem od sociale, kar napoveduje nasprotovanje pokojninski noveli v tretjem branju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bi predlog Levice obveljal, bi se pokojnine zvišale vsem, ki zdaj prejemajo manj kot 613 evrov. Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Prejšnji teden je državni zbor v drugem branju novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju sprejel predlog Levice, po katerem bi bil vsak upokojenec, ki je kakorkoli zaslužil pokojnino, ne glede na to, koliko pokojninske dobe ima, upravičen vsaj do prejemka v višini kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov, ki so trenutno 442 evrov. Medtem ko bi bil vsak upokojenec, ki je delal 40 let oziroma ima 40 let pokojninske dobe brez dokupa, upravičen vsaj do pokojnine 613 evrov, kolikor so minimalni življenjski stroški. Seveda odločitev še ni dokončna, o njej bodo poslanci ponovno odločali čez dober teden, ko bo na dnevnem redu tretja obravnava novele o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Janez Cigler Kralj: "Socialni transferji naj ostajajo ločeni od pokojninske blagajne, kjer so pravice določene na podlagi vplačanih prispevkov."
Foto: Nebojsa Tejić/STA
Nebojsa Tejić/sta

​Vlada bo vložila amandma

Neuradno smo izvedeli, da bo vlada v tretjem branju novele, seja se bo začela 22. marca, vložila amandma proti takšnemu zvišanju pokojnin. Svoje stališče pa je javno že predstavil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. "Razumem stiske ljudi, ki prejemajo nizke pokojnine, in na ministrstvu podpiramo prizadevanja, da se jim finančno pomaga. V ta namen socialna zakonodaja za prejemnike nizkih pokojnin že predvideva varstveni dodatek. Ob tem pa velja poudariti, da se nam zdi pomembno, da socialni transferji ostajajo ločeni od pokojninske blagajne, kjer so pravice določene na podlagi vplačanih prispevkov," pravi.

Če bi predlog Levice obveljal, bi to pomenilo, da bi se pokojnine zvišale vsem, ki zdaj prejemajo manj kot 613 evrov. Okoli 58.000 upokojencev ima po podatkih Zpiza pokojnino nižjo od 442 evrov, uživalcev zagotovljene pokojnine, ki zdaj znaša 581 evrov, pa je okoli 56.000. Predlagani dvig teh pokojnin bi za pokojninsko blagajno pomenil dodatno najmanj 64 milijonov evrov na leto. V Levici ocenjujejo, da so dodatni javnofinančni stroški tega ukrepa razmeroma nizki, saj so revni upokojenci pogosto prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, torej bo po njihovem šlo le za to, da bo njihov dohodek zagotovljen brez "birokratskih ovir" pri uveljavljanju socialnih pomoči. Na ministrstvu ob tem dodajajo, da so že pripravili poenostavljeno vlogo, da bi tako še hitreje in z manj administrativnega napora dosegli vse, ki varstveni dodatek potrebujejo oziroma so do njega upravičeni.

​Sindikat: Izboljšati položaj upokojencev

V Sindikatu upokojencev Slovenije so dvigu najnižjih pokojnin naklonjeni. "Za izboljšanje vse slabšega položaja upokojencev v Sloveniji si prizadevamo že ves čas. Menimo, da bi upokojencem s polno pokojninsko dobo morali zagotoviti kritje vseh minimalnih življenjskih stroškov, vsem, ki so dosegli vsaj minimalne pogoje za upokojitev, pa vsaj kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov, tako da ne bodo več izpostavljeni revščini. Ob tem pa tudi ves čas izpostavljamo, da so nizke pokojnine posledica prenizkih plač in da je treba minimalne stroške na novo izračunati, saj so ti še iz leta 2016," pravi predsednica Francka Ćetković.

Francka Ćetković: "Nizke pokojnine so posledica prenizkih plač." Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) pa menijo, da gre pri predlogu Levice in njihovi pobudi za dvig minimalne pokojnine, ne oziraje se na dolžino delovne dobe, za rušenje obstoječega pokojninskega sistema, zato so predlagali sklic izredne seje Komisije za pokojninsko politiko, ki bo obravnavala to pobudo, poleg tega pa opravila še razpravo o dvigu odmernega odstotka za moške na 63,5 odstotka že s 1. januarjem 2023.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta