(AVDIO in VIDEO) Podkast Večer v živo z dr. Dejanom Dinevskim: Duhovnost je univerzalna človeška izkušnja

Maja Furman Maja Furman
14.12.2022 09:43

O tem, kaj je duhovnost, kako plemeniti našo realnost in kako vstopamo v duhovne dimenzije, smo se pogovarjali z učiteljem meditacije, joge in čuječnosti, raziskovalcem zavesti in znanstvenikom dr. Dejanom Dinevskim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Sogovornik bo tudi gost Večera v živo 26. 01. 2023 v Narodnem domu v Mariboru. Karte za dogodek vas čakajo na Eventimu.

KUPI VSTOPNICE

Dobrodošli, dr. Dinevski. Kako ste?

Hvala, v redu. Hvaležen sem za življenje, ki trenutno teče brez večjih pretresov. In se veselim najinega pogovora, saj mi je tema, o kateri bova govorila, zelo blizu, o njej zelo rad govorim in jo živim.

Lepo ste rekli, da jo živite. Kaj je torej duhovnost?

Duhovnost je nekoliko izmuzljiva beseda, saj jo ljudje razumejo različno. Vendar ni nekakšna skrivnost, pravzaprav je zelo temeljna stvar. Začnimo takole; znanost in duhovnost izhajata iz našega temeljnega stremljenja po raziskovanju, po znanju, po vedenju. Znanost odkriva materialno in oprijemljivo, z duhovnostjo pa iščemo presežno, iščemo globlji smisel življenja, našo globljo povezanost z univerzumom. Pri vernih ljudeh je duhovnost povezana z religijo. Za večino ljudi, med katere se uvrščam tudi sam, pa duhovnost ni povezana z religijo. Pri duhovnosti gre, po mojem mnenju, za individualno notranje iskanje, za vzpostavitev stika s samim sabo, za doživetje globokega notranjega miru. V svetu narašča število ljudi, ki se imajo za duhovne, a se hkrati nimajo za religiozne, kar potrjuje moj zorni kot razumevanja duhovnosti. Duhovnost je močno vtkana v samo bit človeka, rekel bi, da je naša osnovna potreba. To, kar nas presega, imamo ves čas pred sabo. Navsezadnje nas presegata narava in življenje, ki ga ne moremo nadvladati, ampak se mu lahko samo prilagodimo. In to, kako živeti s presežnim, je duhovnost.

Kako vstopamo v svet duhovnosti?

Človek je od nekdaj čutil potrebo po povezavi z duhovnim svetom, kar se kaže tudi v človekovi kulturni tradiciji. Obstaja več načinov, s katerimi vstopamo v duhovni svet. Eden izmed njih je umetnost, ki nam ponuja ogromno portalov, skozi katere doživimo duhovno dimenzijo. Meni najbližji način vstopanja vanjo pa je meditacija. Ponuja nekakšno tlakovano pot do tega stanja, do našega notranjega sveta.

In kaj je meditacija? Kako skozi njo vstopamo v presežno?

Lahko bi rekli, da je stanje notranjega zrenja, ko umirimo um, zavest pa ostane pozorna in odprta. Na ta način pridemo v stik sami s seboj. Znanstvena definicija meditacije je stanje globokega počitka, pri čemer ostajamo budni in pozorni. V meditaciji gremo korak nazaj v svoji zavesti, to pomeni, da, namesto, da smo tisti, ki deluje, postanemo opazovalec. Postanemo priča, ki je prisotna v sedanjem trenutku, opazujemo, kaj se dogaja okoli nas in v nas. Opazujemo, na primer, kako delujeta naša um in zavest. Zavest je nekaj najbolj čudežnega, in ravno ta je domena duhovnega.

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta