Alojz Kovšca odgovarja na "provokacijo" Boža Grafenauerja o selitvi državnega sveta v Maribor

M.St
07.10.2019 09:57

Nisem prepričan, da bi državni svet zgolj s selitvijo sedeža izven Ljubljane v polni meri zadostil decentralizacijskim pričakovanjem. Doslej so že bili poskusi selitev javnih inštitucij v Maribor, pravi predsednik državnega sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alojz Kovšca, predsednik državnega sveta
Robert Balen

Po odmevni Večerovi okrogli mizi o regionalizaciji Slovenije, o novem predlogu razdelitve države v pokrajine, naslov je imela Ena Štajerska ali tri?, je eden od razpravljalcev dr. Božo Grafenauer poslal pismo bralcev s pozivi in zahtevami. Med drugim je zapisal: "Pozivam Državni svet RS, da svoja decentralizacijska prizadevanja čim prej izkaže s prenosom svojega sedeža iz Ljubljane v Maribor, postopke za uresničitev tega pa začne takoj."
Za odziv smo prosili predsednika DS Alojza Kovšco, ki odgovarja tako: "Najprej naj izrazim veselje nad pozitivni odzivi sogovornikov, ki so se udeležili Večerove javne debate o problematiki ustanavljanja pokrajin, saj je ne glede na različna mnenja in poglede razpravljavcev obveljalo splošno prepričanje, da Slovenija potrebuje pokrajine. In takšne odzive dobivamo z vseh strani. Pobuda oz. provokacija dr. Boža Grafenauerja, da naj Državni svet nemudoma izkaže svoja decentralizacijska prizadevanja s prenosom sedeža iz Ljubljane v Maribor, je po svoje zanimiva. O tem oz. o tej smeri rešitve doslej nismo razpravljali, saj je glede na ustavno dodelitev slovenski parlament sestavljen iz dveh domov: Državnega zbora in Državnega sveta, kot radi poudarimo prvega in drugega doma. Sam osebno nisem prepričan, da bi Državni svet zgolj s selitvijo sedeža izven Ljubljane v polni meri zadostil decentralizacijskim pričakovanjem. Doslej so že bili poskusi selitev javnih inštitucij v Maribor, kar nekaj njih ima že sedeže v drugem največjem slovenskem mestu, pa zato nihče temu ne pripisuje posebne pozornosti. Bolj kot to se mi zdi ključno, da v svojem delovanju in sestavi Državnega sveta poskrbimo za enakovredno in enakopravno zastopanost celotne Slovenije. Prav zato se kot predsednik Državnega sveta rad udeležim številnih dogodkov širom Slovenije, in teh ni malo. Tudi s terenskimi sejami Državnega sveta skrbimo, da zadostimo tem našim zahtevam. Še več, vrata dvorane Državnega sveta smo in še bomo, ko bo prenova dvorane zaključena, odpirali različnim interesnim skupinam, ki delujejo precej oddaljeno od Ljubljane in so zato pogosto oddaljeni od odločanja in aktualnega dogajanja, za kar so nam še posebej hvaležni. Bom pa to idejo upošteval v eni od naslednjih naših aktivnosti, ki jo bomo tako izvedli v Mariboru, ki po mojem mnenju počasi postaja mesto številnih novih priložnosti za razvoj in razcvet."
Državni svet je sprejel vlogo koordinatorja priprave modela pokrajin, tega pa smo se lotili na vključujoč način, še opozarja Kovšca. In dalje: "V teh dneh bo strokovna skupina pod vodstvom dr. Boštjana Brezovnika pripravila predlog pokrajinske razdelitve in ureditve. Če se bodo o tem poenotile stroka in asociacije lokalne samouprave, potem je čas, da svojo vlogo opravimo tudi v Državnem svetu. Zadnjo besedo bo imela politika, mi pa ji bomo zagotovili, da se bo o tej res pomembni razvojni temi Slovenije v prihodnosti odločala na podlagi strokovnih argumentov, jasnih stališč relevantnih deležnikov, ne pa na podlagi merjenja političnih moči, kot smo bili vajeni doslej. Pravzaprav se ne pogovarjamo o tem, pokrajine, da ali ne, temveč kako do njih na učinkovit, razvojen in legitimen način. V podsistemih države je Slovenija že regionalizirana, vendar je ta regionalizacija neučinkovita, nehomogena in nerazvojna, predvsem pa prevečkrat bolj ovira kot pospeševalec razvoja v lokalnih okoljih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta