(ANALIZA) Virus je novi sovražnik, a v Slovenski vojski letos bistveno boljša kadrovska slika. Zakaj?

Žana Vertačnik
19.11.2020 06:30
Kaj sistemu Slovenske vojske v času epidemije povzroča največ preglavic in kako (ne)uspešno so se spopadli z zajezitvijo okužb znotraj lastnih vrst. Čemu gre pripisati izboljšave v kadrovski sliki, smo vprašali ministra Mateja Tonina.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V krizi koronavirusa so se morali z njegovimi specifikami, posledično pa z neobičajnimi nalogami soočiti tudi v obrambnih silah, je na torkovi spletni okrogli mizi o vlogi sistema nacionalne varnosti ob covid krizi povedal poveljnik sil Slovenske vojske (SV) Miha Škerbinc. Njihova bitka je dvotirna, prizadevajo si za zagotavljanje vzdržljivosti in pripravljenosti sil tudi v primeru poslabšanja epidemiološke situacije, obenem pa se spopadajo z zaščito zdravja ljudi znotraj lastnih vrst. Ali kot je dejal Škerbinc: "Kristalno jasno mi je bilo (v začetku spomladanskega vala, op. p.), da če pripadniki ne bomo sami zdravi, ne bomo mogli zagotoviti podpore in pomoči drugim." {api_embed_photo_R30}606188{/api_embed_photo_R30}

Žrtve drugega vala in spodleteli mehurček

Načelnik generalštaba Robert Glavaš je odredil naloge, ki jih SV opravlja tudi med epidemijo, so nam pojasnili na ministrstvu za obrambo: "Te naloge so priprave in delovanje v mednarodnih operacijah in misijah, podpora policiji pri varovanju državne meje, priprave in delovanje stalnih oziroma odzivnih sil ter potrebno usposabljanje, ki dviguje oziroma ohranja zahtevano usposobljenost za tovrstne naloge."

A čeprav je Škerbinc pod črto ocenil, da se krizi uspešno zoperstavljajo, saj z izjemo dvodnevne neoperativnosti letala Turbolet ni padla nobena zmogljivost SV, imajo nekoliko več težav z zajezitvijo virusa v sistemu. Potem ko so v prvem valu zabeležili le sedem okužb, od tega so bile štiri na misiji, se bistveno drugačna slika riše jeseni in razgalja nevarnosti koronavirusnega sovražnika. "Do danes tega sovražnika še nisem dovolj dobro spoznal," je Škerbinc povedal. Pojasnil je, da so znotraj vojaške zdravstvene službe ustanovili posebno strokovno skupino, ki je sproti zbirala podatke in jih analizirala, na osnovi česar so sprejemali ukrepe. Relativno hitro so po njegovih navedbah ustavili vsa nenujna usposabljanja in zmanjšali število prisotnih na delovnem mestu. "Naredili smo tudi eksperiment, da smo enote, ki so posebej pomembne zaradi zagotavljanja odzivnosti, zaprli v mehurček in jih pred tem testirali. Ampak ne glede na to, da so bili vsi pripadniki negativni, smo imeli virus v tej skupini, ki je bila relativno hermetično zaprta, že po devetih dneh," je povedal. V torek so beležili 104 okužene v vrstah SV, po navedbah Škerbinca pa pravega odgovora na vprašanje, zakaj takšna razlika med prvim in drugim valom, še niso našli.

Kaj je vplivalo na izboljšanje kadrovske slike?

Je pa kriza v enem delu tudi pozitivno vplivala na SV, po naših informacijah je več pripadnic in pripadnikov opustilo namero, da bi v izrazito negotovi ekonomski situaciji iskali drugo zaposlitev. Med 1. januarjem in sredino novembra je v SV sicer vstopilo 176 pripadnikov, v istem obdobju jih je odšlo 179. Za primerjavo, statistika za leto 2019 je še veliko bolj črna, lani decembra so zabeležili 109 prihodov in 292 odhodov.

Na obrambnem ministrstvu z Matejem Toninom na čelu so veseli, da se je pozornost s strganih uniform in razpadlih čevljev vojakov preselila na pozitivnejše zgodbe. 
Robert Balen

Kako si razlaga letošnjo kadrovsko sliko, smo vprašali obrambnega ministra Mateja Tonina, ki meni, da gre za kombinacijo več faktorjev. "Negotovost, ki je zdaj v družbi, marsikoga zadrži v vojski, ker je to zanesljiva in predvidljiva služba," je za Večer priznal učinek koronavirusne krize. Poleg tega je izpostavil še: "Zagotovo to, da se je začelo govoriti o svetlejši prihodnosti SV, narativ je bil pozitiven, ne govori se več samo o težavah." Nadalje minister iz vrst NSi meni, da je veliko prispevala Pristopova promocijska kampanja. S to po pojasnilih ministrstva zasledujejo dolgoročni cilj, to je gradnja zavedanja o SV kot odgovornem in zanesljivem zaposlovalcu, zaradi česar menijo, da bo vojaški poklic privlačen za mlade. V prvi fazi so izvajali televizijsko oglaševalsko kampanjo, pojasnjujejo na ministrstvu in še: "Ravno tako je bil fokus na digitalnem dosegu in frekvencah. V medijski plan so bili vključeni tako mediji širokega dosega kot manjši in lokalni mediji z namenom doseganja čim večjega dela ciljnih skupin." V letošnjem letu je bilo zunanji agenciji izplačano 680.353,57 evra z DDV od 1,200.000 evrov, kar je skupna ocenjena vrednost sporazuma, veljavnega do konca prihodnjega leta.

"Zelo pomembno je še, da smo odpravili skoraj vse birokratske ovire pri procesu zaposlovanja," je nadalje povedal Tonin o poleti izvedenem projektu. Po njegovih besedah je prej med odločitvijo posameznika, da vstopi v SV, do podpisa pogodbe trajalo tudi do 94 dni, zdaj je to mogoče v slabih dveh tednih. Opozarja pa minister, da je kadrovska statistika vmesna, glede na to, da imajo v Vipavi na usposabljanju še nekaj vojakov, pa pričakuje, da bodo letošnje leto zaključili v pozitivnih številkah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta