Analiza: Pred volitvami v državni upravi 300-odstotno povečanje zaposlitev za nedoločen čas

STA, M.R.
25.08.2022 17:35

Med 1. januarjem 2020 in 2. junijem 2022 je 79 javnih uslužbencev ali 32,5 odstotka vseh zaposlenih na zaupanje funkcionarja, nadaljevalo z delom v državni upravi tudi po prenehanju mandata funkcionarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Ajanović Hovnik
Andrej Petelinšek

To kaže analiza, ki jo je pripravilo ministrstvo za javno upravo. Ta ni namenjena lovu na čarovnice, zatrjuje ministrica Sanja Ajanović Hovnik. Skupno število zaposlenih zaposlenih v organih državne uprave se je povečalo za 512 (s 31.334 na 31.846), kar predstavlja 1,63-odstotno povečanje, kaže analiza, s katero se je danes seznanila vlada.

V omenjenem obdobju se je število zaposlenih v Slovenski vojski in policiji povečalo za 231, v drugih organih državne uprave pa za 281, je dejala ministrica. Skupno število kabinetnih zaposlitev je bilo 243.

Največ zaposlitev kabinetnih delavcev je v času vlade Janeza Janše sicer izvedel generalni sekretariat vlade, kjer jih je od devetih zaposlenih na zaupanje službo za nedoločen čas dobilo sedem, eden pa je dobil službo za določen čas. Naslednje po vrsti je bilo ministrstvo za finance, za njim pa služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko.

"Lahko ugotovimo, da so tisti, ki so bili najglasnejši kritiki te analize, tudi imeli razlog, da jo vnaprej kritizirajo, saj so najuspešneje izvajali kadrovanje," je to komentirala Ajanović Hovnik. Postaja namreč že kar urbana legenda, da vsi zaposleni v kabinetih pozneje dobijo tudi službo v državni upravi, je dodala.

Pri tem so zaznali dve odstopanji, ko je največ kabinetnih zaposlitev prehajalo v nedoločen čas. Prvo je bilo v obdobju, ko se je resno začelo govoriti o konstruktivni nezaupnici zaradi odstopa ministra za zdravje Tomaža Gantarja in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Odstopalo je tudi obdobje pred nastopom vlade Roberta Goloba. V tem času so zaznali 300-odstotno povečanje zaposlovanja za nedoločen čas med uslužbenci, sicer zaposlenimi v kabinetih.

V času Šarčeve vlade je bilo iz kabinetnih zaposlitev realiziranih dve zaposlitvi za nedoločen čas in deset zaposlitev za določen čas. Ajanović Hovnikova je ocenila, da gre za "srečo v nesreči", da se je Šarčev odstop zgodil nepričakovano, zato kabineti niso imeli veliko manevrskega prostora, da bi lahko "pospravili svoje uslužbence".

Kot možno rešitev za omejevanje tega kadrovanja je ministrica predlagala premislek o tem, da se letno uvede dva roka, ko je zaposlovanje v državni upravi mogoče. Pripravljajo tudi izhodišča za razvoj uslužbenskega sistema, ki bo presojo kandidatov vodil centralizirano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta