April ima sedem vremen na dan

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dežnik je nepogrešljiv. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

April je mesec, ki ga ne moremo jemati resno. Začne se že s prvim aprilom. April fools day, pravijo Angleži, dan aprilskih norcev. Ampak pri tem si predstavljam eno tako srednjeveško sceno na trgu mesteca, kjer so nametani razni kramarji, ki prodajajo dobesedno vse, kar se prodajati da, pa kopico ljudi, ki se srečujejo, kupujejo, vmes pa nekaj nastopajočih, ki skušajo s svojimi vragolijami vzbuditi pozornost in zaslužiti za preživetje. No, v današnjih časih je prvi april vse kaj drugega, za večino pravzaprav čisto navaden dan, ki bi ga mirne duše lahko tudi preskočili. Za večino čisto navaden dan - kam je izginila iskrivost, želja po smehu in šalah? Ko sem bil otrok, sem že drugega aprila komaj čakal, da bo spet leto naokoli in da bom na prvi april lahko koga skušal potegniti za nos. Z odraščanjem pa, žal, izgubimo precej te spontanosti, ki ji, kar malo po krivici, rečemo otroška. Le zakaj ne bi bila tudi odrasla, saj v življenje vnaša nekaj veselosti, razposajenosti, ki jo vendar potrebujemo? Sploh v teh časih, ko se vse zgrinja nad nas.{api_embed_photo_L30}650462{/api_embed_photo_L30}

Ampak ostanimo pri aprilu. Drži se ga sloves meseca, ko je vreme tako, da ne vemo, kakšno bo. No, vemo, seveda, da se bo hitro spreminjalo. April ima sedem vremen na dan, pravi ljudski pregovor, skratka, dežnik se večkrat lahko zmoči in posuši v enem dnevu. Seveda je v tem veliko pretiravanja, tega se verjetno vsi zavedamo, a take in podobne stereotipe pač sprejemamo. Aprilsko vreme je neresno, brez karakterja. Ne ve, kaj bi s sabo. Enkrat bi, drugič ne. Vsaj tako si ga predstavljamo in pričakujemo, da tako bo.

A z vremenom je križ! Obnaša se nepredvidljivo, še bolj kot aprilsko vreme. Kar je neke vrste absurd. Ampak tako je. Tudi aprila je lahko vreme stabilno, niti ne preveč spremenljivo. In kaj povzroča tako spremenljivost aprilskega vremena? Sonce. Sočna energija poganja vremenske procese. Pozimi je te energije bolj malo na voljo, zato je vreme manj spremenljivo. Seveda je prehod iz zimskega v pomladni oziroma poletni tip vremena postopen, tu enakonočje ne igra večje vloge, nekaj pa vseeno. Več ko je energije v nekem sistemu, bolj poskočen je, več se lahko dogaja. Aprila labilnost ozračja povečuje še hladni zrak v višinah, ki se, ko se bližamo poletju, vendarle redkeje pojavlja nad našimi kraji. Ker pa so zračni tokovi muhasti, se lahko zgodi, da tudi aprila nad nami vztraja stabilna zračna masa in v takih primerih z "aprilskim" vremenom ni nič. Je pa dostikrat majsko vreme še bolj spremenljivo, a takrat so pojavi intenzivnejši, zato ... Če vas zmoči majska nevihta, se ne posušite tako hitro, kot če vas opljusne kratka aprilska ploha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta