Arsenovič stopil v bran dijakom: "Obstajajo drugačni načini komunikacije z mladino, ne pa da se jim pošilja položnice." Kaj pa pravi Simona Kustec?

Vida Božičko Vida Božičko
04.03.2021 11:20
Mariborski župan Saša Arsenovič je prepričan, da so kazni dijakom nesorazmerne in dajejo napačen signal družbi. Da je tako ukrepanje neutemeljeno, meni tudi varuh dijakovih pravic.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kot smo že poročali, so polnoletni dijaki, ki so pred mesecem dni na protestu na Trgu svobode v Mariboru zahtevali izobraževanje v šoli, prejeli globe, mladoletni pa pozive na sodišče. Mariborski župan Saša Arsenovič je mladim stopil v bran in dejal, da gre za nesorazmeren ukrep, ki družbi daje napačno sporočilo: "Žalosten sem, da je država v tem primeru izkoristila svojo moč in nesorazmerno kaznovala tiste, ki so bili v najtežji situaciji, saj so bili pet mesecev brez pravilnega izobraževanja in brez druženja. Obstajajo drugačni in bolj državotvorni načini." Arsenovič je še dodal, da je vsekakor treba upoštevati vse omejitvene ukrepe, a da je v tem primeru treba videti širšo sliko. "Mladi so v stiski in normalno je, da to tudi pokažejo. Mislim, da niso počeli nič, s čimer bi kogarkoli ogrožali. Poleg tega so bili protesti po vsej Sloveniji, kazni pa so dobili le mariborski dijaki."  

V odloke, niti v delo vlade in šolske ministrice Simone Kustec se ni želel spuščati. "Govorim le o tem primeru in ne želim, da se tema politizira, niti ne želim govoriti o politiki. Moje sporočilo je, da obstajajo drugačni načini komunikacije z mladino, ne pa da se jim pošilja položnice," je še dodal. 

Na stran dijakov je stopil tudi varuh dijakovih pravic, ki je prepričan, da so bile v primeru kazni in poziva mladoletnih dijakov na sodišče kršene njihove pravice. "Več kot očitno je, da so bili sankcionirani le tisti, ki so z uporabo demonstracijskih transparentov nazorno izkazovali nestrinjanje z aktualnimi ukrepi vlade o šolanju na daljavo. Odlok o prepovedi shodov močno omejuje svobodo izražanja in posega v človekove pravice. Mladi s svojim družbenim angažiranjem in različnimi iniciativami močno pripomorejo k demokratičnem procesu ter oblikovanju prihodnosti. Omejevanje in zatiranje mladih pri izražanju svojega mnenja glede kvalitete izobraževanja na daljavo je nedopustljivo," so zapisali v Dijaški organizaciji Slovenije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta