(PISMO) Pozivam državni svet, da svoja prizadevanja čim prej izkaže s prenosom sedeža v Maribor

Dr. Božo Grafenauer
25.09.2019 12:00

Pismo bralca v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ne glede na različna mnenja o problematiki ustanavljanja novih pokrajin so Večerovo javno debato na to temo pozdravili vsi razpravljavci. Ob upoštevanju razprave na tej okrogli mizi in mojih nedavnih zapisov, objavljenih v Večeru, se mi je utrnila misel, da se postavim v položaj državljana, ki si upa podati konkretne zahteve in predloge, ob tem pa upa in pričakuje, da jih bo podprl oziroma se jim pridružil še kdo. Tako torej:
Predlagam, da se v pripravo pokrajinske zakonodaje takoj vključi Vlada RS, ki je kot organ izvršilne oblasti in najvišji organ državne uprave odgovorna za politiko države, ki jo vodi, in za razmere na vseh področjih iz pristojnosti države. Zahtevam, da se v Mariboru za pomoč Razvojnemu svetu kohezijske regije pri pripravi programov, projektov in načrtov ter za črpanje evropskih sredstev iz kohezijskega in strukturnih skladov čim prej ustanovi oziroma vzpostavi posebna služba/center/enota Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Zahtevam, da se za Vzhodno kohezijsko regijo za zagotovitev učinkovitejšega razvojnega preboja in črpanja sredstev skladov EU pripravi in sprejme samostojen (poseben, ločen) operativni program s finančnim ovrednotenjem posameznih in vseh projektov skupaj.
Predlagam, da bi eno od naslednjih Večerovih javnih debat posvetili problemom in oviram za učinkovitejše črpanje sredstev evropskih skladov v Vzhodni kohezijski regiji. Asociacijam slovenskih občin (SOS in ZOS) predlagam, da takoj pristopijo k pripravi predloga (tudi prehoda kadrov in finančnih virov) lokalnih zadev širšega pomena, ki jih zdaj opravljajo občine, z ustanovitvijo pokrajin pa bi prešle v pokrajinsko pristojnost. Da takoj predlagajo Vladi RS ustanovitev vladne delovne skupine, ki bo po vsebinskih sklopih (resorjih) pripravila predloge zadev regionalnega pomena, ki naj bodo v bodočem zakonu opredeljene kot naloge bodočih pokrajin.
Pozivam Državni svet RS, da svoja decentralizacijska prizadevanja čim prej izkaže s prenosom svojega sedeža iz Ljubljane v Maribor, postopke za uresničitev tega pa začne takoj.
Predlagam, da se v Mariboru in na celotnem Štajerskem čim prej izvede raziskava (anketa …), ali se prebivalci strinjajo s predlogom, da se sedež Državnega sveta RS prenese v Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta